14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateClinica de Cardiologie, la un pas de deschidere

Clinica de Cardiologie, la un pas de deschidere

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară construită în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova urmează să își deschidă porțile pentru pacienți în aproximativ o lună. Este rezultatul unei munci de mai bine de trei ani. Bolile cardiovasculare sunt cele mai întâlnite afecțiuni în rândul doljenilor.

România ocupă locul unu în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare. În Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova, lunar sunt internați 400 de pacienți. Dintre cei 10 – 15 pacienți care ajung zilnic în secție, patru sunt cazuri grave de infarct miocardic. Cazurile grave de infarct miocardic acum sunt trimise la București sau Timișoara. Situația urmează să se schimbe în aproximativ o lună, când toți acești bolnavi vor putea fi tratați în Craiova. Investiția de 13 milioane de lei, demarată de Consiliul Județean (CJ) Dolj în august 2014, privind construirea unei Clinici de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară la Craiova, se apropie de final.
„Știm bine ce înseamnă să iei un pacient cu infarct miocardic să îl pui în elicopter și să îl trimiți la București sau în alte centre universitare… De aceea, construcția acestei clinici în Craiova este foarte importantă. În urmă cu două săptămâni a fost făcută recepția clădirii, au mai fost mici revizuiri făcute din partea inspectoratului pentru situații de urgență. În aceste zile se va face recepția definitivă și se fac demersurile pentru obținerea autorizației de incendiu de la ISU. În același timp, așteptăm autorizația sanitară de funcționare. Clădirea respectivă practic va intra în structura spitalului. Zilele trecute am obținut autorizația de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) pentru funcționarea angiografului. În aproximativ o lună vom obține toate autorizațiile și clinica va putea deveni funcțională. Urgențele nu vor mai merge la București“, declară dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.
Managerul spitalului județean, Bogdan Fănuță, a mai explicat că „pentru început s-a decis să fie rezolvate problemele extrem de urgente, adică infarctul miocardic acut, edemul pulmonar, insuficiența cardiacă, ce se pot realiza prin montarea de stenduri, prin dilatații, prin scoaterea cheagurilor de sânge din vasele coronariene“.
Pentru partea de Cardiologie Intervențională, aici urmează să lucreze un medic din București, iar pentru Chirurgie Cardiovasculară în clinică o să profeseze o echipă de medici de la Târgu Mureș și medicii din Craiova care, de ceva timp, se pregătesc în alte centre universitare din țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS