Criza vaccinurilor pune în pericol copiii – Dr. Dalida Mosorescu: „Ar trebui depusă plângere penală“

Sute de copii din Dolj sunt puși în pericol pentru că din cabinetele medicilor de familie lipsesc vaccinurile care îi pot apăra de boli grave (Foto: Arhiva GdS)


În plină epidemie de rujeolă, copiii doljeni sunt puși în pericol. Vaccinul ROR, vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, nu se mai găsește în cabinetele medicilor de familie de cel puțin două luni. La fel se întâmplă cu vaccinul hexavalent. Sunt medici de familie care au peste 50 de copii pe lista de așteptare. Sătui de promisiuni, părinții sunt descurajați și îngrijorați, iar unii medicii spun că ar trebui depusă plângere penală împotriva celor care, prin neglijenţă în serviciu, atentează la sănătatea populației.

Rujeola a ucis mai mulți copii în ultimele luni, șase dintre ei fiind din Oltenia. Având în vedere numărul mare de îmbolnăviri și decese apărute la nivel național, a fost declarată epidemie de rujeolă. În Dolj, numai săptămâna trecută au fost raportate către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj șase noi cazuri de copii bolnavi de rujeolă.

Nicoleta Popa este mama unui băiețel de un an. Copilul său trebuia să facă de o lună vaccinul împotriva rujeolei, dar atunci când a mers la medicul de familie i s-a spus că nu sunt doze de vaccin. În plină epidemie de rujeolă, băiețelul este lăsat fără protecție. „Este incredibil cum statul pune în pericol acești copii. Nici nu îmi vine să scot copilul din casă, de teamă să nu se îmbolnăvească. Mereu sun la medicul de familie să văd dacă a primit vaccin. De două luni nu a mai primit nimic, în condițiile în care, în continuare, sunt copii în oraș care suferă de rujeolă și care pot transmite boala. Este inconștiență. Mai grav este că nu găsim vaccinul nici în farmacii. Am fost și am întrebat la toate, dar nu îl aduc nici ei“, a spus femeia.

„Am cerut în nenumărate rânduri doze de vaccin, am zeci de hârtii și catagrafieri făcute…“

De mai bine de doi ani, Ministerul Sănătății nu a reușit să rezolve problema vaccinurilor. Medicii de familie doljeni au primit ultima dată doze de vaccin ROR în urmă cu două luni și atunci le-au fost repartizate prea puține în comparație cu necesarul. Aceeași problemă este și la vaccinul hexavalent, care imunizează bebelușii împotriva a șase boli. Dr. Doina Cherata are peste 50 de copii pe listă care așteaptă să fie imunizați. În urmă cu două săptămâni, a primit doar 12 doze de vaccin hexavalent. „Este o situație extrem de grea și pentru părinți, și pentru medici. Sistemul de sănătate este dezastruos. Copiii sunt în pericol și nimeni nu face nimic. La noi vin părinții și întreabă de ce nu avem doze de vaccin. Nu știm ce să le mai spunem. Am primit în urmă cu două săptămâni doar 12 doze de vaccin hexavalent, deși pe listă aveam peste 60 de copii care așteptau să fie imunizați. Pe care să îi vaccinez primii?! Cum să aleg?! Am vaccinat doar sugarii care nu făcuseră nici o doză. Am cerut în nenumărate rânduri doze de vaccin, am zeci de hârtii și catagrafieri făcute…“, a spus dr. Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie.

În această situație, schema de vaccinare nu mai poate fi respectată, ceea ce afectează starea de sănătate a copiilor. „Problema este la vaccinul hexavalent, că între prima doză făcută și cea de-a doua nu trebuie să treacă mai mult de șase luni. Dar pentru că vaccinul nu se găsește, am copil la care am făcut cea de-a doua doză după un an. Nu se mai poate respecta schema de vaccinare și asta este o mare problemă“, a declarat medicul.

Nici vaccinul pentru copiii de șase ani nu se găsește


Nici vaccinul pe care copiii trebuie să îl facă la vârsta de șase ani nu se găsește. La nivel național există un Registru Electronic Național de Vaccinări (RENV) unde medici raportează toată situația legată de vaccinuri. În baza Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1234 din august 2011, maternitățile și medicii de familie au obligativitatea de a introduce în RENV datele referitoare la vaccinare. Prima înregistrare a nou-născuţilor în RENV se face de către maternităţi, la externarea nou-născutului sau cel târziu până în dată de 5 a lunii în curs pentru luna anterioară. Pentru fiecare copil înregistrat în sistem, aplicaţia va genera un Cod Unic de Identificare a copilului (CUI). La ieşirea din maternitate, părinţii trebuie să primească fişa copilului, pe care se va regăsi şi codul unic de identificare a copilului în sistem sau/şi carnetul de vaccinări pe care se înregistrează CUI-ul copilului. La prima vizită făcută medicului de familie care se va ocupa de vaccinarea copilului după ieşirea din maternitate, părinţii trebuie să prezinte acestuia fişa micuțului şi carnetul de vaccinări.

Pe baza Codului Unic de Identificare (CUI) generat de sistem, medicul de familie va regăsi copilul în RENV şi va completa pe fişa acestuia CNP-ul.

„Ar trebui depusă o plângere penală“

Medicii de familie susțin că RENV este o platforma informatică greoaie, cu multe erori, și că Ministerul Sănătății trebuie să rezolve cât mai repede criza vaccinurilor. „ROR nu este deloc de două luni. Vaccin hexavalent am primit doar două doze din cele 13 pe care le-am solicitat. Tetraxim, vaccinul care se face la vârsta de şase ani, nu există deloc. O altă problemă este că RENV-ul este o platforma informatică geoaie, cu multe erori, în care dacă se operează ceva greşit nu mai poţi şterge, decât cei de la Sanepid pot face asta. În mod normal, ar trebui ca datele să preia automat din SIUI. Putea să fie o platformă informatică mai accesibilă, care să dea medicului vaccinator posibilitatea de a înscrie copiii în lista proprie şi de a corecta erorile. Şi până la urmă ce avem în acest RENV? O situaţie a dezastrului la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii doarme în papuci! El ar trebui să asigure necesarul de vaccin, este responsabil de politicile sanitare din România. Tot el plăteşte reclamele transmise în media pentru promovarea vaccinării, reclame mincinoase, care nu fac decât să compromită şi mai mult un sistem de vaccinare ce funcţionează prost şi în care oamenii nu mai au încredere. Şi asta pe banii publici, bani ce mai degrabă ar putea fi folosiţi pentru achiziţionare de vaccin. Şi toate astea se întâmplă în plină epidemie de rujeolă. Ar trebui depusă plângere penală împotriva celor ce, prin neglijenţă în serviciu, atentează la sănătatea publică a acestei naţii“, a spus dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.

Ce spune DSP?

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj dau asigurări că până la sfârșitul acestei săptămâni medicii de familie vor primi dozele de vaccin hexavalent de care au nevoie. Nu se știe însă când o să se rezolve și criza vaccinului ROR. „Astăzi am primit repartiția pentru vaccinul hexavalent. Urmează să ajungă în județ 7.500 de doze. Urmează să fie rezolvată și problema vaccinului ROR“, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 6 iulie 2017

Actualitate

» Consumul creşte accelerat, dar încasările din TVA scad dramatic
» Bacalaureat 2017: Peste 42.000 de constestaţii în toată ţara, după afişarea primelor rezultate
» Proiect de ordonanţă: Guvernul vrea ca angajările în administraţia publică centrală să fie suspendate până pe 31 decembrie 2017
» Iohannis, despre oferta americană de gaz petrolier lichefiat pentru Europa de Est: Dacă scade dependenţa de gazul rusesc, toată lumea ar avea de câştigat
» Guvern: Au fost stabiliți ordonatorii de credite ale căror cheltuieli vor fi incluse în Strategia fiscal-bugetară 2018-2020
» UPDATE – Un mort și 14 răniți într-un accident rutier produs în Teleorman
» Guvern: Proceduri simplificate pentru obținerea duplicatului cărții de identitate a vehiculului
» Se aplică marcaje pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti

Publireportaj

» Grija pentru documentele vechi – deviza Bibliotecii Aman

Local

» Percheziții la Strehaia într-un dosar de spălare de bani
» Cei mai rapizi poştaşi din ţară se întrec, sâmbătă, la Marşul Factorilor Poştali
» Absolvenţii de liceu pot intra în şomaj dacă nu iau la facultate
» Cine sunt tinerii din Olt care au terminat BAC-ul cu 10: „Tot țara mea rămâne cea pe care vreau să o ajut“
» Judecați pentru fraudarea fondurilor europene

Dolj

» Ultimatum pentru reabilitarea podului de la Malu Mare
» Înregistrarea probei practice pentru permisul auto mai așteaptă
» Scandalul Emilio: Anchetă penală în cazul „Blonda lui Iliescu“
» A fost reluată trecerea cu bacul pe timpul nopţii la PTF Bechet
» Elevii unui liceu din Craiova, evacuați din cămin deși au cursuri
» Cu toaletă în curte, în centrul Craiovei
» Un aragaz defect, motiv de mare scandal într-un bloc din Brazdă
» Termo, pe fărașul falimentului?
» Fraudă de o jumătate de milion la APIA Mehedinți
» Pasajele Craiovei, în continuă degradare
» Craiova: Incendiu la o hală de transformatoare din zona Selgros
» Scandal de la un contoar de gaze
» Spitalul Filantropia, functional in septembrie
» Conditii precare in Piata de la Gara
» Craiova: Amenzi de 1,3 milioane de lei aplicate de Poliţia Locală în perioada aprilie-iunie 2017 şoferilor care au parcat neregulamentar
» Doljean reţinut pentru comiterea unui furt calificat
» Drumul Expres Craiova – Piteşti: Anunțul pentru achiziție, transmis spre SEAP
» Dolj: Primarul comunei Ostroveni, declarat incompatibil de ANI

Gorj

» Deputatul de Gorj Victor Ponta a devenit independent
» Slowride Transalpina Fest – trei zile de festival, paradă moto și concerte rock
» Gorj: Autorităţile nu au soluţii pentru salvarea de la faliment a Clubului Pandurii
» Marcel Romanescu a ţinut audienţe în fiecare zi de când este primar la Târgu Jiu
» 1.043 de contestaţii depuse la Examenul de Bacalaureat
» Gorj: Femeie prinsă la furat de produse cosmetice într-un supermarket
» Gorj: Au sustras materiale de construcţie din zidul de protecţie al unui pod

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii din Horezu au donat sânge
» Vâlcea: Poliţiştii au confiscat 400 de kilograme de pepeni verzi la Sutești şi Berislăvești

Sport

» CSO Filiași își reia pregătirea pe 17 iulie
» Liber la semnat contracte la SCM
» Mangia cere răbdare
» Fotbal / România a urcat patru locuri în clasamentul FIFA
» Fotbal / Horațiu Stănescu, la Repriza de Sud

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Atenţie la insolaţie!
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Prăjitură cu vişine

Top