14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia, codaşă la cheltuielile pe pacient în Europa

România, codaşă la cheltuielile pe pacient în Europa

Bolnavii din România sunt tratați de cel mai slab sistem de sănătate din Europa

România este țara europeană care cheltuieşte cel mai puțin pentru pacienții săi. De asemenea, are cei mai puțini bani alocați și pentru cheltuielile cu medicamente, servicii medicale sau personal medical. Speranța de viață la naștere în România este mai mică decât media UE. Mai mult, mortalitatea infantilă este de peste două ori mai mare decât media UE. Bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai importante cauze ale mortalității, iar decesele cauzate de unele forme de cancer au crescut cu mult. Bolile infecțioase reprezintă o provocare semnificativă, România având cea mai ridicată rată de tuberculoză din UE și peste o treime din cazurile de tuberculoză multirezistentă la medicamente. Mai mult, Oltenia este regiunea din UE cu cele mai multe cazuri de TBC.

În 2006, avem o lege a sănătății și tot de atunci ni se tot promite „reforma“. Legea ne obligă pe toți la cotizaţii, în schimb ni se oferă promisiunea că, atunci când vom avea nevoie de servicii medicale, statul le va plăti total sau le va compensa. În realitate, dacă vrei să te tratezi, scoți bani din buzunar în multe cazuri. Potrivit Indexului european al sistemelor medicale (EHCI), românii sunt printre europenii cel mai puțin susținuți de sistemul de sănătate, un sistem care îi descurajează și îi lasă să se descurce cum pot chiar și pe medici. Ocupăm locul 32 din 35 de ţări studiate.

„Accesul la asistență medicală este deosebit de redus în zonele rurale“

Cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor, în valoare de 814 euro, sunt cele mai scăzute din UE și reprezintă mai puțin de o treime din media europeană. „Accesul la asistență medicală este deosebit de redus în zonele rurale. Nevoile nesatisfăcute de asistență medicală sunt substanțial peste media UE. Mortalitatea evitabilă prin asistență medicală a scăzut în ultimul deceniu, dar rămâne cea mai mare din UE în cazul femeilor și a treia cea mai mare în cazul bărbaților“, se arată în raportul „Starea de sănătate în UE. Profilul sănătății în 2017“, publicat de Comisia Europeană.

Bolile infecțioase, amenințări majore pentru sănătatea românilor

Mai multe boli infecțioase sunt amenințări majore pentru sănătatea populației din România. Deși rata noilor cazuri de HIV raportate rămâne sub media UE, aceasta a crescut de aproape trei ori din anul 2000. Pe de altă parte, rata noilor cazuri de tuberculoză raportate a scăzut substanțial din anul 2003, dar este încă de departe cea mai ridicată din toate țările UE. Îngrijorător este și faptul că România are mai mult de o treime din toate cazurile de tuberculoză multirezistentă la medicamente. Oltenia este regiunea din UE cu cele mai multe cazuri de TBC.

În România sunt cele mai multe cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă

Bolnavii de tuberculoză din România duc o luptă cruntă cu boala, cu neajunsurile din sistemul medical, dar și cu stigmatizarea. Deși vorbim de o boală vindecabilă, care în multe state nu mai ridică mari probleme, în România apar anual 15.000 de cazuri noi. Numărul mare de noi pacienţi din țară este în strânsă legătură cu faptul că, în prezent, există o serie de obstacole în ceea ce priveşte depistarea eficientă şi tratarea pacienţilor cu tuberculoză. Mai grav este că tot în România se găsesc și cele mai multe cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR), o formă severă a bolii. În prezent, doar 60% dintre pacienţii cu TB MDR sunt identificaţi, principalele cauze fiind numărul mic de centre pentru diagnostic şi perioada mare de spitalizare, minimum șase luni, iar dintre aceştia, doar 20% sunt trataţi cu succes. Soluţia pentru îmbunătăţirea acestei statistici este accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care oferă posibilitatea vindecării mai rapide, reduc timpul petrecut în spital şi îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor.

Îngrijirea paleativă, foarte puțin susținută

În România nu există programe de prevenție bine puse la punct. Nu există niciun program care să susțină nevoia de îngrijiri paliative a bolnavilor aflați în fazele terminale ale bolii. „Suntem aproape la toate categoriile pe ultimele locuri. Paliația aproape că nu există. Nu s-a făcut nimic pentru acest sector pentru că în privat nu este rentabil. Statul niciodată nu a plătit nici măcar costurile directe, nici paliația la domiciliu nu este plătită. Spitalele de stat nu sunt încurajate să dezvolte astfel de servicii. Nu avem nici medici suficienți. La nivel național sunt 15-20 de medici specializați în așa ceva. Orice spital are pacienți care au nevoie de servicii paliative, dar nu le poate oferi și îngrijirea de care au nevoie. Nu există nici un program național. Măsurile de prevenire ale transmiterii TBC sunt limitate. Noi încă nu avem nici o lege a vaccinării. Încă din 2011 se lucrează la această lege, dar încă nu avem o formă finală“, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Primul loc în Europa la mortalitatea infantilă. Sunt femei care vin prima dată la spital atunci când nasc!

România înregistrează în continuare mari probleme când vine vorba de mortalitatea infantilă și supravieţuirea în cazurile de cancer. La fiecare cinci ore, în România, un copil mai mic de un an moare. Așa am ajuns să fim pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă. Urmărirea gravidei și a copilului lasă de dorit. Asta ține și de educația făcută populației, și de activitatea medicinei primare. La noi încă există femei care vin prima dată la spital atunci când nasc. În mortalitatea infantilă trebuie umblat la politica de vaccinare, la prevenția rahitismului, a malnutriției.

50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice

Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, și tot anual 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, după cum arată datele furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Aceste date ne plasează tot pe primele locuri în Europa. Problema cea mare vine din accesul la radioterapie. Aparatele de radioterapie acoperă doar 15% din necesar. În Craiova există singura Clinică de Radioterapie din Oltenia. Aici fac tratament, în medie, pe zi, peste 100 de bolnavi veniți din Oltenia și chiar din Ilfov, Pitești sau Petroșani. Cu toate acestea, există un singur accelerator liniar, care este suprasolicitat. „O mare problemă este cea legată de Radioterapie. Acoperim doar 15% din necesar, asta dacă ne referim doar la cazurile cu intenție curativă, nu și la cele paliative, pentru că se mai face și radioterapie cu intenție paliativă, Sunt bolnavi care așteaptă, nu beneficiază de tratament luni întregi, și trec de la stadiul potențial curabil, la unul incurabil“, a atras atenția dr. Bogdan Tănase, preşedinte al Alianţei Medicilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS