9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimentele care cresc puterea de concentrare

Alimentele care cresc puterea de concentrare

Stresul este un duşman al concentrării. În momentele în care eşti foarte stresat, stai din ce în ce mai prost la capitolul organizare şi nu mai reuşeşti să duci la bun sfârşit sarcinile pe care le ai de îndeplinit. Remediul optim pentru stres este meditaţia, dar și alimentația corectă, specific.
Iată o listă a alimentelor care ajută creierul și puterea de concentrare.

Ou

Gălbenuşul de ou este bogat în cholină, un nutrient similar cu vitamina B cu rol esenţial în funcţionarea şi structura creierului. 1 ou mare (50g) conţine în gălbenuşul său 147 mg colină.
Când consumi ouă, creierul foloseşte colină pentru a produce acetilcolina, un neurotransmiţător care poate fi important pentru menţinerea memoriei şi a comunicării între celulele creierului. Cercetătorii de la Universitatea Boston au urmărit obiceiurile alimentare a aproape 1.400 de adulţi sănătoşi timp de zece ani şi au constatat că aportul de colină este corelat pozitiv cu performanţe mai bune la anumite tipuri de teste de memorie.

Ginkgo biloba

Frunzele de ginkgo biloba sunt recomandate celor care suferă de pierderi de memorie din cauza vârstei înaintate sau celor cu tulburări de memorie de scurtă durată. Această plantă stimulează oxigenarea creierului şi, deci, activitatea celulară cerebrală. Se foloseşte sub formă de infuzie (o cană de ceai pe zi, dintr-unul sau două plicuri la o ceaşcă) sau sub formă de tinctură (câte 30-40 de picături de trei-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă).

Salvia

Studii efectuate la Centrul de Cercetare a Plantelor Medicinale din Newcastle au arătat că uleiul de salvie inhibă activitatea anumitor acizi răspunzători de pierderile de memorie. Salvia măreşte şi capacitatea de concentrare şi înlătură oboseala mentală. Ea poate fi utilizată fie sub formă de mirodenie în mâncare, fie sub formă de infuzie.
Ceaiul de salvie se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat cinci minute. Zilnic se beau câte două căni de ceai.

Spanac

Spanacul este bogat în luteină antioxidantă, care ajută la protejarea împotriva declinului cognitiv. Un studiu realizat la Harvard Medical School a constatat că femeile care au consumat mult spanac şi crucifere (broccoli şi conopidă) aveau o rată a declinului cognitiv semnificativ mai mică, comparativ cu cele ce au consumat puţin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS