12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLămâile, benefice pentru sănătate

Lămâile, benefice pentru sănătate

Consumul de lămâie ajută în tratamentul infecţiilor gâtului, indigestiei, constipaţiei, problemelor dentare, febrei, hemoragiilor interne, reumatismului, arsurilor, excesului de greutate, problemelor părului, tulburărilor respiratorii, holerei şi hipertensiunii arteriale. Apreciată mai ales pentru efectele sale terapeutice, multe generaţii au recunoscut importanța lămâii în întărirea sistemului imunitar şi în terapia bolilor stomacului. Aceasta e bună nu doar pentru purificarea sângelui, ci şi organismul să lupte împotriva bolilor.
Sucul de lămâie este cel care aduce, în mod special, beneficii majore sănătăţii. Consumul unei limonade, pe lângă faptul că este relaxant şi răcoritor, este şi util pentru tratarea pietrelor la rinichi, a accidentelor vasculare cerebrale, în tratamentul bolilor cardiovasculare şi reducerea temperaturii corpului, potrivit www.sfatulmedicului.ro.
Efectele pozitive ale lămâii asupra sănătăţii se datorează mai multor elemente nutritive din compoziţia acesteia: vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine şi carbohidraţi. Lămâia este un fruct care conţine flavonoide, substanţe ce deţin proprietăţi cu rol antioxidant şi anticancerigen. Aceasta ajută şi la preîntâmpinarea declanşării diabetului, a constipaţiei, hipertensiunii arteriale, contribuie la îngrijirea pielii, a dinţilor, în cazul indigestiei, dar şi a altor probleme de sănătate. Studiile efectuate de specialiştii urologi au demonstrat faptul că limonada sau sucul de lămâie poate fi utilă pentru vindecarea pietrelor la rinichi prin formarea citratului urinar, care previne apariţia formării cristalelor.
Majoritatea persoanelor se bucură de gustul limonadei, unii utilizează lămâia pentru a ţine ţânţarii la distanţă, iar alţii o folosesc pentru a curăţa diferite materiale. Consumul de suc de lămâie asociat cu ulei de măsline ajută la eliminarea mâlului sau a pietrelor biliare. Lămâia este binecunoscută şi pentru rolul său ca adjuvant în diverse tratamente, inclusiv împotriva artritei şi poliartritei inflamatorii.

La ce este bună lămâia

Sucul de lămâie tratează problemele legate de indigestie şi constipaţie. În acest scop se pot adăuga câteva picături de lămâie într-un pahar cu apă sau în farfuria cu mâncare. Se va evita laptele. Lămâia acţionează ca un purificator al sângelui şi ca un agent de curăţare. O limonadă la micul dejun, dintr-o lămâie proaspătă, este întotdeauna binevenită.
Sucul de lămâie este recomandat persoanelor care au răceală, gripă sau febră, deoarece declanşează transpiraţia şi diminuează febra.
De asemenea, sucul de lămâie ar putea fi folosit şi pentru îngrijirea danturii. În cazul în care se aplică suc proaspăt de lămâie pe zonele dureroase ale dinţilor, durerea se poate ameliora. De asemenea, masajul cu suc de lămâie opreşte sângerarea gingiilor şi elimină mirosul neplăcut al acestora, şi preîntâmpină alte probleme de sănătate legate de gingii.
Sucul de lămâie s-a dovedit util în tratamentul de îngrijire pe scară largă a părului. Aplicat pe scalp, poate trata neplăceri de genul mătreţii, căderii părului, dar şi alte probleme legate de păr şi scalp. Dacă părul va fi clătit după fiecare spălare cu lămâie, va avea o strălucire naturală.

Vindecă problemele pielii

Sucul de lămâie fiind un medicament antiseptic natural, poate vindeca multe dintre problemele pielii. Poate fi utilizat în cazul arsurilor solare, înţepăturilor de insecte, în caz de acnee şi eczeme. Acesta are efect antiîmbătrânire, elimină ridurile fine şi previne apariţia punctelor negre. Consumul de suc de lămâie amestecat cu apă şi miere conferă pielii un luciu care se menţine în timp. Dacă se va aplica suc de lămâie asupra zonelor afectate de arsuri solare, cicatricile pot dispărea şi acţionează ca un agent de răcire, poate reduce senzaţia de arsură de la nivelul pielii.
Lămâia are proprietăţi antiseptice și poate opri hemoragiile interne. Se poate aplica suc de lămâie pe tampoane mici de bumbac care vor fi introduse în interiorul nărilor pentru a se opri sângerările nazale.

Alte beneficii

Lămâia are rol diuretic şi poate trata reumatismul şi artrita. Aceasta este utilă şi pentru îndepărtarea bacteriilor şi toxinelor din organism. Dacă o persoană consumă suc de lămâie amestecat cu apă călduţă şi miere va pierde în greutate.
Sucul de lămâie poate ajuta în terapia problemelor respiratorii datorită concentraţiei bogate de vitamină C. De asemenea, lămâia este un agent antiseptic şi aromatic cu rol benefic în relaxarea picioarelor. Se va adăuga în acest scop puţin suc de lămâie în apă caldă şi se vor introduce picioarele în apă pentru a se obţine efectul local de calmare.
În tratamentul bătăturilor, sucul de lămâie se va aplica în locurile în care pielea este întărită.
Lămâia ajută la combaterea problemelor legate de infecţii ale gâtului, deoarece are proprietăţi antibacteriene.
Consumul de suc de lămâie este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace deoarece conţine potasiu. Acesta ţine sub control hipertensiunea arterială, ameţeala, greaţa şi stimulează instalarea unei stări generale de relaxare atât a corpului, cât şi a minţii, contribuind la reducerea stresului psihic şi a depresiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS