11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBoala pulmonară care îţi taie respiraţia

Boala pulmonară care îţi taie respiraţia

Daniela Bică, medic primar pneumolog, atrage atenţia că tot mai mulţi oameni suferă de BPOC
Daniela Bică, medic primar pneumolog, atrage atenţia că tot mai mulţi oameni suferă de BPOC

Boala pulmonară obstructiv cronică (BPOC) este una dintre afecţiunile ce reprezintă o problemă gravă de sănătate publică în România. Aproximativ un milion de români suferă de această boală subdiagnosticată încă la noi în ţară. Prevenţia este sfântă în acest caz, mai ales că BPOC nu se vindecă.

BPOC este o boală respiratorie cronică, aceasta afectând atât bronhiile, cât şi plămânii. Tusea, oboseala, greutatea de a respira sunt doar câteva dintre simptomele care trebuie să vă trimită la medicul specialist. Boala are o evoluţie lentă, progresivă şi nu atrage atenţia prin semne majore. De aceea, mulţi pacienţi ajung târziu în cabinetul medical.
În general, vizaţi de BPOC sunt pacienţii trecuţi de 40 de ani, expuşi la noxe respiratorii şi, în special, fumătorii cronici. Cei care fumează consideră că este normal să tuşească şi de aceea, deşi tuşesc, nu se alarmează. „De multe ori, pacienţii ignoră boala pentru că mulţi trec cu vederea simptomele. Dacă tuşesc nu li se pare ceva grav. Pe de altă parte, pentru că nu ştiu exact unde să meargă, se adresează altor specialişti, din alte ramuri ale medicinei şi ori sunt subevaluaţi, ori sunt incorect diagnosticaţi şi trataţi“, spune Daniela Bică, medic primar pneumolog.

„BPOC nu se vindecă, însă tratamentul stopează evoluţia bolii“

Boala are o evoluţie lentă şi astfel organismul are posibilitatea să se acomodeze cu schimbările. Pacientul nu se confruntă cu o insuficienţă respiratorie acută, astfel încât să se sperie şi să meargă la doctor. Afecţiunea poate să coexiste cu alte boli pulmonare, inclusiv cu tuberculoza, cancerul sau astmul.
Pe lângă fumat, alt factor nociv care duce la apariţia acesteia este expunerea la praf, fum, iar cei care lucrează în combinate chimice sunt cei mai expuşi. „Nu este de neglijat nici fumul rezultat din arderea cărbunilor. Găsim o incidenţă mare de pacienţi cu probleme, în mediul rural, pentru că fumul rezultat din arderea cărbunilor în sobe, de exemplu, este foarte toxic. BPOC nu se vindecă, însă tratamentul încearcă să stopeze evoluţia bolii“, atrage atenţia dr. Daniela Bică.

„Tratamentul unui pacient aflat într-un stadiu mediu al bolii ajunge la 300 de lei lunar“

Pacientul trebuie să urmeze în permanenţă tratamentul prescris de medic şi să facă periodic un control. Doctorii spun că şi pacienţii români încep să aibă acces la tratament modern. „De preferinţă, este folosită terapia inhalatorie pentru cazurile incipiente. Tratamentul se stabileşte individual, în funcţie de stadiul bolii. Pentru cazurile severe, se foloseşte oxigenoterapia pe termen lung, la domiciliu şi nu sunt puţini pacienţii care au nevoie de acest lucru. Pentru cazurile nu foarte grave, tratamentul nu este foarte scump şi este suportat în parte şi de Casa de Asigurări. În general, tratamentul unui pacient aflat într-un stadiu mediu al bolii ajunge la 300 de lei lunar“, spune dr. Daniela Bică.

Nu există program naţional pentru această boală

Program naţional de sănătate pentru această boală nu există. Medicul spune că acesta ar presupune costuri semnificative care nu pot fi suportate în acest moment de Ministerul Sănătăţii. Este importantă însă prevenţia acestei boli. Pentru a ajuta la depistarea precoce, Societatea Română de Pneumologie a iniţiat săptămâna trecută o campanie la nivel naţional prin care oamenii beneficiază gratuit de teste prin care îşi pot testa sănătatea plămânilor. „Oricine poate beneficia de spirometrii gratuite, care se vor face până la sfârșitul anului. În special, pacienţii care au în jur de 40 de ani sunt vizaţi pentru că ei prezintă cel mai mare risc. Important este să sune înainte să vină ca să fie programaţi pentru că foarte mulţi craioveni sunt interesaţi de aceste teste şi deja am programări şi în luna noiembrie. Este bine să beneficieze de acest lucru şi să prevină apariţia acestei boli, care nu este deloc uşor se suportat, chiar dacă se poate trăi cu ea“, a precizat medicul pneumolog Daniela Bică.

BPOC, o problemă de sănătate la nivel mondial

La nivel mondial, 210 milioane de persoane sunt afectate de BPOC. În fiecare oră, 250 de persoane mor din cauza BPOC, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Unu din zece adulţi de peste 40 de ani au BPOC. Sub jumătate dintre aceste persoane sunt diagnosticate. Este a patra cauză de deces la nivel mondial, iar în SUA a devenit chiar a treia cauză de deces, cu 12 ani mai devreme decât se prognozase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS