9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând plătești consultația la medicul de familie

Când plătești consultația la medicul de familie

Medicul de familie nu poate face mai mult de 21 de consultaţii gratuite într-o zi
Medicul de familie nu poate face mai mult de 21 de consultaţii gratuite într-o zi

Medicii de familie, în baza contractului pe care îl au cu Casa de Asigurări de Sănătate, au dreptul să acorde doar 20 de consultații gratuite zilnic. Asta înseamnă că al 21-lea pacient şi următorii trebuie să scoată bani din buzunar.

Casele de Asigurări de Sănătate încheie anual contracte cu, circa 12.000 de medici de familie, la nivel național. În Dolj, peste 400 de medici de familie sunt în relație contractuală cu CAS. O întrebare frecventă a pacienților este: de ce atunci când merg la mediul de familie, în unele cazuri li se cere să achite consultația? Trebuie știut că medicul de familie nu poate face mai mult de 20 de consultaţii gratuite într-o zi. Pacientul trebuie să se programeze cu cel puțin 24 de ore înainte, astfel încât să se încadreze în acest număr de consultații stabilit prin lege. Pacientul cu numărul 21, care nu este o urgenţă medicală, trebuie să plătească. „Noi avem niște limitări impuse de contractul-cadru. O parte dintre medici au dreptul la 20 de consultații pe zi, alții la 24 în cazul în care au înscriși pe liste mai mult de 2.000 de asigurați. În cazul primilor, pacientul cu numărul 21 este taxabil în anumite condiții. Medicul de familie are un program de cinci ore de cabinet. Dacă pacientul vine în afara programului de lucru al medicului și după ce s-a depășit numărul, de consultații admise de lege trebuie să plătească“, a explicat Dalida Mosorescu, medic de familie.

„La medicul de familie, taxele sunt cuprinse între cinci și 20 de lei“

Preţul unei consultaţii nu este însă prevăzut de lege, aşa că diferă de la medic la medic, de la mediul rural la urban. Practic, în afara celor cinci ore stabilite prin contract cu CAS, fiecare medic este managerul propriului cabinet și taxează cum consideră. „Peste aceste 20 de consultații pe care CAS le decontează zilnic, medicul care vrea poate să facă o listă de servicii taxabile care se numeşte «listă de servicii medicale în afara asigurării medicale». În general, la medicul de familie taxele sunt cuprinse între cinci și 20 de lei, cea mai mare taxă fiind de 50 de lei, pentru certificatul prenupțial. Acestea sunt tarifele din urban. Adresabilitatea pentru servicii taxabile este destul de mică. În nici un stat nu se decontează toate serviciile. Dar în alte țări este dezvoltat sistemul asigurărilor private de sănătate și se rambursează și costul acestor servicii pentru care la noi pacientul plătește la medic“, a adaugat doctor Dalida Mosorescu.

Informarea este sfântă

De cele mai multe ori, pacienții nu sunt informați asupra serviciilor pe care CAS le decontează. Medicii de familie spun că ar trebui să existe mai multe campanii de informare. „Noi încercăm să le explicăm pacienților care sunt serviciile pe care statul le asigură gratuit în urma asigurării pe care o plătesc și ce nu se decontează. Dar asta înseamnă să pierzi din timpul consultației. Practic, Casa de Asigurări este cea care ar trebui să informeze asupra acestor lucruri. Și noi, la cabinet, avem obligația să avem afișate drepturile și obligațiile pacienților. Și la CAS sunt afișate, dar ar trebui să se facă un pliant, o scrisoare în care să fie scrise concis aceste chestii și să fie trimise acasă“, a precizat medicul de familie.
Există și medici de familie care nu taxează serviciile realizate în afara consultațiilor admise prin contract. „Sunt medici care pentru anumite servicii nu practică nici un fel de tarif, ca să atragă pacienți pe listă. Este un lucru care nu ar trebui permis pentru că este evaziune fiscală. În momentul în care poți să taxezi un serviciu medical și să plătești impozit către stat pentru acei bani, mi se pare absurd să nu taxezi ca să mai înscrii pacienți pe listă“, a con­chis doctor Dalida Mosorescu, medic de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS