6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMurăturile, un adevărat medicament

Murăturile, un adevărat medicament

Legumele dulci-acrişoare, pregătite toamna de orice gospodină, sunt adevărate medicamente deoarece conţin surse importante de vitamina C, A, licopen şi magneziu. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate și pot ajuta la buna funcționare a organismului. Murăturile sănătoase nu trebuie să conțină prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apă și sare. Sunt contraindicate oțetul sau zahărul.

Prin fermentare, legumele dau naștere la bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei și la întărirea imunității. Murăturile atenuează alergiile și sunt anticancerigene, deoarece reduc inflamațiile din organism.
Specialiştii spun că sunt excelente arme împotriva infecţiilor şi chiar vin de hac tumorilor. Gogoşarii conţin o cantitate impresionantă de vitamina C care, pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, asigură o bună absorbţie a fierului. De asemenea, sunt o bună sursă de vitamina B6, cu efecte diuretice, şi magneziu, care combate anxietatea. Nu e de neglijat nici conţinutul de vitamina A, care face vederea mai bună, în special pe timpul nopţii, şi vitamina E – cu rol important în menţinerea unui aspect tânăr al pielii şi părului. Gogoşarii sunt bogaţi în licopen, un colorant vegetal, care ajută la prevenirea multiplelor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată şi cel pulmonar.

Conservați în sare orice fel de legumă

În ultimele decenii, studiile efectuate asupra murăturilor fermentate au descoperit beneficiile alimentare și terapeutice pe care acestea le produc în organismul nostru odată consumate. Alimentele fermentate natural, precum murăturile, conțin bacterii sănătoase numite probiotice. În urma studiilor efectuate până în prezent, s-a stabilit că aceste probiotice au potențialul de a schimba starea noastră de spirit și de a consolida sistemul imunitar.
Așadar, conservați în sare orice fel de legumă, în funcție de preferințe. Important e de știut că în varza murată, vitamina C se păstrează în proporție de 90%.

Surse ideale de vitamine, fibre

Castraveţii sunt o sursă ideală de fibre naturale, care te ajută să digeri mai uşor anumite mâncăruri, mai ales carnea. Alt beneficiu este acela că îţi dau foarte multă energie. În afară de vitamine şi minerale, castraveţii muraţi sunt bogaţi în antioxidanţi. Rolul lor este acela de a lupta împotriva radicalilor liberi şi de a preveni efectele lor negative, cum ar fi îmbătrânirea prematură.
Varza murată nu numai că te scapă de mahmureală după o petrecere stropită cu alcool, ci ajută la eliminarea substanţelor cancerigene din organism.
Gogonelele sunt pline de vitamine, minerale, fibre, oligoelemente, probiotice naturale (bacterii digestive) şi enzime.
Întreaga gamă de minerale şi oligoelemente (fie că vorbim de potasiu, de siliciu, de seleniu sau calciu), atât de importante pentru organism, este păstrată intactă şi devine mai uşor de asimilat. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care gogonelele sunt atât de apreciate şi au proprietăţi ce favorizează digestia hranei ingerate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS