Tratamente cosmetice cu frunze de nuc

Autori


Frunzele de nuc sunt o alternativă naturală la tratamente cosmetice costisitoare. Ele ajută la întărirea părului, curăţă scalpul de mătreaţă şi sunt de mare ajutor în îngrijirea tenului gras, seboreic.

Nucul (Juglans regia) este un arbore viguros, care poate să atingă înălţimea de 30 de metri. În România este ocrotit de lege, pentru tăierea lui fiind nevoie de o autorizaţie specială, indiferent dacă este vorba de arborele cultivat sau cel care creşte în sălbăticie. Înfloreşte în luna mai, perioadă propice pentru recoltarea florilor. Frunzele se culeg în iunie, nucile verzi, înainte de Sânziene, cojile verzi de nucă, puţin înainte de a se coace şi de a deveni maro, iar fructele coapte, în septembrie. Florile sunt folosite în medicina populară, sub formă de infuzie, ca tratament pentru întărirea şi însănătoşirea părului şi a pielii capului. Fructul conţine minerale (calciu, magneziu, potasiu), vitamine A, B1, C, protide, hidraţi de carbon, şi alte principii nutritive. Miezul este utilizat în alimentaţie, dar şi în tratamentele naturiste, datorită uleiului pe care îl conţine. Învelişul verde al fructelor este indicat atât pentru tratamente naturiste, cât şi pentru tratamente cosmetice: vopsirea şi întărirea părului. Nici calităţile terapeutice ale frunzelor nu trebuie neglijate. Acestea conţin taninuri elagice, inozitol, juglonă şi cantităţi mici de ulei volatil.

Proprietăţi

Planta are acţiune bactericidă, bacteriostatică, antireumatismală, astringentă, uşor hipotensivă şi hipoglicemiantă.

Din frunzele de nuc se prepară o infuzie care se foloseşte (una-două linguriţe de frunze uscate la o cană cu apă, de trei ori pe zi) în tratamentul tulburărilor digestive (diaree, enterite), la eliminarea toxinelor din organism, în tratamentul hipertensiunii arteriale, precum şi în tratamentul diabetului şi al icterului.

Băile cu infuzie concentrată de nuc reduc transpiraţia. Pentru aceasta se folosesc două-trei linguri de frunze mărunţite. Frunzele se opăresc cu un sfert de litru de apă şi se lasă să infuzeze acoperit timp de cinci-zece minute. Infuzia se filtrează apoi şi se adaugă în apa din cadă.

Cosmetică

Porţiunile de piele afectate de scabie (râie) sau micoza pielii capului (mătreaţa) se tratează cu succes, prin simpla spălare şi masare uşoară a scalpului cu infuzie concentrată de nuc. Acest tratament are şi avantajul că întăreşte firul de păr, prevenind slăbirea rădăcinii şi căderea părului, şi distruge păduchii.


Pentru tenurile grase, acneice, este recomandată curăţarea porilor cu un tampon îmbibat în infuzie de frunze de nuc. Frunzele au calităţi astringente care ajută la curăţarea sebumului şi închiderea porilor. Uleiul volatil din compoziţie are proprietăţi antiseptice şi de calmare. În acest scop se prepară o infuzie din patru linguriţe de frunze mărunţite la o cană de apă.

Măştile de ricin şi nuc sunt folosite pentru îngrijirea părului. Se prepară din ulei de ricin amestecat în părţi egale cu un decoct foarte concentrat din frunze de nuc. Această mască întăreşte părul şi îi dă un luciu natural deosebit.

Pentru că frunzele de nuc colorează părul, este bine ca ele să fie folosite de persoanele şatene.

Insecticid

Frunzele proaspete de nuc au calitatea excepţională de a îndepărta insectele, inclusiv muştele şi ţânţarii. Specialiştii au găsit o explicaţie pentru acest fenomen. Frunzele conţin şi degajă o cantitate mare de iod. Tot din această cauză, nici o plantă nu creşte în imediata vecinătate a nucului.

Material realizat în colaborare cu dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. moraru luminita said:

    Apreciez articolele dumneavoastra.Am acordat multa incredere articolelor cu privire la tratamentele naturiste si am fost foarte dezamagita. In urma aricolului din data de 27.04.2007 cu privire la “ fumarita tonofoaza organismul…“ am incercat sa procur planta cu pricina de la plafare. Nu numai faptul ca nu am gasit, dar in afara de multe cereri in urma articolului publicat nici nu au putut sa imi ofere alte amanunte. Am cautat date referitoare la aceasta planta pe net si nu am gasit. Am cautat Centru Naturist TERRA- Qi si am avut o mare dezamagire. O incapere de 4 mp linga hotelul militar, citeva plante medicinale si atit. Am intrebat de fumarita si mi s-a spus ca nu au si nu stiu daca vor primi , cind, nu pot sa-mi dea un numar de telefon etc. Atunci am inceput sa imi pun serios semne de intrebare asupra acestei firme cu nume pompos si atit. Daca srii si dai sfaturi, atunci gindeste-te si la ecoul celor scrise. Degeaba scriem articole fara substanta doar pentru a face impresie. Cred ca nu merita o colaborare permanenta la ziarul dumneavoastra. Nu o consider decit o publicitate mascata si nici nu stiu pentru ce.
    Cu sima si consideratie o cititoare dezamagita
    Moraru Luminita

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 1 iunie 2007

Actualitate

» Coşmar pentru şoferii craioveni
» Inteligent, nu violent!
» CE Turceni calcă pe urmele ARPECHIM
» Adrian Năstase, trimis în judecată pentru dare de mită

Local

» Parcul Corniţoiu, dorit de primărie
» UCB, la a 15-a aniversare
» Descoperire şocantă la Stângăceaua
» Contrabandă cu ţigări la Slatina
» Hoţ din locuinţe prins de poliţişti
» Lovite pe trecerea de pietoni
» S-a asfixiat în timp ce săpa o fântână
» Accident spectaculos la Tătărani
» Organizare excelentă la Marşul Factorilor Poştali
» S-a deschis Târgul de săptămână de la Goranu
» Implică-te!
» Iubirea… nu cade niciodată
» Copilărie după gratii

Gorj

» Concurenţă mare la titularizare
» Mai mulţi furnizori de servicii medicale pentru gorjeni
» La mulţi ani, copii!

Sport

» Bătălie aprigă pentru supravieţuire
» Final trist pentru Energo
» Abramovici nu închide robinetul
» Anderson şi Nani, la Manchester
» Sergiu Radu este într-o formă fizică excelentă
» Raluca Olaru s-a calificat în turul trei
» Blatter, reales
» Vranjkovic nu este dorit la Pandurii
» Stadion după norme europene
» Săndoi, în faţa celui mai greu meci
» Slovenii vor să-i surprindă pe tricolori
» Mariaj din interes

Bani & Afaceri

» Doljenii, puşi la îngrăşat de europeni
» Extracţie automatizată de profit
» Serviciul de radiologie va fi privatizat
» Creditele flexibile îi avantajează pe bogaţi
» Funcţionarii publici vor s-o facă legal

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Mănăstirea Maglavit
» Couch surfing – în jurul lumii, cu bani puţini
» Mamaia, perla litoralului românesc
» Bancul zilei
» Fereşte-te de radar!
» „Bong“, de Alexandru Vakulovski
» Agenda evenimentelor
» Energie electrică
» Marele Zid Chinezesc, în competiţia pentru Noile şapte minuni ale lumii
» Ia te uită

Opinii

» Când politicienii se miră

Top