28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceenii craioveni prefera Capitala

Liceenii craioveni prefera Capitala

Liceenii de-a XII-a din Craiova prefera varianta „decât somer cu diploma la Craiova, mai bine caminist in Capitala“. In topul preferintelor se situeaza Facultatea de Drept si Facultatea de Stiinte Economice.


Majoritatea viitorilor absolventi ai liceelor si colegiilor craiovene, actualii elevii de clasa a XII-a, prefera oferta de admitere la facultatile din Bucuresti.


Potrivit tinerilor, Capitala le ofera mai multe oportunitati de afirmare, dar si perspective de angajare dupa terminarea anilor de studiu. „Am optat pentru Facultatea de Medicina din Bucuresti. Ma gândesc la acest lucru chiar de când am pasit pragul clasei a IX-a. Initial, mi-ar fi placut sa ma inscriu la Facultatea de Arhitectura, din Bucuresti, dar m-am razgândit. In ciuda faptului ca si Universitatea din Craiova ofera destule variante studentilor, prefer sa merg in Capitala, deoarece sansele de afirmare sunt mai mari.


Acolo, competitia este mai mare, iar cine munceste are si rezultate. Acest lucru l-am invatat aici, in «Carol I», si pentru mine este chiar o provocare“, a spus Raluca Ungureanu, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National „Carol I“ din Craiova. De aceeasi parere cu adolescenta s-a declarat si colega sa, Diana Pena, eleva tot in clasa a XII-a. Si pentru ea, Capitala deschide mai multe drumuri spre afirmare.


„Inca de când am intrat in liceu am crezut ca voi opta pentru Medicina. Insa, lucrurile nu au stat cum m-am asteptat si m-am reorientat catre Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti. Din pacate, centrul universitar din Craiova nu corespunde cerintelor mele. Iar daca aici, la Universitatea din Craiova, tinerii se multumesc sa fie admisi in facultate doar pe baza mediei de bacalaureat sau mai bine zis pe principiul concursul dosarelor, in Bucuresti, inca predomina competitia examenelor“, a spus Diana Pena, care a adaugat ca, din discutiile purtate de elevi cu profesorii, primii au manifestat anul acesta un interes aparte pentru a sustine admiterea la una din institutiile invatamântului superior din Bucuresti. „Acest subiect l-am dezbatut chiar zilele trecute cu profesorii de la clasa si cu dirigintele. In topul preferintelor colegilor nostri s-a situat ASE Bucuresti“, a opinat alta colega a fetelor, Livia Andreea Gavrila, care la rândul ei a ales sa urmeze Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Sectia de relatii publice si comunicare, si tot in Capitala.


Emotii de admitere, cu sau fara examen


Pe ici, pe colo, printre doritorii de a „pleca de acasa sa urmeze cursurile unei facultati“ mai exista si adolescenti care aleg Universitatea din Craiova. Este cazul lui Bogdan Ionescu, elev in clasa a XII-a, care a spus: „Voi sustine admiterea la Facultatea de Automatica din Banie. Optiunea imi apartine si nu m-am lasat influentat de nimeni. Emotii sunt inca de pe acum, dar sper sa fac fata. Oricum, familia mea ma sustine si ma incurajeaza. Vom vedea la vara de ce sunt in stare“, a spus tânarul.


Faptul ca tinerii craioveni prefara alte centre universitare nu-i sperie pe reprezentantii Universitatii din Craiova. Mai mult, conducerea Senatului Universitatii spune ca, de câtiva ani buni, numarul candidatilor care se inscriu la facultatile craiovene este constant si nu sare de 11.000.


Candidatii care se inscriu la noi, pentru ambele sesiuni de examene (iulie si septembrie) se invârt in jurul cifrei de 10.000-11.000. Si pentru acest an, fiecare facultate si-a stabilit deja criteriile de admitere. In general, acestea sunt aceleasi cu cele din anii anteriori si vor fi facute publice, in mai putin de trei saptamâni, dupa ce vor fi aprobate de Senatul Universitatii. Cert este ca absolventii de liceu, cu examen de bacalaureat, promotia 2006, pot prezenta la inscriere adeverinta eliberata de unitatea de invatamânt unde au terminat, adeverinta in care se va specifica media generala a examenului de bacalaureat plus media obtinuta de elevi in anii de liceu“, a precizat Mircea Zavaleanu, secretar sef al Universitatii din Craiova.


De asemenea, acesta a mentionat si faptul ca fiecare institutie a invatamântului superior de stat si-a stabilit criteriile proprii de admitere, in general, toate pastrându-le pe cele din anul anterior si anume concursul pe baza de dosare. „De la aceste criterii fac exceptie câteva facultati: Facultatea de Educatie Fizica si Sport, ale carei criterii de selectie sunt specifice, Facultatea de Litere, pentru domeniul muzica, Facultatea de Teologie si Facultatea de Automatica, Calculatoare si Electronica, care dau examen scris si practic. Printre preferintele lor ramân Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, dar si Facultatea de Stiinte Economice“, a explicat Mircea Zavaleanu.


Dosare la mai multe facultati


Cadrele didactice ale Universitatii din Craiova spun ca tinerii isi depun dosarele la cât mai multe facultati, chiar si la zece, mergând pe criteriul de a obtine cât mai mult, dar cu un efort cât mai mic. Potrivit sursei citate, liceeni craioveni recurg la aceasta metoda fara a face in prealabil o analiza pertinenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS