Asigurarea de sănătate pentru cei fără venituri

Autori


Persoanele fără venituri, dar care nu beneficiază de ajutor social sunt obligate să-şi facă asigurări de sănătate. Pentru aceasta trebuie să aibă plătită contribuţia la CAS pe ultimii cinci ani.

Accesul liber la pachetul de servicii de bază îl au, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, completată şi reactualizată, persoanele asigurate.

Conform art. 211 din această lege, sunt asiguraţi toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), în condiţiile prezentei legi.

Calitatea de asigurat şi drepturile de asigurare încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România.

Articolele 212 şi 213 reglementează categoriile de persoane care beneficiază de asigurare cu plata contribuţiei din alte surse sau fără plata contribuţiei (copii, elevi, studenţi, persoane cu handicap, revoluţionari, veterani, văduve şi invalizi de război, deportaţi, femei însărcinate şi lăuze, pensionari, beneficiari de ajutor social, şomeri, deţinuţi, persoane aflate în concediu medical sau de îngrijire a copilului etc.). Categoriile de persoane care nu sunt prevăzute la art. 212 şi art. 213 din Legea nr. 95/2006 au obligaţia să se asigure şi să achite contribuţia la asigurările sociale de sănătate în condiţiile Legii nr. 95/2006.

Pentru salariaţi, persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea aceştia au obligaţia reţinerii şi virării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, cât şi depunerea lunară, la casele de asigurări de sănătate alese în mod liber de asiguraţi, a declaraţiilor nominale privind obligaţiile ce le revin faţă de Fond.

Pentru persoanele fără venituri care au asiguraţi în familie


În cazul persoanelor fără venituri, dacă acestea sunt căsătorite, iar soţul/soţia are calitatea de asigurat sau au copii care au calitatea de asigurat, acestea pot deveni coasigurate (vor fi asigurate fără plata contribuţiei). Pentru asigurator, sunt necesare documentele care dovedesc calitatea de asigurat în ultimii cinci ani (2005-2010): copie de pe carte de muncă/adeverinţă de salariat/decizie de pensionare/adeverinţă student/adeverinţă şomaj/adeverinţă ajutor social etc. şi declaraţia asiguratorului că îl are în întreţinerea sa pe coasigurat.

Pentru coasigurat sunt necesare: adeverinţă că nu a realizat venituri pentru fiecare perioadă în care nu a realizat venituri din intervalul anual 2005-2010, emisă de Administraţia Finanţelor Publice pentru soţ/soţie, copie certificat căsătorie pentru soţ/soţie, copie acte de stare civilă care să ateste filiaţia asigurătorului către ei, pentru părinţi, copie BI/CI.

Pentru persoanele fără venituri care nu au asiguraţi în familie

În cazul în care condiţia mai sus prezentată nu este valabilă, persoana fără venituri poate dobândi calitatea de asigurat dacă prezintă la casa de asigurări de sănătate la care este înscrisă mai multe documente. Este vorba de o adeverinţă că nu a realizat venituri pentru fiecare perioadă în care nu a realizat venituri din intervalul anual 2005-2010, emisă de Primărie/Administraţia Finanţelor Publice, copie după documente doveditoare pentru a se scădea perioada anterioară dacă au fost asigurat: carte de muncă, adeverinţă ajutor social/ şomaj/student (dacă e cazul). Mai trebuie, de asemenea, să achite 33 de lei, reprezentând 5,5% din salariul minim pe economie, conform legii, pentru fiecare lună neasigurată din perioada 2005-2010, dar nu mai mult de şase luni.

Persoana fără venit, după ce achită contribuţia restantă conform legii şi dobândeşte calitatea de asigurat, va plăti în continuare, pentru fiecare lună, contribuţia la FNUASS conform legii.

La Casa de Asigurări de Sănătate Dolj persoanele se pot prezenta cu aceste documente la ghişeul 2, de luni până joi, între orele 8.00-14.00, şi vineri, între orele 8.00-12.00.

Asiguraţii sunt informaţi asupra drepturilor şi obligaţiilor ce le revin atât la cabinetul medicului de familie, care prin contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate este obligat să le afişeze, cât şi la sediul sau pe site-ul CAS Dolj, www.casdj.ro.

Material realizat în colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate DoljComenteaza acum

14 Comentarii

 1. nicu said:

  daca nu au venit de unde sa plateasca??????????? ?

 2. diana said:

  Legi facute de cretini! Persoanele fara venit trebuie sa plateasca lunar contributie la sanatate? E logic? Daca e platita la negru, in contextul asta au gindit aliniatul respectiv? Au innebunit toti!

 3. Unde e obligatia in lege ? said:

  Sa-mi spuna si mie concret cineva unde anume in lege apare obligatia unei persoane fara venituri sa se asigure la C.A.S. ? O persoana cu venituri stiu ce e obligatoriu, dar eu ma refer la persoanele fara venituri. Vreau concret paragraful, articolul si aliniatul.

 4. propunere, said:

  ptr card de sanatate va rog sa se emita ptr pensionari pe o perioada mai mare de 6 luni intrucat el numai poate fi altceva decat pensionar , si mai ales daca are peste 62 ani ,decat sa tot vina sa ceara la 6 luni acel card modificati asta macar la un an sau nelimitat in cazul pensionarilor cu varste peste 62 ani ., credeti ca este placut sa cezi la ghisee batrani la coada sa completeze hirtii ptr acel card asigurator ptr plecari in strainatate . modificati legea ca este caduca in acest caz . ori va trebuie la cozi si batrani . ca si asa aveti la ghisee niste acrituri care numai amabile nu sant .

 5. nedumeritul said:

  sunt tanar,nu am nevoie de servicii medicale in prezent sau in viitorul apropiat,de ce trebuie sa platesc pt cinci ani din urma ca n-am inteles ?sa platesc din urma pe cateva luni si in continuare,sa-mi raspunda cineva care stie exact sau jurnalistul care a intocmit articolul sa se documenteze si sa ne informeze in urmatoarele editii

 6. Pt. 5 said:

  Esti tanar si probabil abia acum vei intelege pe propria piele expresia aberatie legiferata. Iti raspund eu: e vorba de cardul european; tu ca asigurat ai dreptul la card european cu care te poti duce la o cconsultatie la orice medc din Europa si lor nu le convine sa te duci acolo fara sa platesti si tu ceva. Pai tu cu 33 de lei vrei consultatie la Viena ? O consultatie la Viena costa foartte mult si C.A.S. nu vrea sa te lase cu 33 de lei sa achiti o consultatie la Viena. Vrea s aplatesti pe 5 ani, trebuie saai acte de plata 5 ani.

 7. Vreu paragraful cu obligatia said:

  Vreau si eu concret paragraful din lege cu obligatia unei persoane fara venituri sa aiba asigurare medicala de stat. Obligatii sunt in lege destule, dar eu vreau acel paragraf.

 8. pt. nr. 7 said:

  Stai liniştit că-ţi trânteşte piticul Boc imediat un paragraf. La aşa ceva se pricepe ! Altele mai bune să nu-l pui să facă …

 9. Vreau paragraful cu obligatia said:

  Pai cica deja l-ar fi trantit piticul Boc. Sa mi se spuna si mie concret care si unde e acel paragraf ca toata populatia RO cu sau fara venituri trebuie sa mearga la casa de sanatate.

 10. Tot subtitlul e gresit said:

  Legea nu spune asa cum apare in subtitlu. Legea spune ca sunt asigurati toti cetatenii, dar cu conditia sa faca dovada platii la fondul de sanatate. Cine nu face dovada platii nu e asigurat, asta vrea sa spuna legea, nicidecum ca toata suflarea trebuie sa dea buzna la C.A.S. sa stea la coada si sa plateasca pe 5 ani in urma. Nu va alarmati, e o alerta falsa. SA-MI PRECIZEZE SI MIE CINEVA PARAGRAFUL CU OBLIGATIA. Nu niciun paragraf, nici macar o incercare de manipulare a populatiei, e o eroare. Jurnalismul se invata din greseli. Toti avem persoane fara venituri in familiile noastre si ramasesmm mut de asa o isprava a guvernantilor. Nu e nicio obligatie.

 11. Subtitlu gresit, articol corect said:

  Nu vreau sa se inteleaga ca informatiille din articol sunt gresite si ele. Nu e insa nimeni fara venituri obligat sa plateasca. E obligat sa plateasca doar cel care doreste sa devina asigurat. A nu se confunda aceasta obligatie cu altceva. Subtitlul e gresit. Rog sa fiu corectat daca gresesc.

 12. S-a inteles aiurea said:

  Doar cine nu re venituri si doreste de bunavoie sa devina asigurat e obligat sa achite asigurarea pe 5 ani in urma. Cititi articolul 211 atent si veti intelege.

 13. Nimic nou said:

  Cine nu are venituri si vrea de bunavoie si nesilit de nimeni sa devina asigurat e obligat sa plateasca pe 5 ani in urma, dar nici macar atat, nu mai mult de 6 luni. Scandal intr-un pahar cu apa. Alerta inutila pt. populatie si scandaluri la casa de sanatate. E obligat la plata ala care vrea el sa devina asigurat, care nu vrea nu e obligat la nicio plata.

 14. tot eu,nedumeritul said:

  m-ati bagat in ceata! n-am inteles,ori cinci ani din urma,ori sase luni din urma:pt Dumnezeu sunt tanar vreau sa-mi asigur viitorul dar nici sa dau ca prostul pt cinci ani din urma ca n-am inteles de ce mai ales ca in ultimii sase ani n-am fost deloc in Romania,acum sunt in tara sin vreau sa ma supun legilor.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 6 august 2010

Actualitate

» Fotbal: Victoria Brănești – Universitatea Craiova 1-0
» Serviciile pierd sute de oameni în august
» Kilometrul Zero 3D
» Circulaţia trenurilor se va modifica în perioada 10-13 august pe relaţia Râmnicu Vâlcea – Podu Olt
» Fotbal: Programul complet al meciurilor din play-off-ul Ligii Europa
» Fotbal: Adversarele formaţiilor româneşti în play-off-ul Ligii Europa
» Fotbal: Programul partidelor din play-off-ul Ligii Campionilor
» Ajutoare de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu pentru sinistraţii din Tulcea
» Cod galben de inundaţii în 20 judeţe
» Craiova: Sens unic pe strada Anul 1848
» Mitropolitul Olteniei a oficiat o slujbă specială la Mănăstirea Lainici
» Gorj: Subvenţie pentru motorină
» România a câştigat primul campionat amator de fotbal în sală
» Trafic aglomerat pe Autostrada “Soarelui”
» Cod galben de precipitaţii în Oltenia
» Restanţele românilor continuă să crească
» Controale în zonele de agrement din Mehedinţi
» Fotbal: Rezultate din manşa secundă a turului trei preliminar al Ligii Europa
» Craioveni prinşi cu ţigări de contrabandă în Mehedinţi

Local

» Bolboaşă va fi trimis în judecată
» Lavinu, arestat pentru jaf
» Scurte ştiri
» Preţul apartamentelor va scădea cu un sfert
» Povestea unor căpşunari români
» Investitorii renunţă la milioane de euro

Sport

» Radu Barbu: Mă simt foarte bine la Gaz Metan CFR
» Reomologarea lui „Ion Oblemenco“
» Cîrţu: Pandurii să-mi plătească 150.000 de euro
» Alin Buzărin: Craiova a avut mereu un loc în inima mea
» Dacă nu învingem nici pe Brăneşti, atunci pe cine?!
» Scurte ştiri
» Mutu nu mai este de vânzare
» Nemâncaţi, „lupii“ au fost învinşi în Rusia

Bani & Afaceri

» Sprijin financiar pentru producătorii de lapte
» Cererile pentru motorina din agricultură pot fi depuse până pe 10 septembrie
» Guvernul obţine banii FMI dacă dă şi firmelor

Sanatate

» Decalogul piciorului diabetic
» Studiul electrofiziologic
» Atenţie la tatuajele cu henna neagră!
» Asigurarea de sănătate pentru cei fără venituri

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Apariţie editorială
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Ia te uită
» Turcia, Grecia şi Spania, în topul preferinţelor
» Horoscop
» Scurte ştiri

Opinii

» Sunt prea gras sau prea hoţ?
» Poporu’ nu mai vrea credite!

Top