6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNu uitați să mâncați sănătos și de Sărbători!

Nu uitați să mâncați sănătos și de Sărbători!

Medicii spun că trebuie să evităm excesele alimentare în perioada Sărbătorilor
Medicii spun că trebuie să evităm excesele alimentare în perioada Sărbătorilor

Românii sunt recunoscuți pentru mesele copioase pregătite de Sărbători. De obicei, mesele festive sunt bogate în grăsimi nesănătoase și carbohidrați. Medicii spun că toate aceste obiceiuri alimentare trebuie corectate. Diabeticii sunt cei care trebuie să aibă cea mai mare grijă la alimentație în această perioadă.

Tentațiile alimentare sunt mari în această perioadă. Specialiștii în diabet și boli de nutriție ne atrag atenția că obiceiurile alimentare nesănătoase trebuie corectate. Sarmalele și carnea de porc, pe cât sunt de gustoase, pe atât sunt de periculoase, spun medicii. Cele mai frecvente probleme se întâlnesc în cazul diabeticilor, iar Doljul se află în topul județelor cu cei mai mulți bolnavi de diabet. În ultimii ani, numărul doljenilor bolnavi de diabet a ajuns la aproape 38.000. Pentru a trage un semnal de alarmă, reprezentanţii Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova derulează o campanie sub titlul „Alimentaţia şi diabetul zaharat, în perioada Sărbătorilor de iarnă. Sănătatea se cunoaște de dimineață!“, prin care urmăresc să le prezinte regulile stilului de viață sănătos.

„Nu trebuie să uităm să fim moderați“

Prof. univ. dr. Maria Moţa, şefa Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova și președinta Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, spune că românii trebuie să învețe să trăiască sănătos pentru că numai așa putem evita apariția multor boli. „Alegerile sănătoase legate de alimentație trebuie să facă parte din viața noastră cotidiană, îndeosebi în perioada Sărbătorilor. Știm cu toții că noi, românii, obișnuim să abuzăm în vacanța de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri și de băuturi alcoolice. Mai știm și că în această perioadă se gătește mult și toată lumea se pregătește pentru masa de Crăciun, deci tentațiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderați când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiționalele vizite la departamentele de urgență“, explică prof. univ. dr. Maria Moţa.
Să nu abuzăm în această perioadă de alimente bogate în calorii și grăsimi este recomandarea generală. Legumele, fructele proaspete, peștele sunt alegerile sănătoase potrivite și pentru masa de Crăciun.

„Aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat“

Recent au fost făcute publice și rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, singurul de acest fel realizat la noi în țară, iar acestea sunt îngrijorătoare.
„Aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată studiul. Deși afecţiunea poate fi prevenită, studiul arată că prevalenţa diabetului zaharat în regiunea sud-vestică a ţării, zona din care face parte şi judeţul Dolj, este de 12,01%. Aproximativ 400 de milioane de persoane trăiesc cu diabet, arată statisticile Federației Internaționale de Diabet“, spune prof. univ. dr. Maria Moţa

„Nu este o tragedie să ai diabet“

Numărul bolnavilor care suferă de diabet de tip 2 poate să scadă cu ajutorul prevenției. Dar România este deficitară la acest capitol. Este important ca pacienții să recunoască problema de sănătate pe care o au și să se obișnuiască apoi cu ea. Dr. Alina Vătu este unul dintre pacienții care suferă de diabet și care recunoaște acest lucru tocmai pentru a-i ajuta pe cei din jur să se trateze corect. De când avea șase ani a fost diagnosticată cu diabet și își dorește să îi sprijine pe cei care suferă de această boală. „Nu este o tragedie să ai diabet, dacă știi cum să trăiești cu această boală. Acum, totul a avansat și este mult mai ușor pentru pacienți. Este important să nu ne ferim și să recunoaștem că avem diabet și să înțelegem cum trebuie să trăiești cu boala. Ca diabetic, nu înseamnă să nu mănânci multe alimente, ci să știi cum să mănânci, câte puțin din fiecare și cum să ții sănătatea sub control. Atunci când ești copil și ai diabet este mai greu să înțelegi, dar cu ajutorul părinților ajungi să depășești momentul“, a spus dr. Alina Vătu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS