Irespirabila Românie. O posibilă explicaţie pentru succesul lui Liviu Dragnea şi al Tel Drum„E şocant, tocmai m-am întâlnit cu un antreprenor român de succes care nu mai concepe să trăiască în România şi pleacă definitiv, cu copii şi soţie“, mi-a spus de curând un înalt oficial european. Tentaţia plecării în rândul elitelor profesionale e uriaşă. Tot mai mulţi români cu acces la informaţie se sufocă în atmosfera irespirabilă din ţară. Cazul Dragnea spune tot: un personaj care beneficiază de averile uriaşe strânse de familie şi de prieteni, fără vreo explicaţie validă economic. Dar asta nu e singura problemă: există senzaţia că Dragnea face parte dintr-o categorie aparte de români, la fel ca Sebastian Ghiţă pe vremuri: protejat de oameni influenţi din servicii, alimentat de stat cu contracte inimaginabile.

Dezvăluirile despre Liviu Dragnea vin pe bandă rulantă şi toate au legătură cu Tel Drum, compania pe care a privatizat-o când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. Se duce la distracţie în Brazilia la proprietăţile oamenilor din Tel Drum, fiul său a primit practic gratuit de la Tel Drum o afacere înfloritoare cu porci, se duce la vânătoare în pădurea Tel Drum şi, în fine, merge şi la pescuit pe o minideltă tot de la Tel Drum. Dragnea spune că nu are nici o legătură cu atotprezenta firma Tel Drum, ale cărei acţiuni sunt la purtător (imposibil de verificat, deci, cine e proprietarul real).

Dar vedem cum compania de construcţii Tel Drum a devenit în ultimii zece ani un beneficiar uriaş al contractelor cu statul. HotNews.ro scria în 2014 că Tel Drum a avut o serie excepţională de contracte câştigate cu statul de când Liviu Dragnea a intrat în guvern: peste 100 de milioane de euro în trei ani.

România Liberă a scris anul acesta despre contractele cu statul ale Tel Drum în zece judeţe, în valoare de 430 de milioane de euro în ultimii zece ani.

Un asemenea model de succes fulminant am mai văzut la un singur holding: Asesoft, deţinut de Sebastian Ghiţă. HotNews.ro a scris de-a lungul timpului zeci de articole despre cum galaxia Asesoft a drenat sute de milioane de euro din banii statului prin contracte în IT. Era de atunci evidentă protecţia primită de Ghiţă de la personaje din vârful comunităţii de informaţii. Acum, cu Ghiţă căzut în dizgraţie şi dezvăluiri venite pe bandă rulantă despre relaţiile şefului Asesoft cu George Maior şi Florian Coldea, intuim că realitatea era altă: Ghiţă nu era protejat de SRI, ci era instrumentul SRI.

Revenim la tiparul Asesoft – Tel Drum. Vă amintiţi anii 2013-2015, când SRI trimitea la DNA zeci de sesizări transformate apoi în dosare despre baronii locali? Au căzut aproape toţi marii baroni PSD şi PDL, dar de Liviu Dragnea şi Tel Drum nu s-a atins nimeni. Nimeni nu vedea afacerile Asesoft, nimeni nu vedea afacerile Tel Drum.

Poate nu întâmplător, Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă sunt prieteni, iar RTV pare în acest moment o televiziune predată de Ghiţă cu totul lui Dragnea. Ghiţă şi Dragnea par să facă parte din aceeaşi lume, păpuşi manevrate de aceleaşi mâini nevăzute. Doar că, la fel ca în cazul Ghiţă, e posibil ca şi Dragnea să încerce să scape de sub control, să se creadă chiar Dumnezei, uitând că toată puterea le-a fost împrumutată temporar.

Nu avem acum dovada că între Liviu Dragnea şi capi ai SRI a existat aceeaşi simbioză ca în cazul Ghiţă. Dar sunt multe indicii şi semne de întrebare.


De aici şi senzaţia că Dragnea e intangibil, că e mai presus de toate. Senzaţia că orice ar face, există o mână invizibilă care îl protejează şi îi garantează succesul în afaceri, lui şi mai ales prietenilor de la Tel Drum. Singura vulnerabilitate pentru Dragnea vine de la DNA şi judecători: a primit deja o condamnare cu suspendare în Dosarul Referendumul, iar noul proces e în plină desfăşurare.

Suprapuneţi această senzaţie de Superman Penal peste realitatea ultimelor trei luni produsă de PSD-ALDE și veţi avea o imagine cam neagră. OUG 13 – continuată de atacurile la Justiţie din parlament, oamenii de casă puşi de Dragnea pe unde a apucat, promisiunile de creşteri salariale majore pentru bugetari în ciuda realităţilor economice, operaţiunea de distrugere a cercetării, jocul iresponsabil cu marile contracte din Apărare, dezastrul din Sănătate, numirea unui şef fără mare anvergură la ICR.

Ce primim la schimb? O ţară condusă cam cum conduce Gabriela Firea Bucureştiul: mult spectacol de prost gust, mult scandal, investiţii utile zero în Sănătate, Educaţie şi Infrastructură de Transport.

Practic, ce vede orice om de bun-simț e că România patronată acum de Dragnea nu s-a schimbat fundamental după Revoluţie: puterea e concentrată în mâna câtorva, restul primesc firimituri. De fapt, ăsta e sistemul patronat de Ion Iliescu, la presiunea vechilor securişti transformaţi în oameni de afaceri şi păpuşari de politicieni.

O mână de oameni au sufocat sectoare economice asupra cărora au monopol sau oligopol, au sufocat sectoare esenţiale precum Educaţia şi Sănătatea, văzute doar ca bidoane uriaşe de colectat bani tot pentru ei.

Au transformat România într-o ţară irespirabilă pentru milioane de oameni. Primii au plecat în 1990, după mineriada din iunie, când au înţeles ce fel de Românie se construieşte; erau mulţi membri ai elitei intelectuale. A urmat în anii 2000-2007 o emigrare a disperării, a oamenilor care nu-şi găseau locuri de muncă. Ce se întâmplă acum e o emigraţie la fel de dureroasă: migrează elitele profesionale, mai ales cei din profesiile liberale, care au bani, dar nu au aer. Oameni care se sufocă într-o ţară confiscată, ţara democraţiei cu epoleţi, cum o definea Dan Tapalagă. Oameni care au inspirat cu voluptate aerul libertăţii reale din străinătate şi nu pot rezista în simulacrul de democraţie din România.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 4 mai 2017

Actualitate

» Alb-albaștrii – și gazde, și oaspeți la Pitești
» Mihai Manole, numit director general interimar al societății CFR Marfă
» Franţa: Obama îl susține pe Macron la alegeri
» Unitatea 1 de la Cernavodă va fi reconectată vineri dimineața la Sistemul Energetic Național
» MAE anunţă actualizarea listei cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor
» Iohannis a promulgat legea referitoare la programul-pilot de acordare a unei mese calde elevilor și preșcolarilor
» CCR, în legătură cu respingerea sesizării Avocatului Poporului: Motivele invocate constituie probleme de aplicare, interpretare și legiferare
» Republica Moldova primeşte ajutor de 100 milioane de euro de la Uniunea Europeană
» Profesoara care a contrazis-o public pe Gabriela Firea, dată afară de la şcoală unde preda
» Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al lui Iohannis: Dragnea induce în eroare şi interpretează după bunul plac procedurile administrative
» Zbor Tarom anulat pe ruta Madrid-Bucureşti după ce un avion a aspirat o pasăre în motor
» Curtea Constituţională respinge ca inadmisibilă sesizarea pe articolul care le interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului (surse)
» Legea RCA: Comisiile din Camera Deputaţilor au primit 327 de amendamente
» Parlamentul Bulgariei a aprobat noul guvern condus de către Boiko Borisov

Local

» Comuna Căzăneşti – loc pitoresc, umbrit de probleme

Dolj

» Elevul acuzat de propagandă jihadistă face închisoare
» Fermierii, aşteptaţi să îşi depună cererile pentru subvenţii şi în weekend
» Trei edificii din Parcul „Nicolae Romanescu“, sărite de la reabilitare
» Olguța Vasilescu, anchetată pentru conflict de interese
» Trei olteni premiaţi la Gala Mentor în Educație
» Trei olteni la Gala Mentor
» Miss Royal Models
» Cu sicriul la Waterpark
» Craiova: Expoziție de grafică la sediul Alianţei Franceze
» Tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare
» Craiova, pe harta europeană a operei
» Craiova: Premiera spectacolului „Dacă am gândi cu voce tare” de la Teatrul Naţional se amână pentru duminică

Gorj

» Două variante pentru podul provizoriu peste râul Jiu, la Turcineşti
» Depozite ilegale de gunoi, depistate de Garda de Mediu în mai multe localităţi
» Bunurile Primăriei Săcelu, scoase la vânzare de Finanţele Publice
» Padoc nou construit la Rovinari
» Gorj: Gospodării inundate la Lihulești
» Gorj: Bătrânul ars la Căminul din Suseni a murit
» Gorj: Concurs de protecţie civilă dedicat elevilor
» Gorj: Trei exploatări forestiere s-au ales cu activitatea suspendată pentru că taiau păduri fără lipsa autorizaţiei de mediu
» Gorj: Poliţia din Rovinari are un nou şef
» Gorj: O femeie a suferit mai multe leziuni după ce a fost atacată de un cerb

Olt

» Marș pentru o elevă de 16 ani, a cărei viață depinde de un tratament de 60.000 euro

Vâlcea

» Oltchim a produs anul trecut 88.026 tone de dioxid de carbon şi a cheltuit 18,3 milioane lei pentru protecţia mediului
» Vâlcea: Unui şofer i s-a făcut rău la volan şi a intrat cu maşina într-o ţeavă de gaze
» Vâlcea: Maşină furată din Sibiu, găsită la Drăgăşani. La volan se afla un craiovean
» Dermatologii olteni se reunesc la Olănești

Sport

» Marius Duriță: Trebuie să câștigăm cu Voluntari II

Educatie

» Ce posturi vacante au rămas în școlile din Dolj

Magazin

» Care sunt semnele că suferi de anxietate
» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» REŢETA DE WEEKEND – TIGAIE „MIC DEJUN“

Opinii

» #Ziuapefaţă. Aceşti borfaşi au nevoie de o lecţie: Ori ei, ori noi

Top