17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEducație medicală pentru elevii din Celaru

Educație medicală pentru elevii din Celaru

Iuliana Petrișor, medic specialist diabet și boli de nutriție, le-a oferit sfaturi copiilor (Foto: Claudiu Tudor)
Iuliana Petrișor, medic specialist diabet și boli de nutriție, le-a oferit sfaturi copiilor (Foto: Claudiu Tudor)

Elevii din România mănâncă prost, mai ales la şcoală. Chipsuri, dulciuri cu prea mult zahăr şi chimicale, sucuri acidulate, tot ce strică dinţii şi duce la obezitate sau alte boli grave se regăsește în meniul lor zilnic. Studiile arată că 70% dintre copii mănâncă alimente nepotrivite. Greşelile părinţilor şi obiceiurile alimentare nesănătoase cauzează an de an tot mai multe boli celor mici. Educația medicală este esențială în școli, dar de puține ori se întâmplă ca medicii să ajungă în unitățile școlare. Există însă și profesori cărora le pasă de sănătatea elevilor lor. Este cazul celor de la Școala Gimnazială Celaru. Pentru că dascălii de aici au observat că tot mai mulți copii mănâncă nesănătos, au probleme cu greutatea și unii dintre ei chiar fumează, au chemat un medic care să le explice cât de nocive sunt aceste obiceiuri și cum trebuie să aibă grijă de sănătatea lor.

Gras şi frumos este și în prezent conceptul după care sunt crescuți mulți copii din țara noastră. Medicii atrag însă atenția că această gândire nu este sănătoasă și că trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce punem în farfurie. Românii sunt în fruntea clasamentului în Europa la majoritatea bolilor, iar de cele mai multe ori cauza este aceeași, alimentația incorectă. Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă. 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de un regim alimentar dezechilibrat. În România, situația este cu atât mai gravă cu cât nu există programe de durată pentru prevenția și educarea populației. Copiii sunt bombardați cu reclame digitale ascunse și anunțuri publicitare care promovează alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare, ce le dăunează sănătății. Așa se face că tot mai mulți copii sunt supraponderali sau chiar obezi. În Europa, sunt 14 milioane de copii obezi, iar România ocupă locul trei la obezitatea infantilă, arată OMS. Vorbim de copii care sunt predispuși din copilărie la boli cardiovasculare și diabet, boli care le aveau până acum adulții, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii.

„Pe holurile școlii, în pauze, am observat mulți copii care mânâncă snacksuri, chipsuri“

În această situație, edu­cația medicală este singura soluție. De puține ori însă profesorii sunt preocupați să intermedieze legătura dintre elevi și medici. Există însă și cadre școlare care se gândesc la sănătea copiilor. Este cazul celor de la Școala Gimnazială Celaru. După ce cadrele de aici au observat că tot mai mulți dintre elevii lor au obiceiuri alimentare nesănătoase ce le afectează sănătatea, profesorul de religie și directoarea școlii au adus un medic specialist în diabet și boli de nutriție.
O clasă plină de elevi și părinți au așteptat nerăbdători să sosească doamna doctor. Întrebați ce le place să mănânce, copiii au început să strige: dulciuri, chipsuri, ciocolată, hamburger, cartofi prăjiți. Profesorul de religie spune că acest lucru l-a observat și el. Cei mai mulți elevi au pe bancă pungi de chipsuri și sticle de suc. De aceea și-a dorit foarte mult să aducă în școală un medic. „Pe holurile școlii, în pauze, am observat mulți copii care mânâncă snacksuri, chipsuri. Toate acestea le pot afecta sănătatea în timp. De aceea, am hotărât cu doamna directoare să aducem în școală un medic care să le vorbească copiilor despre cum să aibă grijă de sănătatea lor. Iar doamna Iuliana Petrișor a acceptat să se implice. Am chemat și părinții, pentru că este important ca împreună să înțeleagă care sunt principiile unei vieți sănătoase. Vrem ca ei să aibă educație medicală și să facă alegeri sănătoase. Tot mai mulți copii din școală au probleme de greutate. Atunci când văd în bancă pungi de chipsuri le atrag atenția. De multe ori însă nu înțeleg și nu țin cont de ceea ce le spunem, de aceea am vrut să aducem un medic care să le explice și să îi îndemne să fie mai atenți la ceea ce consumă“, a declarat Gabi Marinică, profesor de religie la școala din Celaru.

„Am văzut chiar copii de la clasa a IV-a fumând“

Alt fapt sesizat de profesor este acela că unii copii încep să fumeze de la vârste foarte mici. Cei mai mulți au părinții plecați la muncă în străinătate, iar ei sunt în grija bunicilor sau a rudelor. În această situație, școala este cea care poate să le ofere educația de care micuții au nevoie. „Am văzut chiar copii de la clasa a IV-a fumând. Stăm de vorbă cu ei, însă depinde și de contextul familial, de cât de hotărâți sunt să renunțe la acest viciu. Noi ne dorim ca împreună cu medicii să reușim să le arătăm ce este mai bine pentru ei. Aceste situații sunt întâlnite mai des la copiii care au părinții plecați în străinătate și au rămas aici în grija bunicilor. Copiii sunt afectați de plecarea părinților. Sunt o generație a vitezei, dar în același timp o generație superficială. Fiecare părinte și profesor ar trebui să fie mai atent când vine vorba de sănătatea copiilor. Dacă 10 la sută din copii înțeleg și reacționează este un câștig imens“, a adăugat Gabi Marinică.

Medicul i-a învățat pe copii principiile unei vieți sănătoase

Medicul Iuliana Petrișor a fost de acord să vină la școala din Celaru și mai bine de o oră le-a vorbit copiilor, pe înțelesul lor, despre alimentația sănătoasă. Astfel, aceștia au învățat cât de importantă este hidratarea, cât de nocive sunt sucurile acidulate din comerț și ce trebuie să pună în farfurie. „Mereu trebuie să avem grijă ce mâncăm. Acest lucru este valabil și pentru părinți, și pentru copii. Foarte important este să ne hidratăm. Trebuie să consumăm apă sau suc natural făcut de mama și de bunica în casă. Ar trebui să bem un litru şi jumătate de lichide pe zi, cel puțin. Ziua se începe cu un pahar cu apă. Este bună și o cană de ceai neîndulcit. Sucul este recomandat o dată pe lună. Un pahar de apă are zero calorii, un pahar de suc colorat poate să ajungă până la 500 de calorii. Apa ne hidratează, pe când sucul ne dă o energie falsă și ne umple de calorii goale. Noi trebuie să aducem calorii pline: vitamine, proteine, glucide, lipide. Acestea sunt ca niște cărămizi care ne construiesc organismul. Trebuie să știm ce mânăcăm zilnic și să ne programăm mesele“, le-a explicat medicul specialist în diabet și boli de nutriție elevilor și părinților din Celaru.

„Beau sucuri acidulate, dar doamna doctor mi-a spus că sucul este făcut din chimicale“

Alex Pascu are 12 ani și învață în școala din Celaru. Locuiește cu mama și bunica. Tatăl e plecat în Anglia. E bucuros că doamna doctor a venit la școală. Spune că a învățat cât de important este să se hidrateze și că de acum înainte o să își aleagă mai atent tot ce mănâncă. „Doamna doctor ne-a făcut să înțelegem că nu e bine să mâncăm doar dulciuri și să bem suc. Ne-a spus și că trebuie să dormim cel puțin opt ore și să facem mișcare, să facem un sport“, a spus elevul.
Și Marius Voinescu este obișnuit să mănânce orice îi face cu ochiul și nu neapărat ceea ce este sănătos. „Mănânc dulciuri de cele mai multe ori: ciocolată, biscuiți, chipsuri. Îmi iau pachet de acasă, dar îmi mai cumpăr și de la magazin ceva dulce. Beau sucuri acidulate, dar doamna doctor mi-a spus că sucul este făcut din chimicale. Eu nu fumez, dar sunt colegii mai mari pe care îi văd că fumează. Ni s-a spus că nu este bine să fumăm“, a mărturisit băiatul.

„Ne dorim să facem prevenție“

„Fii sănătos. Alege sănătos“ este activitatea pe care profesorii de la școala din Celaru au gândit-o alături de medicul Iuliana Petrișor. „Ne dorim să facem educație medicală în rândul copiilor care învață în școala noastră. Este prima dată când aducem în școală un medic care să le vorbească copiilor despre alimentația sănătoasă. O să continuăm aceste întâlniri, următoarea o să fie în iunie. Ne dorim să facem prevenție. Copiii sunt atrași de tot ceea ce există în magazine și de multe ori fac alegeri greșite. Trebuie să avem grijă ca ei să aleagă sănătos și să îi educăm în acest sens“, a explicat Monica Pașca, directorul Școlii Gimnaziale „Înv. M. Georgescu“ din Celaru.
Sfaturile medicului au fost un mare câștig și pentru părinți. Cei care au participat la întâlnire și-au dat seama cât este de important modul în care prepară alimentele, dar și de faptul că nu trebuie să lase la voia întâmplării alegerile alimentare ale copiilor. Simona Marinescu are o fetiță și spune că din cauza alimentație nepotrivite aceasta a început să aibă probleme de greutate, dar că îi este foarte greu să o convingă să renunțe la dulciuri, suc și alimente nocive. „Este foarte important ca un medic să vină să le vorbească copiilor, dar și nouă, părinților. Doamna doctor ne-a spus lucruri pe care altcineva nu avea cum să ni le spună. Copiii fac ce văd la ceilalți. Mănâncă de multe ori ceea ce nu trebuie. Este foarte greu ca noi să ne înțelegem cu ei, de multe ori nu țin cont de ceea ce le spunem, un medic are alt impact asupra lor. Eu am o fetiță care din cauza alimentației nepotrivite a luat în greutate. Tot timpul îi spun că trebuie să aibă grijă, dar vrea cartofi prăjiți, dulciuri… Astăzi sper că a înțeles de la doamna doctor ce este sănătos și ce nu“, a spus mămica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS