11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Mihaela Leventer: Nu există educație și depistare precoce în cazul cancerului de piele

Dr. Mihaela Leventer: Nu există educație și depistare precoce în cazul cancerului de piele

Medicul dermatolog Mihaela Leventer susține că nu există educație și depistare precoce în cazul cancerului de piele, iar de multe ori oamenii nu recunosc că au o problemă și ajung la medic în faze avansate ale bolii.
„Cancerele de piele ajung la noi în faze foarte avansate pentru că nu există o educație, nu există o depistare precoce. Există mai multe probleme. Publicul nu recunoaște că are o problemă, o amână, o ignoră și ajunge când lucrurile sunt foarte grave. Pe de altă parte, avem un serviciu medical incompetent, care expune pacientul la recidivă, dar și o lipsă de raportare a cazuisticii la nivel național“, a afirmat Mihaela Leventer, ieri, într-o conferință de presă.
Ea a explicat că oamenii sunt obișnuiți să asocieze cancerul de piele cu alunițele, dar există și alte manifestări ale cancerului de piele; de exemplu, „o bubiță care crește treptat în câteva luni și ulcerează, chiar dacă este lipsită de durere sau senzație de mâncărime, ar trebui să ducă pacientul la doctor pentru simplu motiv că nu se vindecă. Evoluția prelungită este un semn de risc“.
Cancerul de piele cel mai frecvent întâlnit este carcinomul cutanat, a precizat dr. Leventer.
Potrivit medicului, una din trei persoane poate să facă un astfel de cancer de-a lungul vieții. Acesta apare în urma expunerii prelungite la soare și este foarte frecvent asociat cu munca în aer liber.
În schimb, doctorul a explicat că melanomul malign este o tumoră malignă care seamănă cu alunița. „Este o tumoră gravă, care are o mortalitate mare, dar care, dacă este depistată în faza de debut, se poate vindeca. Acest diagnostic se întâlnește mai rar și poate să apară și pe pielea expusă la lumină, dar și pe cea care nu a fost expusă la lumină“, a spus Leventer.
Declarațiile au fost făcute cu ocazia prezentării rezultatelor unui studiu de percepție asupra cancerului de piele, cercetare realizată, în luna martie, de Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii, pe un eșantion de 1.200 de oameni.
Conform studiului, nouă din zece români știu că există cancerul de piele, un sfert din ei știu că există carcinom, doar 8,7% din ei știu că poate fi și un tip de cancer de piele, doar 3,6% știu într-adevăr ce este și îl consideră vindecabil.
„Melanomul se bucură de o cunoaștere bună datorită campaniilor media, doar șase din zece oameni care au auzit de melanom știu că este vindecabil. (…) Problema este mai bine înțeleasă de femei și de persoanele mature. O treime dintre români înțeleg că există o frecvență mare a cancerului de piele în rândul cancerelor. Tinerii între 18-24 de ani percep o incidență mai mare“, a spus Andreea Ionescu, membru asociat comunicare Fundația Dr. Leventer.
La întrebarea care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% dintre cei chestionați au menționat spontan cancerul „de la alunițe“, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungită la soare, doar 2% carcinomul, dar și alte afecțiuni dermatologice greșit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea respondenților nu au putut oferi un răspuns.
Dintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este melanomul – atât ca mențiune spontană, cât și ca notorietate asistată. 42% dintre români declară că au auzit de acest termen. Carcinomul are o notorietate mult mai scăzută, de 25%, și deși a fost recunoscut ca termen, doar 9% dintre români l-au asociat cu cancerul de piele, relevă studiul.
Cercetarea a scos în evidență și o percepție eronată asupra gravității cancerului de piele – 70% dintre persoanele care au auzit de melanom îl consideră vindecabil. Dintre cei care au auzit de carcinom, doar o jumătate îl percep drept o afecțiune vindecabilă dacă este depistată din timp.
Studiul a fost realizat la nivel național, prin interviuri telefonice asistate de calculator, pe un eșantion de 1.199 persoane cu vârste între 18 și 65 de ani. Rezultatele au o eroare maximă de eșantionare de +/- 2,83%, la un nivel de încredere de 95%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS