11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAloe vera, proprietăţi şi beneficii

Aloe vera, proprietăţi şi beneficii

Aloe vera creşte în zonele cu climă blândă, unde temperaturile nu coboară pentru mult timp sub 0 grade Celsius şi poate fi recunoscută după frunzele cărnoase, în formă de lance, care cresc direct din pământ, cu marginile în formă de dinte de fierăstrău. Această plantă poate să fie pusă şi în ghiveci şi nu are o întreţinere grea.
În scopuri teraputice se folosesc atât seva, cât şi gelul frunzelor de aloe vera, însă trebuie îndeplinită o condiţie esenţială, şi anume: frunzele se culeg abia când planta împlineşte doi – trei ani. Seva se scurge când se taie frunza, iar gelul provine din celulele bogate în mucilagiu din miezul frunzei.
Conform cercetărilor publicate în Jurnalul indian de Dermatologie, există 420 de specii de aloe, iar aloe vera este cea mai activă din punct de vedere biologic. Planta are 75 de părți active, inclusiv vitamine, minerale, zaharide, aminoacizi, enzime și acizi salicilici.
O frunză de aloe vera conține trei straturi. Stratul cel mai intact este un gel clar care este format din 99% apă și 1% substanțe nutritive. Latexul formează stratul intermediar. Acesta este aloina, un lichid galben-lăptos, situat imediat sub coaja frunzei şi care este folosit de mii de ani ca laxativ, sub formă de prafuri sau ca atare. Stratul exterior este pielea verde a frunzei, cunoscută și sub denumirea de crustă. Acesta joacă un rol în protejarea și sinteza carbohidraților și a proteinelor.
Gelul de aloe are proprietăţi antiinflamatorii, detoxifiante şi de stimulare a colagenului, fiind ideal în tratamentele cosmetice de întreţinere a pielii.
Gelul de aloe vera întăreşte sistemul imunitar şi are efecte antibiotice, antiinflamatorii şi antiseptice, care ajută la tratarea anumitor probleme ale pielii precum eczemele şi psoriazisul.
În acelaşi timp, un consum regulat de aloe normalizează tranzitul intestinal, promovând sănătatea sistemului digestiv, creşte absorbţia de proteine, ameliorează arsurile la stomac şi are efect calmant asupra gingiilor şi ţesuturilor bucale moi.
Planta de aloe este o sursă bogată de minerale precum calciu, sodiu, fier, potasiu, crom, magneziu, mangan, cupru și zinc, dar este şi printre puţinele surse vegetale de vitamina B12, A, B, C, E şi acid folic, care nu pot fi asimilate corespunzător doar prin alimentaţie.
Toţi aceşti nutrienţi ajută la menţinerea greutăţii corporale în limitele normale, împiedică îmbătrânirea celulară şi asigură necesarul zilnic de energie.

Indicaţii terapeutice

Eczeme, ten uscat, dermatite, ulceraţii, psoriazis, arsuri solare, acnee, fisuri anale, hemoroizi, reumatism, poliartrită reumatoidă, constipaţie, diabet, hipo şi hiperglicemie, hiperaciditate, gastrită, hepatita A, B, C, rinite alergice, cistită, candida, herpes, oboseală, epuizare, insomnii, cataractă, urcior, glaucom.
Aloe vera se poate folosi atât pentru uz intern, cât şi extern.
Gelurile de aloe sunt obţinute prin presarea frunzelor proaspete, sucul translucid şi sălciu extras din partea cărnoasă fiind conservat apoi prin pasteurizare sau prin adăugarea de conservanţi. De regulă, se iau câte 50 ml de gel, pe stomacul gol, de două ori pe zi, pentru a îmbunătăţi digestia, pentru a preveni şi combate candidoza şi alte infecţii cu fungi, pentru tratarea hiperacidităţii şi a colitei, a sindromului colonului iritabil.
Sucul de aloe se consumă timp de șapte zile, câte o linguriţă de trei ori/zi, înainte de masă, apoi, două săptămâni câte o lingură de trei ori/zi, pentru a activa şi stimula fluxul sanguin şi limfatic, funcţiile rinichilor, ale ficatului şi ale vezicii biliare, reglează sistemul imunitar şi tractul digestiv, ameliorează durerile reumatismale, îmbunătăţeşte statusul psihic şi condiţia fizică.
Sucul de aloe vera poate fi procurat în farmacii, dar poate fi preparat şi acasă, cu condiţia să respectăm colectarea şi prepararea corectă a acestei plante.
Se recomandă frunzele mature, cele mai de jos, care se dau prin tocător pentru a obţine sucul de aloe.
Pentru a păstra sucul de aloe vera un timp mai îndelungat este necesar să fie conservat cu ajutorul spirtului medicinal, în proporţie de 8:2 şi să se păstreze în frigider, la o temperatură nu mai mare de 15 grade Celsius.
Gelul de aloe vera este indicat pentru îngrijirea pielii şi în cazul durerilor articulare şi de tip reumatic şi poate fi folosit ca „prim ajutor“ în arsuri şi diverse leziuni, datorită efectului dezinfectant, hemostatic şi accelerator al procesului de cicatrizare. Se mai poate folosi şi sub formă de praf, compresă, tinctură, cremă, cataplasmă etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS