14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCâteva observaţii despre cazul Antena 3

Câteva observaţii despre cazul Antena 3

Urmăriţii penal de la Antena 3 aplică o strategie de manipulare clasică pentru a devia atenţia de la discuţia pe fond despre presupusul şantaj: joacă rolul victimei, acuzând mai departe complotul lui Traian Băsescu şi mai nou al „sistemului“ împotriva lor. Asta mai lipsea, puţină teorie a conspiraţiei livrată unui public mare amator de gogoşi, cu cât mai umflate, cu atât mai bune. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu i-a ajutat din plin, postând pe Facebook o fotografie trucată care înfăţişa nişte zăbrele desenate pe ecranul televizorului cu explicaţia „nouă grilă a Antenei 3“.
Ce-şi puteau dori mai mult Gâdea & Voiculescu & co? Puteau ei visa la mai-marii ţării închinându-se lor chiar în ziua extinderii anchetei? Care alt cercetat penal mai de soi a mai beneficiat de asemenea onoare? În ziua punerii sub urmărire penală a Antenei 3 ca persoană juridică, preşedintele Băsescu cere scuze postului tv, declarându-se prin intermediul purtătorului de cuvânt „şocat“ de gestul consilierului său, iar premierul Victor Ponta spune despre „domnul Gâdea şi despre ceilaţi jurnalişti“ că sunt „extraordinar de buni“.
Vă întreb din nou, pentru a sublinia grotescul situaţiei: vi se pare complet absurd ca preşedintele să-şi ceară scuze, iar premierul să facă plecăciuni în faţa unor oameni acuzaţi de şantaj chiar în ziua audierii lor de către procurori? Evident că sună ca un banc prost, sigur că pare suprarealist, dar gafele se plătesc scump la acest nivel, iar un politician slab, dependent de media, va căuta mereu să câştige bunăvoinţa unor ciomăgari de presă. Dacă politicianul mai e şi fricos din fire, va face oricând sluj în faţa acestei adunături de mizerabili: penali, turnători, specializaţi în linşajul de presă. Aceşti jurnalişti „extraordinar de buni“ insultă, calomniază şi manipulează în fiecare zi. La asta se pricep, într-adevăr, cel mai bine.
O altă manipulare la ordinea zilei de joi a fost propagarea unei informaţii inexacte: extinderea anchetei asupra Antenei 3 ca persoană juridică îi pune sub semnul întrebării în mod nedrept pe toţi angajaţii de acolo, de la cameraman, jurnalişti de teren sau portar. Nimic mai fals, desigur, dar publicul larg nu e atent la detalii, nici la sofisticării juridice. Jurnalişti cu experienţă, cum e CTP, au căzut în capcana asta propagând mai departe minciuna. Răspunderea persoanei juridice nu are de-a face cu angajaţii ei. Punct.
Aşa cum un evazionist fiscal este tras la răspundere atât el, ca persoană fizică, cât şi mijlocul săvârşirii infracţiunii, adică firma, compania prin care s-a realizat evaziunea, aşa şi în cazul unui şantaj de presă. Nu poţi şantaja de unul singur în cazul şantajului de presă, ci apelând la mijloacele organizaţiei media de care dispui, adică televiziune. Implici anumiţi jurnalişti, care la rândul lor comandă anchete, proferează ameninţări, recurg la intimidări, toate camuflate sub spoturi publicitare difuzate de zeci de ori care anunţă mari dezvăluiri, dar nu mai ajung niciodată la ochii şi urechile telespectatorilor dacă părţile cad la învoială.
Companiile care acceptă să deruleze operaţiuni de evaziune fiscală sau şantaj pot răspunde oricând penal, dar asta nu înseamnă că angajaţii nevinovaţi, neimplicaţi în comiterea infracţiunilor, riscă ceva. Înseamnă doar că acea companie, potrivit legii, va suporta o serie de sancţiuni, care pot merge de la blocarea unor conturi până la desfiinţare. Organizaţiile de presă sunt exceptate de la măsura extremă a radierii, dar în cazul lor pot fi luate o serie de alte măsuri, cum ar fi interdicţia de a participa la achiziţii publice.
De remarcat dispreţul total, aroganţa manifestate de Mihai Gâdea, Adrian Ursu, Mugur Ciuvică şi Mircea Badea la adresa jurnaliştilor care-şi făceau datoria, joi, la intrarea în sediul DNA adresându-le întrebări, încercând să afle, în mod legitim, de ce sunt acolo. Au fost ridiculizaţi, luaţi peste picior, calificaţi „cretini“. Cum este posibil după toate astea să se mai găsească un jurnalist care-şi respectă meseria dispus să le ia apărarea sus-numiţilor? Aceştia nu au fost niciodată colegii lor, ci angajaţii unor politicieni care i-au plătit să le apere intresele. De remarcat, totuşi, că nici o organizaţie de presă serioasă nu a sărit în apărarea lor, nici din ţară, nici din afară ei. S-au apărat între ei, seara, la televizor.
Doresc într-o scurtă paranteză să manifest solidaritate faţă de toţi jurnaliştii jigniţi incalificabil de către pseudo-gazetarii care dau în aceste zile cu subsemnatul la Parchet. În context, exprim revoltă faţă de prostia unor consilieri prezidenţiali puşi pe glume proaste, care le oferă pseudo-gazetarilor ocazia să pozeze în victime inocente. Astfel de erori se plătesc cu demisia sau demiterea.
Ar mai fi de observat cât de mult seamănă cei de la Antena 3 cu infractorii apăraţi de-a lungul timpului. L-aţi urmărit pe Ciuvică? Şi lor, marilor zmei din presă, le vine leşinul la fel de repede ca marilor bărbaţi din politică când trec pragul procurorilor. Şi lor li se moaie genunchi, le tremură vocea şi se bâlbâie pe scările DNA exact ca liderilor fioroşi care se transformă în mieluşei de îndată ce sunt luaţi la întrebări. Sunt zmei doar în platoul TV, unde se simt stăpânii României, scuipă flăcări şi varsă lături în capul tuturor. Altfel, cârpe.
Poate merită explicat puţin de ce, pe lângă Traian Băsescu, urmăriţii penal de la Antena 3 au găsit un nou ţap ispăşitor în „sistem“. Acuzaţia vagă aruncată asupra „sistemului“ care le-ar urmări pas cu pas toate mişcările căutând „să-i strivească“, să le închidă gura, nu este chiar lipsită de sens.
Fanaticii Antenei 3 care posedă mai mult de doi neuroni în cap ar putea ridica unele semne de întrebare, de genul: cum se face că procurorii răspund încă la comenzile lui Traian Băsescu când şefii lor au fost puşi de Victor Ponta? De ce DNA-ul mai este băsist din moment ce puterea a trecut la USL de peste un an? Dacă procurorii au rămas băsişti şi cu naşul în suflet, cum de i-au închis dosarul lui Adrian Năstase, cel cu armele, şi dosarul de plagiat a lui Victor Ponta?
Cine ar avea interesul să închidă gura A3, care a contribuit masiv la instalarea USL la putere? Sistemul. Sis-te-mul,  le răspunde Gâdea celor cu doi neuroni în plus. Neavând totuşi suficienţi, clienţii lui Gâdea, Voiculescu&co nu înţeleg că sistemul este azi chiar USL. Dacă ar înţelege, ar schimba pur şi simplu canalul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS