Ce trebuie să știm despre colesterol

Dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă și cardiologie


Colesterolul este un subiect medical la modă. Reclamele ne spun că trebuie să evităm excesul de „sare, zahăr și grăsimi“. Aparița unor boli poate să fie determinată de colesterol. Testele de colesterol nu ar trebui să lipsească din lista de analize anuale.

Ficatul produce 75% din colesterolul care circulă în sânge. Cealaltă parte provine din alimentație. Un nivel normal de colesterol joacă un rol important în ajutorarea celulelor să-și îndeplinească sarcinile.

Persoanele peste 20 de ani ar trebui să-și controleze nivelul colesterolului o dată la patru-șase ani. Acest lucru se poate realiza printr-un test de sânge. Aproape jumătate dintre români se confruntă cu nivelul crescut al colesterolului. Asta pentru că se mănâncă prea multă carne, grăsimi de origine animală, dulciuri, cafea şi aditivi alimentari (E-uri). La acestea se adaugă un exces de tutun, alcool şi medicamente de sinteză chimică, pe un fond de stres.

„Fără colesterol nu am putea exista“

Colesterolul reprezintă un anumit tip de grăsimi care se regăseşte în sânge. Fiecare om are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru buna funcţionare a celulelor corpului şi pentru a produce hormoni importanţi. În cazul în care există prea mult colesterol în sânge, acesta se depune pe peretele interior al arterelor și duce la formarea plăcilor de aterom.

„Colesterolul în esență nu este rău pentru organism, el făcând parte din membranele celulelor și fiind baza hormonilor sexuali. Putem spune că fără colesterol nu am putea exista. Problema apare când ne confruntăm cu valori mai mari. Aceste situații sunt generate fie de defecte metabolice, unele moștenite, altele provocate de o dietă, de exemplu“, spune dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă și cardiologie.

Puteţi consuma cu moderaţie alimente care conţin colesterol

Colesterolul este produs în organism, în principal de ficat. Creşterea nivelului de colesterol din sânge poate fi cauzată de probleme de sănătate genetice sau de alimentaţia bazată pe grăsimi, fie că sunt de origine animală sau provin din produsele de tip fast-food. Ouăle, ficatul, crustaceele conţin colesterol. Puteţi consuma cu moderaţie alimente care conţin colesterol.

O valoare normală a colesterolului seric total este sub limita superioară de 200 mg/dl, dar nici o valoare cuprinsă între 200 și 240 nu reprezintă, în anumite situații, motiv de mare îngrijorare.


„Aceste situații sunt reprezentate de pacienții fără factori de risc cardiovasculari. O asemenea valoare nu impune inițierea tratamentului cu statină, ci trebuie să fie urmată de o modificare a stilului de viață. În general, valorile peste 240 sunt considerate crescute, indiferent de situație. Actual, o mai mare valoare diagnostică o au fracțiunile colesterolului“, adaugă dr. Cătălin Petrișor.

„Colesterolul trebuie privit și ca un substrat energetic“

Există două tipuri principale de colesterol. HDL colesterolul, lipoproteine cu densitate mare, care mai este cunoscut și drept colesterol bun. Și LDL colesterolul, lipoproteine cu densitate mică, cunoscut sub denumirea de colesterol rău.

„LDL-colesterolul, numit colesterolul rău, este bine să aibă o valoare de maximum 130mg/dl, în anumite situații sub 100mg/dl, pentru pacienții coronarieni. HDL-colesterolul este bine să aibă o valoare crescută, peste 60mg/dl. În general, colesterolul trebuie privit și ca un substrat energetic, de aceea o producție crescută asociată cu un consum redus duce la o mai mare acumulare a acestuia. Astfel dieta trebuie asociată cu un efort fizic“, explică dr. Petrișor.

„Trebuie să învățăm să citim etichetele produselor“

Pentru menținerea unor valori normale ale colesterolului este nevoie de o alimentație sănătoasă.

„Trebuie să învățăm să citim etichetele produselor. Așa cum citim specificațiile diverselor electronice pe care le achiziționăm, consider că este mult mai important să știm ceea ce mâncăm. Există grăsimi sănătoase și grăsimi nocive, astfel că producătorii de alimente, mizând pe această necunoaștere, trec pe etichetă un conținut mic de grăsimi neprecizând tipul. În această situație chiar și un conținut redus de grăsimi, cum sunt cele saturate, poate fi extrem de dăunător“, conchide dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă și cardiologie.



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 14 iunie 2018

Actualitate

» Vladimir Putin, la deschiderea Campionatului Mondial 2018: Fotbalul uneşte, indiferent de limbă sau rasă
» CSM vrea de la Florin Iordache transcriptul întâlnirii cu delegaţia Comisiei de la Veneţia
» Procurorii CSM vor schimbarea procedurii de numire şi revocare a şefilor de parchete
» CNAIR: Plăţile prin SMS ale rovinietei şi taxelor de pod ar putea fi îngreunate vineri dimineaţa
» Prima expediţie ştiinţifică românească ce va studia schimbările climatice ale Pădurii Boreale de pe teritoriul Rusiei porneşte la drum
» Avertizare de vreme rea, valabilă până sâmbătă, în toată ţara
» Sebastian Ghiţă, achitat într-un dosar de corupţie, şantaj şi conducere fără permis
» Donald Trump anunţă că Statele Unite nu îşi vor retrage trupele din Coreea de Sud

Publireportaj

» Consiliul Judeţean Dolj investeşte în cultură
» Importanţa analizelor medicale în timpul sarcinii
» Școala Sanitară „Sfântul Iosif“, tradiție în sistemul de sănătate
» (VIDEO) Noul BMW X3 şi primul BMW X2 din istorie, vedete la Zilele Porţilor Deschise MHS Motors Craiova
» Diversificare activităţii firmei ITC NETWORK CENTER SRL, prin executarea de lucrări de construcţie
» Asociaţia pentru Şanse Egale lansează unul dintre cele mai ample proiecte cu rol de creştere a performanţelor din mediile organizaţionale şi antreprenoriale din cinci judeţe din Oltenia

Local

» Cros în ploaie
» Omul cu meteoriții
» DJ 671A, între Şovarna şi Rudina, afectat de precipitaţii

Dolj

» Sute de craioveni au rămas fără apă rece
» Bercea Mondial şi fiul său, trimişi în judecată
» Craiovean asasinat în stil mafiot în Mexic
» Fermierii doljeni, reticenţi în accesarea fondurilor europene
» Cadastru gratuit în 14 localități doljene
» Ultima noapte de furtună, încă un acoperiș spulberat
» Întreruperi energie electrică de luni
» Furtuna a produs pagube în Craiova
» Se aprobă lista cu beneficiarii de locuinţe ANL din Târgu Jiu
» Craiova: Siguranţa pietonilor – prioritatea poliţiştilor

Gorj

» Gorjul a rămas cu un singur computer tomograf
» Gorjeni sărbătoriți în cadrul campaniei „O viaţă cât un centenar“
» Cardul european de sănătate, solicitat de 1.351 de persoane
» Furtuna a răvăşit Gorjul
» Gorj: Gradul de colmatare al lacului de la Vădeni, care preia viiturile produse pe râul Jiu, este în scădere
» Gorj: 555 de ani de la atestarea documentară a localităţii Padeş
» Gorj: Populația se va putea conecta mai repede la rețeaua națională de gaze naturale
» Greva foamei la Târgu Jiu
» Se schimbă sensul pe strada Avram Iancu din Târgu Jiu
» Expoziția de pictură pe sticlă „Târgu-Jiul de altădată”

Olt

» Olt: Un bărbat a murit după ce zidul casei s-a prăbuşit peste el
» Bercea Mondial şi fiul său, trimişi în judecată de Parchetul General pentru tentativă de omor

Sport

» Formațiile oltene se pregătesc de baraj
» Încă doi jucători de națională la Craiova
» Tânărul Ștefan Pîrvuleasa, la ora promisiunilor
» Trofeul Corneliu Andrei Stroe – Legenda unei Legende, la Craiova

Bani & Afaceri

» Concedieri masive la Rolls-Royce: Constructorul de automobile şi componente aviatice anunţă disponbilizări de mii de persoane

Sanatate

» Craiovenii donatori de sânge au salvat vieți
» Remedii naturiste pentru tratarea înţepăturilor de ţânţar

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Brioșe cu ciocolată și banane
» După o călătorie de 18 ani către Ecuator, cel mai mare gheţar din lume ar putea să dispară

Top