27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii craioveni vor confort

Studentii craioveni vor confort

Tot mai putini tineri aleg sa isi petreaca „viata de student“ in caminele craiovene, vechi de aproape o jumatate de secol. Desi mai sunt aproximativ doua luni pâna la inceperea noului an universitar, multi studenti au apelat deja la agentiile imobiliare pentru a-si inchiria o garsoniera sau un apartament cu tot confortul necesar.


Chiar daca multe dintre caminele studentesti craiovene se afla in plina perioada de reabilitare sau chiar reparatie integrala, o buna parte din potentialii „locatari“ prefera sa plateasca un ban in plus, si sa-si inchirieze o garsoniera sau un apartament complet dotat. Regimul strict de baie, inghesuiala si conditiile deplorabile din unele camine i-au determinat pe multi studenti sa lase goale foarte multe camere ale imobilelor studentesti. Din cele aproximativ 4.000 de locuri in campusurile studentesti, in anul universitar tocmai incheiat peste 1.500 de locuri au ramas libere. Toate acestea se petrec in ciuda faptului ca taxele de camin ajung in jurul sumei de un milion de lei, mult mai putin decât banii alocati pentru inchirierea unei garsoniere. „Un student la buget plateste 650.000 de lei pe luna, iar cei de la taxa 1.100.000 de lei. Suma nu este foarte mare, insa conditiile in cele mai multe camine sunt sub orice critica. Pentru perioada vacantei, daca depui cerere sa ramâi in camin, platesti mai mult cu câteva sute de mii. Am aflat ca ar fi inceput reamenajarea caminelor studentesti de la Institut, ca fiecare camera va fi dotata cu punct sanitar, insa m-as mira sa fie asa… M-am gândit serios ca din toamna impreuna cu alte doua colege sa inchiriem un apartament, fie el si intr-un cartier marginas sau cu confort II, dar in care sa avem posibilitatea sa ne gospodarim, sa traim decent“, a spus Cristiana Vasile, din Caracal, studenta in anul II la ISE.


De la 60 la 300 de euro, bani scosi din buzunarul parintilor


Cu doua luni inainte de inceperea anului universitar, reprezentantii agentiilor imobiliare au spus ca studentii au inceput deja sa se intereseze de pretul chiriilor, de dotarile garsonierelor si apartamentelor. Preturile pentru chirie variaza in functie de pretentiile fiecarui client. „Avem oferte pentru toate buzunarele. Pretul chiriei pentru o garsoniera incepe cam de la 60 de euro in cartiere mai indepartate de centru sau in functie de confortul oferit. Avem, de exemplu, clienti care doresc apartamentul dotat cu toate cele necesare, unii solicita chiar si aparatura electrocasnica sau electrica. Cei mai multi insa doresc camerele goale, pentru a si le amenaja dupa bunul plac. O garsoniera sau un apartament in zona centrala depasesc 100 de euro, putând ajunge chiar si la 300 de euro. Cererile pentru anul universitar viitor au inceput sa vina, avem zilnic studenti si parinti care vor sa viziteze garsonierele sau apartamentele. Unii dintre ei chiar le-au inchiriat de teama ca o data cu apropierea toamnei sa nu mai gaseasca sau sa gaseasca la preturi mai mari“, a mentionat Iuliana Costache, agent imobiliar care se ocupa cu inchirierea garsonierelor si apartamentelor.


Neplaceri


Reprezentantii agentiilor imobiliare precizeaza ca unii proprietari refuza categoric inchirierea apartamentelor studentilor, din cauza experientelor neplacute avute in anii anteriori, când unele camere au fost pur si simplu devastate de acestia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS