9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Viața cu diabet

Diabetul este o afecțiune cronică de care suferă peste 11% dintre români, arată datele Studiului PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie. Statistici sumbre oferă și Organizația Mondială a Sănătății, care avertizează că până în anul 2030 numărul persoanelor cu diabet se va dubla.

Ce anume funcționează greșit în organism și care sunt simptomele diabetului ce trebuie să vă trimită la medic veți afla în continuare.

Ce este diabetul

Diabetul este o boală în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principală de energie a organismului, însă, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge în limitele normale.
Diabetul începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect.
Factorii ereditari pot juca un rol important în apariția diabetului, însă cauza exactă care duce la această anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscută. Există însă câțiva factori de risc pe care îi poți modifica, astfel încât să reduci semnificativ șansele de a face diabet. Acești factori includ greutatea ponderală excesivă, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.
Multe persoane încă mai cred în mitul care spune că dulciurile ar fi de vină pentru apariția diabetului. Or, această afirmație este doar pe jumătate adevărată.

Simptomele diabetului

Semnele prin care poți recunoaște diabetul pot fi trecute ușor cu vederea, iar în unele situații acestea lipsesc cu desăvârșire. Aruncați o privire pe lista de simptome de mai jos și acordați-le atenția cuvenită. Dacă prezentați astfel de semne, trebuie să mergeți la medic.
Iată care sunt simptomele uzuale ale diabetului: urinare frecventă, sete excesivă, foame intensă (chiar și la scurt timp după ce ați mâncat), scădere bruscă în greutate (fără a ține o dietă), oboseală prelungită, vedere neclară, răni sau tăieturi care se vindecă greu, infecții repetate, durere, amorțeală sau furnicături în mâini/picioare.

Diabetul de tip 1

Numit și diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o formă care se întâlnește la aproximativ 10% din persoanele cu diabet. Acesta este diagnosticat, de obicei, la persoanele cu vârste sub 35 de ani, dar se poate întâlni la orice vârstă.
În diabetul zaharat de tip 1, semnele și simptomele pot apărea foarte repede și se pot dezvolta în mod semnificativ pe parcursul a câteva săptămâni sau chiar zile, în special la copii și adolescenți.
În plus față de simptomele enumerate mai sus, diabetul zaharat de tip 1 poate include simptomul de gură uscată.
La copii și adolescenți, semnele precum urinarea frecventă, setea excesivă, oboseala nejustificată și pierderea în greutate bruscă tind să fie simptomele cele mai notabile.

Diabetul de tip 2

Numit și diabet non-insulinodependent, este cea mai frecventă formă de diabet și afectează, de regulă, persoanele cu vârste peste 35 de ani, dar nu este exclus să apară și la vârste mai tinere.
Diabetul de tip 2 tinde să se dezvolte mai lent, de obicei pe o perioadă de luni sau chiar ani. De asemenea, acesta poate duce la starea de prediabet.
Simptomele pot apărea treptat, ceea ce poate face recunoașterea bolii mai dificilă.
În plus față de semnele de mai sus, diabetul de tip 2 poate include simptomele de gură uscată și dureri de picioare (furnicături, dureri, sau amorțeli la nivelul mâinilor / picioarelor).
Care sunt alimentele recomandate

În primul rând, un bolnav de diabet trebuie să consume carbohidrați sănătoși, pe care îi poate lua din fructe, legume, cereale integrale și lactate degresate. Sunt foarte bune mai ales mazărea, fasolea și lintea, legume care conțin și o cantitate mare de fibre, foarte utile în digestie.
De asemenea, medicii recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână. Trebuie ales în special pește cu carne mai puțin grasă, precum tonul sau codul. Carnea de pește conține foarte puțin colesterol și o cantitate mare de acizi grași omega-3, foarte buni pentru sănătatea inimii. Trebuie evitat însă peștele care conține mult mercur, de exemplu macroul sau peștele-spadă.
Grăsimile sănătoase, nesaturate, se mai găsesc în nuci, măsline, ulei de măsline, alune, avocado. Aceste alimente sunt foarte bune și pot fi consumate, dar în cantitate mai mică, deoarece conțin multe calorii.
sursa: viatacudiabet.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS