6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCei mai periculoși aditivi

Cei mai periculoși aditivi

Există o serie de aditivi alimentari extrem de nocivi care ajung în organism odată cu alimentele consumate zilnic. Mâncăm bombe alimentare în fiecare zi, conștient sau nu. Suntem peste șapte miliarde de oameni pe glob și anual ne înmulțim considerabil, iar industria alimentară caută tot felul de soluții pentru a acoperi nevoia de hrană.

Acidul glutamic

Acidul glutamic este unul dintre aditivii periculoși, o substanță neurotoxică care produce dureri de cap și crampe musculare. Acidul glutamic este și psihotrop, ceea ce înseamnă că produce o anumită dependență. Așa se explică de ce în cazul anumitor produse, oricât este porția de mare, tot avem senzația că am mai vrea să mâncăm.

Sulfiți

Sulfiții sunt un fel de conservant la care mulți oameni sunt sensibili și care poate agrava serios astmul la persoanele diagnosticate cu această afecțiune. Utilizarea lor pe fructe și legume proaspete este interzisă în Statele Unite, dar se găsesc în alte produse alimentare. În Uniunea Europeană, sulfiții sunt folosiți și în procesul de fabricare a vinului. Este nevoie să evitați produsele pe a căror etichetă apar dioxidul de sulf, bisulfitul de potasiu, bisulfitul de sodiu sau sulfitul de sodiu.

Acizi grași trans

Autoritatea americană de reglementare a medicamentelor și alimentelor (FDA – Food and Drug Administration) a interzis grăsimile trans în produsele alimentare, deoarece acestea cresc riscul de boli de inimă. Producătorii de alimente folosesc aceste uleiuri parțial hidrogenate pentru a crește termenul de valabilitate și pentru a îmbunătăți consistenţa prăjiturilor, biscuiților și a altor produse alimentare ambalate.

Benzoat de sodiu (E211)

Benzoat de sodiu (E211) este un conservant adăugat adesea în băuturi carbogazoase şi utilizat în conservarea legumelor, a fructelor. Mai multe studii au descoperit reacţii adverse potenţiale care ar trebui luate în considerare. Spre exemplu, combinarea benzoatului de sodiu cu coloranţii alimentari artificiali a crescut hiperactivitatea la copii. Glutamatul și nitriții sunt alți aditivi cu implicații asupra mutațiilor genetice. De aceea, consumul crescut la femei însărcinate crește și riscul de malformații la făt. Nitriții și nitrații se găsesc în aproape toate mezelurile, cu cât acestea sunt mai roșii și mai frumoase, cu atât cantitatea este mai mare, iar riscul de cancer crește.
Alți coloranți precum tartrazina și eritrozina sunt cunoscuți ca factori procancerigeni. Cercetările au demonstrat că artrazina galbenă (E102) produce hiperactivitate și poate influența comportamentul copiilor. Cu toate acestea, colorantul de acest tip este unul dintre cei mai folosiți în industria alimentară de la noi din țară. Utilizarea tartrazinei este interzisă în țări precum Austria, Germania, Norvegia, iar până în 1994 era pedepsită prin lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS