Chinurile bolnavilor înscriși pentru tratament în străinătate

Pacienții care au nevoie de tratament în străinătate se lovesc de proceduri greoaie (Foto: Arhiva GdS)


Mulţi bolnavi din Oltenia care au fost diagnosticaţi cu boli grave şi nu pot fi trataţi în România aşteaptă şansa de a ajunge la o clinică din străinătate. Birocraţia însă îi pune pe drumuri, pe liste de aşteptare, deşi viaţa lor depinde de intervenţia rapidă a specialiştilor, de operaţii chirurgicale. Copii şi adulţi ajung la mila unui sistem bolnav, la rândul lui. Cei interesaţi au posibilitatea de a ajunge la clinici de peste hotare, unde tratamentele să fie decontate de statul român, atât prin intermediul Caselor de Asigurări de Sănătate, cât şi al Direcţiilor de Sănătate Publică. Puţini sunt cei care ştiu de paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a ajunge la tratament prin DSP.

În urmă cu numai câteva zile v-am prezentat în GdS povestea Georgianei, fata de 16 ani, a cărei viață depinde de un tratament de 60.000 de euro (Marş pentru o elevă de 16 ani, a cărei viaţă depinde de un tratament de 60.000 euro). Pentru că terapia nu este posibilă în țară, tratamentul poate fi susținut în străinătate prin intermediul Ministerului Sănătății. Demersul ar fi următorul: prezentarea cazului comisiei regionale din cadrul Direcției de Sănătate Publică (în acest caz, DSP Dolj), obținerea recomandării din partea respectivei comisii, iar pe baza recomandării se contactează trei clinici care au în ofertă astfel de servicii, alegându-se prețul cel mai mic. Pentru că părinții nu au știut de tot acest parcurs, au contactat deja o clinică din Franța, care le-a transmis că terapia costă 57.000 de euro. În funcție însă de recomandarea comisiei regionale vor fi nevoiți să susțină, eventual, diferența costului de la cât suportă statul (cea mai mică ofertă), la costul real sau să obțină o programare de la unitatea medicală cu cel mai mic preț. Georgiana trebuie să înceapă tratamentul pe 22 mai, conform programării. Trebuie însă ca mai întâi să primească avizul comisiei din cadrul DSP Dolj. Așteptarea o costă însă zile din viață, așa cum se întâmplă și cu alți pacienți care se pierd pe liste de așteptare.

Două cereri pentru tratament în străinătate, în așteptare la DSP Dolj

În Craiova, care este singurul centru universitar din regiune, se strâng comisiile de specialiști care pot da avizul dosarelor ce merg mai departe către aprobare la Ministerul Sănătății. Reprezentanții DSP Dolj spun însă că nici aici nu există comisie pentru fiecare afecţiune, astfel că unii bolnavi sunt trimiși la Bucureşti sau în alte centre universitare din ţară. „Dacă nu există posibilitatea efectuării tratamentului în România, medicul curant trebuie să facă un referat în care să specifice acest lucru. Pacientul (reprezentantului legal sau aparţinătorului acestuia) trebuie să vină apoi la DSP să depună o cerere. În plus, trebuie să aducă documentele medicale (copie de pe foaia de observaţie clinică generală, bilet de ieşire din spital, analize medicale, recomandarea medicului curant de specialitate privind efectuarea tratamentului în străinătate etc.) la Compartimentul de Asistenţă Medicală şi Programe, dar şi procesul-verbal pentru trimitere la tratament medical în străinătate, completat de Comisia de specialitate teritorială Craiova. Propunerile Comisiei de specialitate teritorială Craiova trebuie să cuprindă cel puţin trei clinici unde bolnavul poate efectua tratamentul recomandat, furnizând şi datele de contact ale acestora: adresa, telefon, fax. Apoi, corespondenţa cu clinicile din străinătate se efectuează de către DSP, de către bolnav sau reprezentantul legal al acestuia, în urma unui angajament scris, dacă îşi exprimă opţiunea, în care să se precizeze: acceptul clinicii, costul estimativ al tratamentului, modalitatea de plată, numărul de cont al clinicii, data programării pacientului pentru internare“, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

În anul 2016, la DSP Dolj a fost depusă o singură cerere de tratament în străinătate. Bolnavul a ajuns însă în acest an la clinica de peste hotare. În acest an sunt deja două cereri pentru tratament în străinătate depuse, care se află în lucru.

Viețile pacienților se pierd printre punctaje și așteptare

Conform Ordinului Mi­­nis­terului Sănătăţii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate iniţierea de către direcţiile de sănătate publică judeţene a procedurii de obţinere a aprobării pentru efectuarea tratamentului în străinătate se face numai după ce pacientul a parcurs şi epuizat toate nivelurile de asistenţă medicală în ţară şi există recomandarea medicului specialist de ultim nivel că pacientul are nevoie de un tratament care nu poate fi efectuat în România. Astfel, în cazul în care solicitările de finanţare a tratamentelor în străinătate depăşesc fondurile stabilite lunar cu această destinaţie, comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătăţii aprobă finanţarea tratamentului în străinătate pe baza următoarelor criterii de prioritate. Pacienții primesc în funcție de problema de sănătate anumite punctaje, care îi ajută să ajungă mai repede sau mai târziu la tratament în străinătate. „Se ia în calcul riscul vital estimat în lipsa tratamentului, astfel există risc major care primește (mare) zece puncte, risc mediu cinci puncte, risc scăzut (mic) zero puncte. Beneficiul tratamentului estimat pentru bolnav: foarte mare (recuperare totală) 10 puncte; satisfăcător (recuperare parţială) 5 puncte; nesatisfăcător (fără beneficii evidente) 0 puncte. După stabilirea, de către comisiile de specialitate teritoriale, a punctajului total pentru fiecare bolnav, calculat prin însumarea punctajelor acordate conform prevederilor alin. (5), comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătăţii determină punctajul total final corespunzător fiecărui bolnav prin aplicarea următoarelor criterii suplimentare: costul estimat al tratamentului solicitat: sub 25.000 lei = 20 puncte; 25.000 – 50.000 lei = 15 puncte; 50.000 – 75.000 lei = 10 puncte; 75.000 – 100.000 lei = 5 puncte; peste 100.000 lei = 0 puncte“, explică dr. Ștefan Popescu.

Aceste punctaje sunt apoi oferite în funcţie de perioada de timp care a trecut de la data înregistrării solicitării la nivelul Serviciului pentru programe de sănătate, calculată începând cu data de la care dosarul transmis este complet şi îndeplineşte toate condiţiile de legalitate prevăzute în prezentul ordin. Cei care aşteaptă de aproape un an primesc punctaj maxim, 20 de puncte, iar cei între şase luni şi un an – 15 puncte.


Toate aceste cifre se traduc însă în pacienți care așteaptă dreptul la viață, oameni disperați care nu au nici o șansă în țară.

18 pacienți s-au tratat în străinătate prin intermediul CAS Dolj, anul trecut

Pacienții care au nevoie de tratament în străinătate mai au posibilitatea să apeleze și la Casele de Asigurări de Sănătate. Pentru a putea beneficia de servicii medicale care nu pot fi efectuate în România, asigurații pot apela la formularul S2. Curtea de Justiție a UE a decis că statul are obligația să ramburseze cheltuielile pentru serviciile medicale efectuate în străinătate dacă în România bolnavul nu poate fi tratat corespunzător.

Anul trecut, 18 doljeni au primit tratament și îngrijiri medicale în străinătate după ce CAS Dolj le-a eliberat aceste formulare prin care statul le decontează toate cheltuielile. Anul acesta, deja patru pacienți au primit tratament în străinătate prin intermediul CAS Dolj.

Bolnavii trebuie să știe însă că pentru situația trimiterii la tratament în străinătate, în baza formularului S2, trebuie ca tratamentul respectiv să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Totodată, este necesar ca acest tratament să nu poată fi acordat în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obținerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii.

Dacă cele două condiții sunt îndeplinite, casa de asigurări de sănătate nu poate refuza eliberarea acestui formular.

 Comenteaza acum

Alte stiri

11 aprilie 2018

Puţini miei sacrificaţi în Olt de Paşte

DSVSA Olt a dat publicității ieri, un bilanț al acțiunilor desfășurate în săptămâna premergătoare Paștelui, amintind și numărul de ovine și caprine sacrificate în punctele autorizate. În județul Olt, miei și iezi s-au sacrificat în patru puncte ...

Sumarul ediției de joi, 11 mai 2017

Actualitate

» Elevi de la „Frații Buzești“, la Campionatul Mondial de Robotică
» Jean-Claude Juncker: România și cu mine avem aproape o poveste de dragoste
» Noutati la Agrotex si Doljconstruct
» Donald Trump a aprobat un sprijin financiar de 560 de milioane de dolari pentru Ucraina
» Trei suspecţi, inculpaţi pentru terorism în legătură cu atentatul de la metroul din Sankt Petersburg
» Epidemia de rujeolă face încă o victimă. Bilanţul morţilor a ajuns la 25
» Profitul Romgaz a crescut cu 16% în primul trimestru, chiar în condiţiile importurilor masive de gaz rusesc
» Jean-Claude Juncker, primit de premierul Grindeanu în scandările protestatarilor din Piaţa Victoriei
» Comisia Europeană a scăzut şi mai mult prognoza de creştere economică a României, sub previziunea pe care Guvernul şi-a facut bugetul.
» Ministrul Sănătăţii: Luăm în discuţie ideea că şcolile şi grădiniţele să afişeze procentul de elevi vaccinaţi din şcoală
» Parlamentarii au votat pentru revocarea președintelui ASF și numirea unui nou șef la ANCOM
» Ambasada României la Londra: Trupul Andreei Cristea, victimă a atentatului din 22 martie, va fi repatriat astăzi
» Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 a fost înfiinţată. Mihai Fifor a fost ales preşedinte

Publireportaj

» Un nou sediu pentru PHARMA PLUS
» Lucian Bernd Săuleanu, candidat independent la Primăria Craiovei, își dorește un oraș orientat spre dezvoltare, investiții și locuri de muncă

Local

» Administratori de firme, condamnați pentru fraudarea fondurilor europene

Dolj

» Târgurile Agrotex și Doljconstruct au debutat cu noutăți tehnologice
» Trotuarele pierdute ale Craiovei
» Grefieră de la Curtea de Apel, incompatibilă la Curtea Supremă
» Careul de promisiuni de pe stadionul din Craiova
» Căpușele au revenit, dezinsecția întârzie
» Telenovela stadionului continua
» Craiova: Lucian Săuleanu, candidat la funcția de primar, a prezentat câteva soluții pentru rezolvarea problemelor din municipiu
» UPDATE – Craiova: Pieton accidentat la intersecţia străzilor Vasile Alecsandri şi Buciumului. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului
» Administraţia Bazinală de Apă Jiu dă startul deratizării pe digurile aflate în administrare
» Finala concursului „Cea mai bună idee de afaceri“, la Universitatea din Craiova

Gorj

» Drum judeţean, surpat la Prigoria
» DSP Gorj face control în cimitirul din Scoarţa
» Începe marea dezinsecţie la Târgu Jiu
» Gorj: Expertiza tehnică la podul de la Turcineşti este gata
» Gorj: Sesizările au rămas nesoluţionate, din cauza grevei de la Garda de Mediu
» Gorj: Casa Memorială „Constantin Brâncuşi” va beneficia de sistem antiefracţie
» Gorj: Incendiu la cabina unui tir

Olt

» Olt: Peste 1.000 de călușari vor dansa în același timp pentru a intra Cartea Recordurilor

Vâlcea

» Vâlcea: Cinci persoane s-au ales cu dosar Arme deţinute fără drept, confiscate de poliţişti
» Vâlcea: Patru tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru tâlhărie

Sport

» Torcea: Am muncit pe brânci pentru bronzul de la Europene
» Judoka din Bănie, de trei ori pe podium
» SCM Craiova s-a calificat fără emoții în semifinalele Cupei României
» Spânu: Vrem victoria cu Mioveni II
» Alb-albaștrii se încălzesc cu FCSB pentru bătălia cu Voluntari
» Volei (m): Vicecampionii de la SCM-U Craiova și-au primit medaliile (galerie foto)
» Handbal (f): SCM Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei României
» Fotbal / Daniel Mogoșanu, la Repriza de Sud
» Tenis: Halep s-a calificat în semifinala turneului de la Madrid

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Cum ne protejăm de razele soarelui
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Fritatta cu mazăre
» „Going in style“, un jaf în stil mare

Top