22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentie pe bani grei

Studentie pe bani grei

Pentru a se inscrie la o facultate din Centrul Universitar Craiova, candidatii sunt nevoiti sa scoata multi bani din buzunar. La taxa de inscriere, care oscileaza intre 800.000 si 1,7 milioane de lei, in functie de facultate, se adauga si alti bani.


Intr-o prima faza, un candidat are nevoie de aproape un milion de lei pentru taxa de inscriere. Pentru a deveni „boboc“ al unei institutii de invatamânt superior, bugetul viitorului candidat se mai diminueaza cu alti bani, dati pe poze si pe legalizarea actelor necesare la dosar. Absolventii care candideaza la mai multe sectii sau la mai multe facultati intocmesc mai multe dosare si platesc taxa de câteva ori. „Daca vrei sa optezi pentru mai multe facultati, sumele se dubleaza sau tripleaza, in functie de situatie. Oricum, nu mi se pare corect sa dai atâtia bani“, a spus ieri Adela Vascu, care a ales sa-si incerce norocul in acest an la Facultatea de Drept din Craiova. „Noua, parintilor, ni se cer prea multi bani pentru a «plati» studiile copiilor. Personal, pot spune ca in acest an am depasit suma de trei milioane de lei, deoarece fetita mea a optat pentru trei facultati: Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Facultatea de Drept si Facultatea de Matematica. Ori, cine nu are banii astia, ce face, rateaza viitorul copiilor? Sunt familii care abia se descurca si traiesc dintr-un salariu“, a declarat mama unei viitoare candidate, Marioara Preda.


Taxe dupa taxe


Constienti de cuantumul ridicat al taxelor percepute sunt si reprezentantii Universitatii din Craiova, care spun ca sumele sunt stabilite de fiecare facultate in parte, la indicatia Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC). „Taxele de scolarizare nu pot fi mai mici decât alocatia bugetara oferita de minister pentru studenti. Mai exact, intre 800.000 si 1,7 milioane de lei“, a spus Mircea Zavaleanu, secretar-sef al Universitatii din Craiova. Aceeasi parere a avut-o si directorul Centrului de Consiliere si Orientare Profesionala (CCOP) din cadrul Universitatii din Craiova, prof. Valentin Oprea, care a spus: „Aceste taxe au fost stabilite de ministerul de resort. Sumele de bani se platesc in momentul depunerii dosarului, iar inscrierile se fac la sediile facultatilor. Ce pot sa va spun, au sau nu bani, oamenii isi incearca norocul. Vânzoleala a fost cam multa prin Universitate. Sunt multi, dar cam nehotarâti. Nu mai conteaza la ce facultate se inscriu, facultate sa fie. Facultatea a devenit o moda“, a precizat Valentin Oprea. La taxele pe care viitorii studenti le suporta din propriul buzunar sau din bugetul familiei se adauga, dupa admiterea la facultate, si alte sume. „Dupa admitere urmeaza inmatricularea, care costa, iar apoi taxa de studiu, care variaza de la o facultate la alta: de la 18 milioane de lei, la 20 de milioane de lei la Facultatea de Litere pentru toate domeniile, mai putin muzica, unde taxa este de 36 de milioane de lei. Aceasta taxa de studiu se achita in patru rate, repartizate de obicei inainte de fiecare sesiune“, a completat directorul CCOP din cadrul Universitatii.


Exceptii de la taxe


Potrivit metodologiei de admitere, si in acest an sunt scutiti de plata taxelor de inscriere la concursul de admitere si de rezolvare a contestatiilor urmatoarele categorii de candidati: copiii tuturor salariatilor din cadrul Universitatii din Craiova; copiii personalului didactic de la alte unitati si institutii de invatamânt; candidatii orfani de ambii parinti, cei proveniti de la casele de copii sau din plasament familial. Candidatii care solicita scutirea de plata a taxei de inscriere la concurs trebuie sa aduca actele doveditoare: copii legalizate dupa certificatele de deces ale parintilor, in cazul celor orfani de ambii parinti; adeverinte de la Casa de copii, in cazul celor aflati in aceasta situatie, adeverinta pentru copiii salariatilor Universitatii din Craiova sau din alte institutii de invatamânt, conform Statutului personalului didactic.


Actele necesare pentru admitere


Un dosar de admitere trebuie sa contina o cerere de inscriere tip, completata, si urmatoarele acte: adeverinta de absolvire sau diploma de bacalaureat in original sau copie legalizata prin notariat; copie dupa buletin, o adeverinta medicala si trei-patru fotografii tip.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS