6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile ananasului pentru sănătate

Beneficiile ananasului pentru sănătate

Ananasul vine dintr-un spaţiu sălbatic şi a fost iniţial considerat necomestibil. Elementele nutritive cele mai importante din ananas sunt cantitatea ridicată de vitamina C, mangan şi bromelina, o enzimă de o importanţă vitală. Ananasul este al doilea fruct din categoria celor tropicale cel mai apreciat din America după banană. 150 g de ananas, furnizează 100% din aportul zilnic de vitamina C recomandat. Nutrienţii pe care îi conţine ananasul sunt: acid citric, acid malic, bromelina, calciu, calorii, celuloză, apă, fier, glucide, grăsimi, hidraţi de carbon, iod, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, săruri minerale, sodiu, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C.
Părţile diferite ale ananasului ajută la lupta împotriva multor boli. Eficienţa lor este datorată bromelinei, o enzimă extrasă din tulpina plantei. Ea este vândută ca o enzimă digestivă pentru descompunerea proteinelor şi utilizată în medicină pentru o gamă largă de boli, de la simpla răceală la arsurile de stomac. Bromelina conţinută în ananas, mai ales combinată cu tripsină, poate fi utilă pentru reducerea inflamaţiei şi a durerii de genunchi pentru persoanele care suferă de artroză, cu efecte posibile asupra poliartritei reumatoide, deşi dovezile sunt puţine în ceea ce o priveşte pe cea din urmă. Bromelina este mai abundentă în tulpină, care nu este comestibilă. Totuşi, bromelina este disponibilă sub formă de supliment alimentar.
Manganul este unul dintre elementele importante necesare pentru creşterea şi menţinerea oaselor sănătoase. Ajută, de fapt, la prevenirea pierderii densităţii şi bolilor, cum ar fi osteoporoza, ce poate ridica riscul fracturilor. 100 de grame de ananas conţine 44% din aportul zilnic recomandat de mangan.
Ananasul este un fruct fără efecte secundare asupra persoanelor care suferă de maladii renale cronice datorită conţinutului său scăzut în potasiu. El poate reprezenta o nutriţie bună pentru toate persoanele cu boli cronice. Alimentele care conţin bromelina au fost legate de acţiunea chimio-preventivă, de exemplu, în corelaţie cu celulele cancerului colorectal.
Vitamina C este cunoscută şi pentru întărirea corpului împotriva dezvoltării cancerului. Observaţiile clinice şi multitudinea de studii bazate pe animale au demonstrat că bromelina ar putea avea un efect direct asupra celulelor canceroase.
Are, printre altele, un efect în amelioarea sistemului imunitar, inflamator şi homeostatic (favorizează coagularea sângelui). Un studiu publicat în „Journal of Medicine Food“ a descoperit că bromelina elimină celulele canceroase în cazul cancerului la sân. Alt studiu publicat în „Cancer Investigation“ explică faptul ca bromelina ar putea fi folosită în dezvoltarea agenţilor anticanceroşi pentru cancerul muşchilor abdomenului. Ananasul favorizează digestia şi stimulează sistemul imunitar. 58% din aportul zilnic recomandat de vitamina C se poate procura dintr-o porție de 100 de grame de ananas.

Ananasul, bun pentru sănătate

Bromelina este recunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, antitrombotice, antiplachetare şi fibrinolitice (permite dizolvarea cheagurilor de sânge). În trecut, studiile au demonstrat că această substanţă ar diminua riscul de infarct coronarian. Este, deci, recomandat persoanelor care au sângereri îndelungate. Ananasul poate ajuta la tratarea simptomelor sinuzitei, dar și la tratatrea E-coli şi bolilor intestinului. Ananasul este un bun remediu împotriva durerilor de gât şi infecţiilor. Planta a fost folosită în remedii tradiţionale drept un tratament diuretic, pentru durerile de gât, rău de mare şi împotriva bolilor venerice. Ananasul luptă împotriva retenţiei de apă.
În Germania, copiii care prezintă guturai sunt vindecaţi cu bromelina provenită din ananas, iar această metodă ar fi mai eficientă decât tratamentele alopatice convenţionale. Bromelina reduce timpul de vindecare la șase zile şi jumătate, în loc de opt, în cazul tratamentului convenţional.
Unele enzime din ananas, încă neidentificate, ar fi eficiente pentru accelerarea vindecării plăgilor şi arsurilor. Bromelina permite reducerea edemurilor, a vânătăilor, a durerilor, iar timpul de vindecare după un traumatism sau după o operaţie chirurgicală este mult mai mic.
Bromelina din ananas are proprietăţi vermifuge, asta însemnând că acţionează în mod eficient împotriva oxiurilor, acei viermi mici albi care colonizează intestinele. Responsabili de neplăcerile anale jenante, aceşti viermi infestează cel mai frecvent copiii.

Contraindicaţii

Ananasul ar trebui să fie evitat de persoanele care suferă de aciditate, ulcer şi alergie. Femeile însărcinate şi care alăptează ar trebui să consume acest fruct cu moderaţie. Ananasul ar trebui consumat în stare naturală şi copt. Acizii pe care îi conţine nu sunt compatibili cu alte fructe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS