14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCare sunt cele mai comune boli ale toamnei

Care sunt cele mai comune boli ale toamnei

Toamna aduce cu sine fluctuații de temperatură și umiditate, dar și schimbarea presiunii atmosferice. Conform cercetătorilor, presiunea atmosferică poate influența activitatea mentală umană, cauzând schimbări semnificative la nivelul atenției și memoriei pe termen scurt. Factorii de mediu: schimbarea umidității și a temperaturii cauzează mai mult de jumătate dintre durerile de cap și favorizează dezvoltarea virusurilor respiratorii, migrenelor, afecțiunilor reumatice, insomniei etc.

Răcelile comune

Ploile, vântul puternic și variațiile de umiditate contribuie la slăbirea sistemului imunitar, favorizând contactarea răcelilor. Cunoscute și sub denumirea de infecții virale ale tractului respirator superior, răcelile pot fi cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri și, de regulă, nu au același grad de severitate comparativ cu răcelile specifice sezonului de iarnă. Răceala se transmire, de regulă, prin contact direct cu secrețiile infectate (strângerea mâinii cu o persoană bolnavă) sau indirect, prin contactul cu o suprafață infectată. Spre exemplu, dacă o persoană bolnavă strănută, își atinge nasul și apoi are contact cu altă persoană, cea din urmă poate prelua virusul.
În plus, virusul unei răceli poate supraviețui pe obiecte precum: pix, carte, telefon, tastatură, ceașcă de cafea – timp de câteva ore și poate fi transmis prin contactul unei persoane sănătoase cu aceste obiecte. Deși răcelile comune se manifestă de regulă în sezoanele reci: toamna, iarna, vremea rece în sine nu cauzează răceală. În schimb, se consideră că în lunile cu vreme rece, persoanele obișnuiesc să petreacă mai mult timp în spații închise, mult mai aproape unii de alții, facilitând astfel răspândirea virusurilor.
Antibioticele nu au niciun efect pozitiv asupra tratării răcelii, ci doar în situații în care pacientul prezintă boli cauzate de bacterii – în vreme ce răcelile sunt provocate de virusuri.
În plus, antibioticele nu doar că nu sunt de ajutor, ci pot cauza reacții alergice ce pot fi fatale; utilizarea de antibiotice în situații în care acestea nu sunt necesare poate duce la modificarea unor bacterii comune ce pot dezvolta rezistența la antibiotic. Însă, putem lua o serie de măsuri de prevenire a răcelilor. Este vorba despre spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele ce prezintă boală, întărirea sistemului imunitar, modificarea obiceiurilor zilnice: renunțarea la fumat și evitarea stresului.

Astmul și afecțiunile alergice

La fel ca și primăvara, toamna este un sezon propice alergiilor și astmului, în special astmului alergic. Astmul alergic este cel mai comun tip de astm; aproximativ 90% dintre copiii astmatici prezintă alergii, comparativ cu situația adulților: doar 50%. Inhalarea unor substanțe specifice, denumite alergeni (polen, praf, mucegai) conduce la manifestarea simptomelor de astm asociate cu reacțiile alergice. Aproape orice astmatic (alergic sau nonalergic) simte o înrăutățire a stării de sănătate după depunerea de efort în aer rece sau după inhalarea de fum, praf sau mirosuri puternice. Indiferent de tipul de astm – alergic sau nonalergic – simptomele sunt în general aceleași, incluzând: strănut, tuse, dificultăți respiratorii, respirație scurtă – dispnee, respirație rapidă – tahipnee, încordarea pieptului. Reacțiile alergice pot fi determinate prin contact fizic cu un alergen (cauzând urticarie, înroșirea pielii), prin pătrunderea unui alergen la nivel ocular (mâncărime, înroșirea ochilor) sau prin ingerare, care în rare cazuri poate determina șoc anafilactic (incluzând atacul astmatic sever).

Ulcerul gastroduodenal şi insuficienţa cardiacă

Ulcerul gastroduodenal reprezintă o leziune la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului, mucus ce protejează organele de efectele sucului digestiv. Această afecțiune este comună, care produce o durere caracteristică și schimbă calitatea vieții. Altă afecţiune pe care oamenii o pot resimţi toamna este insuficiența cardiacă. Aceasta poate reprezenta o gravă amenințare pentru persoanele ce suferă de afecțiuni cardiovasculare. În procesul de adaptare la noile condiții de mediu, organismul poate suprasolicita sistemul cardiovascular, cauzând consecințe serioase.

Afecțiunile reumatice

Afecțiunile reumatice, cum ar fi artrită, sunt foarte comune în sezonul de toamnă, cauzând creșterea sensibilității și dureri articulare în urma expunerii la temperaturi mai scăzute. Aceste afecțiuni sunt caracterizate prin inflamații (înroșire și încălzire, inflamare și durere) și pierderea funcțiilor unuia sau mai multor structuri conectoare sau de suport ale organismului: articulații, tendoane, ligamente, oase și mușchi.
Simptomele comune includ durere, inflamare și rigiditate. Unele afecțiuni reumatice pot implica, de asemenea, organele interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS