19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDSP Dolj: Atenţie la înţepăturile de căpuşe!

DSP Dolj: Atenţie la înţepăturile de căpuşe!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a emis astăzi un comunicat prin care avertizează populaţia în privinţa căpuşelor, ale căror înţepături pot transmite boli, unele chiar cu evoluţie letală. „Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte, în special căpuşe care pot transmite variate boli (bacteriene, virale), unele dintre ele chiar cu evoluţie letală”, se specifică în comunicat.

Căpuşa face parte din categoria arahnoidelor şi poate fi un vector al unor boli variate, bacteriene (borelioza sau boala Lyme, babesioza), virale ori parazitare, care pot evolua timp îndelungat. Doar un procent redus de căpuşe, între 10-20%, este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme (borelioza). Boala Lyme este o boala infecţioasă determinată de Borrelia, ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că ea nu se transmite de la om la om, nefiind boală contagioasă.

Sfaturi pentru a evita probleme generate de căpuşe

Ca mijloc de prevenire a căpuşelor, specialiştii recomandă folosirea de spray-uri aplicate pe piele, care conţin substanţe ce înlătură insectele, purtarea articolelor de îmbrăminte deschise la culoare (ideal pantaloni lungi sau şosete trei sferturi), fiind recomandat să evitaţi să vă aşezaţi direct pe iarbă. De asemenea, medicii recomandă inspectarea tegumentelor la câteva ore după expunere şi în special seara la duş, acordând atenţie sporită animalelor de companie, care pot transmite capuşele. În plus, se recomandă să solicitaţi ajutor medical atunci când aţi fost înţepat de căpuşe, doar personalul medical fiind în măsură să înlăture corect căpuşa şi să vă recomande sau nu tratament profilactic.

Cazuri de îmbolnăvire raportate în Dolj

Din statisticile DSP reiese faptul că în judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de Boala Lyme, la un copil de şase ani, din Craiova, înţepat de căpuşe în septembrie 2010 şi diagnosticat, internat şi tratat în Spitalul de Boli Infecţioase în noiembrie 2010.

În anul 2011 au fost suspectate opt persoane, dar diagnosticate două cazuri de Boala Lyme. A fost vorba de un copil de cinci ani, din Dioşti, înţepat de căpuşe în martie 2011 şi diagnosticat şi tratat în aprilie 2011 şi de o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011 şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011.

În anul 2012 au fost diagnosticate două cazuri de boala Lyme: la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova şi la o persoană de 33 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie 2012.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS