Ultima piesă din puzzle: România, scoasă la amanet

Autori


Planul extins a lui Liviu Dragnea şi PSD de a relaxa legislaţia penală prin ordonanţa de urgenţă mai include ceva esenţial pentru a înţelege amploarea premeditării jafului. Toate actele emise de administraţie au fost scoase din sfera penală cu un scop: ca primarii, şefii de CJ şi miniştrii să poată prădui în voie bugetele publice. Aceştia au mai primit însă un cadou, tot prin ordonanţa de urgenţă: au dreptul să cheltuiască/să fure cât pot, inclusiv banii pe care nu-i au. Pe data de 25 ianuarie 2015, Guvernul Grindeanu a emis o ordonanţă de urgenţă care suspendă timp de un an anumite articole din Legea finanţelor publice. Ce înseamnă asta pentru toţi gestionarii de bugete din România?

Articolele suspendate prin OUG nr. 9 adoptată în data de 25 ianuarie 2007 prevăd în esenţă faptul că „angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate“ şi că „angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii“. Alt articol suspendat timp de un an prevede că „în vederea realizării acţiunilor multianuale, ordonatorii de credite încheie angajamente legale, în limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv“.

Cum traducem asta? De exemplu, dacă o primărie sau un minister avea în buget 10 lei nu putea angaja cheltuieli mai mari de 10 lei deoarece operau restricţiile de mai sus. Suspendând timp de un an orice restricţie, primăria sau ministerul respectiv va putea contracta cheltuieli de 100 de lei chiar dacă în buget dispune doar de 10 lei. Chiar şi contractele multianuale trebuiau aprobate prin aşa-numitele credite angajament aprobate prin buget. Acum, după ordonanţa care suspendă regula, the sky is the limit! Administraţiile locale şi centrale pot încheia contracte anuale sau multianuale pe sume oricât de mari, fără aprobarea nimănui, cât cred că pot duce. Clientela de partid jubilează, să curgă comisioanele!

Atenţie! Poate aţi uitat. Nimeni nu-i va putea ancheta deoarece guvernul Grindeanu tocmai a dezincriminat atât abuzul în serviciu, cât şi favorizarea infractorului prin emiterea de acte normative (ordine de ministru, hotărâri de consiliu local sau judeţean, ordine de primar etc.).

Prin Ordonanţa guvernului Grindeanu cu numărul 9 tocmai s-a bătut în cuie amanetarea României în contul borfaşilor. După ce Dragnea şi PSD au legalizat prin OUG abuzul în serviciu şi au legalizat furtul prin acte normative, pasul următor a fost să ofere posibilitatea primarilor, şefilor de CJ şi miniştrilor să fure bani în avans. Repet, toate aceste reglementări trebuie citite la pachet, sunt strâns legate între ele.

Puneţi-vă puţin în pielea unui primar sau ministru pus pe jumulit bani publici. Care sunt dorinţele lui în viaţă? Să nu răspundă penal pentru abuz în serviciu. Să poată fura cu legea în mână fără să poată fi anchetat şi, mai ales, să poată fura cât vrea, fără limite, nu doar cât găseşte azi în vistierie. Să fure banii din viitor, să amaneteze bugetul în avans. Cu cât valoarea contractului încheiat în intervalul de un an cât operează suspendarea restricţiilor la cheltuieli este mai mare, cu atât comisionul încasat creşte.


Dovada că este aşa, la trei zile după adoptarea ordonanţei, un primar de sector face o licitaţie de achiziţii mobilier stradal în valoare de 175 de milioane de euro (aţi citit bine) pe un contract multianual încheiat pe următorii patru ani. Absolut toate condiţiile din caietul de sarcini (căţel cu os în gură în lungime de 5 metri, dinozaur cu tobogan pe coadă cu ieşire prin gură în lungime de 12 metri, dinozaur cu hamburger etc.) se regăsesc la mare detaliu în oferta unei firme. Acest primar ştia că şansele de a fi anchetat pentru abuz în serviciu sau ca actele normative emise de primărie să mai facă obiectul vreunei investigaţii penale scad dramatic odată cu modificările la Codul Penal. HotNews.ro vă prezenta pe larg acest caz uluitor de licitaţie cu dedicaţie pe o sumă astronomică. Este însă doar un exemplu din sute posibile. Dovada vie că bugetele publice au devenit ţintă a doua zi după adoptarea pachetului de OUG-uri care netezesc calea furtului cu acte în regulă.

Alte modificări pregătesc dezincriminarea scurgerilor de informaţii în organizarea unei licitaţii, prin urmare aleşii locali urmează să fie acoperiţi şi în acest punct.

Ansamblul de OUG-uri emis în prima lună de guvernare indică amploarea premeditării. România urmează să se transforme într-o ţară a jafului legalizat, în care primarii, şefii de consilii judeţene şi miniştri nu mai riscă mai nimic pentru deciziile adoptate. Dragnea şi PSD amanetează viitorul ţării, chiar dacă gestul lor ne condamnă la subdezvoltare şi sărăcie garantată.

Toate aceste prevederi se regăsesc într-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG nr. 9/2017), îngropate între alte zeci de articole care se referă la cu totul alte chestiuni. Pentru a naviga mai uşor prin hăţişul ordonanţei, mergeţi direct la articolul 7, alineatul 3. Acolo găsiţi în două rânduri tot dezastrul descris mai sus, suspendarea restricţiilor la cheltuieli bugetare până la 1 ianuarie 2018. E o metodă rafinată în timp de guverne şi parlamente succesive: ascunderea ororilor legislative într-o mare de prevederi benigne. Ordonanţa a fost semnată de premierul Sorin Grindeanu, de vicepremierul Sevil Shhaideh şi de mai mulţi miniştri din cabinet.

Această ordonanţă trebuie şi ea atacată şi abrogată înainte să ne trezim cu toţii datori vânduţi pe un deceniu de azi înainte.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 4 februarie 2017

Actualitate

» Sorin Grindeanu: Mâine vom face de urgenţă o şedinţa de guvern pentru abrogarea OUG de modificare a Codului Penal
» Tăriceanu: Am luat decizia de a retrage OUG pe justiție
» Proteste masive în Capitală
» Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de Liviu Dragnea
» În București continuă protestele. Sunt în jur de 14.000 de oameni
» 2.000 de oameni, salvați de organizațiile umanitare și autorități din Marea Mediterană in doar două zile
» Emil Constantinescu solicită majorității parlamentare PSD – ALDE să ceară Guvernului abrogarea OUG nr. 13/2017
» CCR va da răspunsul până pe 10 februarie privind ordonanţa pe Codul penal: “Suntem în termen”
» Noi proteste în Capitală. Peste o mie de părinţi şi copii s-au strâns în Piaţa Victoriei
» 4 februarie, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
» “România nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie”, spune senatorul John McCain
» Comisiile reunite de finanțe au început sâmbătă dezbaterea bugetelor
» Protestul Copiilor va începe în Piața Victoriei astăzi, de la ora 11.00. Un alt protest, programat să includă un marș spre Parlament și lanț uman în jurul sediului legislativului
» Zeci de mii de oameni au manifestat ieri seară la Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Constanța, Brașov – record de participanți în fiecare oraș
» Fostul ministru al Mediului de Afaceri a vorbit la CNN despre demisia sa din Guvernul Grindeanu şi Ordonanţa 13
» Companiile aeriene îi pot îmbarca iar pe toți deținătorii de vize pentru SUA, după o decizie a unui judecător din Seattle
» Vremea va fi caldă în acest weekend, cu condiții de ploaie în vestul, centrul și nordul țării
» Stenograme DNA care arată ce discutau Hrebenciuc şi Şova în toamna anului 2014: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
» Ion Floricel: „Ieşiri imposibile“

Local

» Muncitori intoxicaţi cu monoxid de carbon la uzina de sodă

Dolj

» Craiova: Accident cu cinci victime pe strada Râului
» Calafetenii, în stradă şi în această seară
» UPDATE Craiovenii își cer drepturile în stradă și în această seară. 20.000 de oameni mărșăluiesc pe străzile orașului
» Trei craioveni, puși sub control judiciar pentru trafic de droguri
» Oltenia rezistă!
» Boerică și Berceanu nu mai sunt pe lista Interpol
» Cancerul omoară copilării!
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» UPDATE A început protestul la Târgu Jiu
» 14 persoane au fost reţinute în dosarul traficului de droguri instrumentat de DIICOT

Olt

» Oltenii au ieșit în stradă la Slatina și Caracal

Vâlcea

» La Râmnicu Vâlcea, oamenii continuă să protesteze și astăzi

Sport

» Fotbal / CSO Filiași a spulberat-o pe Dunărea Calafat (galerie foto)
» Fotbal / Alb-albaştrii au făcut instrucţie cu trupa lui „Flocea” (UPDATE: declarații video, galerie foto)
» Handbal (f): SCM Craiova – Unirea Slobozia, scor 33-28, în Liga Naţională
» Fotbal / CS Universitatea II Craiova, victorie clară cu Viitorul Cârcea (galerie foto)
» Cupa Davis: România, condusă de Belarus, după două zile
» SCM înfruntă lanterna roșie, Unirea Slobozia
» Voleibaliștii craioveni vor să-și ia revanșa în fața Stelei
» Vă vrem puternici!
» Fotbal / Un punct-cadou pentru panduri din partea Iașiului
» Fotbal / „Satelitul“ Craiovei și CSO Filiași, în „focuri“

Magazin

» Franz Schubert, geniul care a învăţat mai mult de la un tâmplar decât de la profesor
» Ia te uită! – Con Air – Avionul condamnaților
» Bancul zilei

Opinii

» Cine îi manipulează pe manifestanți?
» Ultima piesă din puzzle: România, scoasă la amanet

Top