Cine câștigă alegerile din 2012 ? Și ce va face ? (2)Clasa politică din România este angajată în două bătălii care ar fi pasionante dacă am fi o societate bogată și cu viitorul asigurat: bătălia lui Traian Băsescu – de a recupera bazinul electoral de circa 30% al partidului său și bătălia USL – de a trece de 50% plus 1 din locurile parlamentului.

Traian Băsescu și capii PDL par a fi părăsiți de public: în sondaje, deși PDL este în ușoară creștere, nu depășește 20%. Președintele Băsescu nu poate ieși în public, se deplasează cu helicopterul sau cu mașina cu geamuri fumurii, vorbește la televiziune în condiții controlate și înregistrate. Administrația publică nu răspunde comenzilor, iar parlamentul trebuie păcălit (prin asumarea răspunderii sau false majorități, numărate în grabă) pentru a trece legile. Administrația locală este înglodată în datorii și depinde din ce în ce mai mult de bănci și de transferurile de la guvern, el însuși acumulând datorii cu viteză mereu sporită. Economia privată nu reușește să creeze locuri de muncă, economia de stat a acumulat arierate și pierderi egale cu bugetul anual al României. Iar alegerile vin repede.

Într-o asemenea situație, Traian Băsescu are trei soluții sau o combinație a lor.

Să-și recompună partidul, adică să-i dea o nouă denumire, poate o nouă conducere, culori noi, candidați noi. Inclusiv prin crearea în grabă a unei clone. Încercarea reușită a fostului PDSR, care a dispărut pur și simplu prin fuziunea cu minusculul PSDR, preluându-i numele, experiența lui Niculae Onțanu care, în 2008, a candidat din nou la primăria sectorului 2, folosind culoarea roșie, dar fără să invoce deloc PSD și fără să invite vreun lider național în campanie (experiență repetată cu succes de Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, în alegerile din județul Neamț din 2011) și multe altele spun politicienilor români că aceste acțiuni de reconstrucție internă a partidelor și candidaților au succes. Tot o încercare de recompunere a fost acțiunea lui Adrian Năstase de suspendare a conducerii PDSR în 16 iulie 2004 și înlocuirea acesteia cu o gardă pretoriană – acțiune care a menținut partidul pe primul loc în preferințele electoratului, în condițiile în care Alianța DA luase un start foarte convingător în campania electorală.

A doua soluție este aceea de a schimba regulile jocului. Modificări majore în sistemul electoral (cum este aparent anodina alegere a primarilor dintr-un singur tur, deja realizată, schimbarea colegiilor electorale, reducerea numărului parlamentarilor, comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare, aprobarea votului prin corespondență etc.), modificarea structurii administrative a țării, reinterpretarea Constituției și multe alte acțiuni de acest gen schimbă regulile competiției electorale, provoacă derută în rândul concurenței și cresc șansele PDL de a se întoarce în aprecierea publicului.


Cea de-a treia soluție este slăbirea instituțională a opoziției. Cei doi tineri lideri ai USL (repet, folosesc această denumire deși nici acum, în august 2011, alianța nu este înregistrată la tribunal, fiind doar un produs mediatic) s-au grăbit nepermis de mult să se alieze. Regula 50-50 (care spune că fiecare parte ia jumătate din locurile eligibile atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare) dezavantajează clar PNL, care trebuie să cedeze locuri minusculului Partid Conservator. Iar cine a negociat vreodată cu Dan Voiculescu știe că peste ce vrea el nu se poate trece. De asemenea, dezavantajează ambele partide, limitându-le creșterea, căci nici unul nu mai are nici măcar posibilitatea teoretică de a obține 50% plus 1 din locurile parlamentului. Ca să nu mai vorbim de electoratele celor două partide care nu seamănă între ele nici dacă le vopsești cu vinacet. Slăbiciunile fondatoare ale USL sunt ușor de speculat de un jucător politic experimentat, cum este Traian Băsescu.

Fiecare dintre aceste acțiuni are riscuri. Reconstrucția unui partid trebuie bine planificată ca să nu producă mai multe pagube decât beneficii. Formarea unui partid clonă poate duce la avortoni politici irecuperabili. Încercarea de a slăbi opoziția poate crea reversul ei, căci Traian Băsescu are o încredere publică de trei ori mai mică decât liderii USL. Când afirmă ceva, oamenii sunt mai înclinați să nu-l creadă decât să fie convinși – ca să nu mă exprim mai dur.

De cealaltă parte, nici USL (alianța dintre PC, PNL și PSD) nu se simte grozav de bine. Deși domină în sondaje, când se face analiza profesională a șanselor în cazul unei prezentări la vot de circa zece milioane de votanți se obțin cifre undeva în jur de 42 – 45%. Sondajele măsoară opiniile politice ale populației cu drept de vot – peste 18 milioane de persoane. Profesioniștii iau aceste cifre, le ponderează cu prezența potențială la vot și dau al doilea rând de cifre – mult mai apropiate de ceea ce se întâmplă în alegeri. Acest al doilea rând de cifre nu se publică aproape niciodată. Calculul prezenței la vot se bazează pe cifrele obținute de sondaje la ieșirea de la urne (exit polls). Dacă vă amintiți, în 2007, 2008 și 2009, aceste sondaje au fost foarte departe de realitate. Deci, cifrele cu care lucrează acum profesioniștii sunt poate cele mai slabe din ultimele două decenii. De aceea, nu veți auzi prea mulți sociologi spunând ceva esențial despre cine și cu cât va câștiga alegerile din 2012.Comenteaza acum

14 Comentarii

 1. Hitler said:

  Bați câmpii. Mai bine zis – aflarea-n în treabă- asta faci amice si te inteleg , trebuie sa mănânci si tu o ciorba buna nu ca aia de la cantina săracilor ,Feroviarul,. Ce ar câștiga Băsescu dacă se vor comasa alegerile ? Ce am câștiga noi dacă se va reduce numărul parlamentarilor ? Mult de tot. Ce am câștiga noi cu panseluța Crin pe post de prim ministru făcând două lucruri deodata , adică când își sărută soția îl pupă în același timp și pe Patriciu în pix. Cool man ! Sau cu Ponta pe post de Preș. călare pe bona filipineză . Ce belșug pe țară ! Asta ne lipsea. Poate ne poți scuti cu flatulențele tale . Deși sunt mai în vârstă ca tine ar trebui să fiu de acord și să te susțin dar nu o fac , îți spun că trebuie să te retragi din presă , ești bătrân , mediocru , depășit de evenimentele actuale , putrezit precum Iliescu, lasă tinerii de azi că este vremea lor . Ocupă-te de pamperși , ventuze, carmol….

 2. Mediocritatea sa faca pasul inapoi said:

  Castga CINE DERATIZEAZA INSTITUTIILE STATULUI si le aduce la STADIUL de FUNCTIONARE. Deocamdata in OPOZITIE stau in varf, in mare parte mediocritatile. NIMIC nou sub soare … se arata un viitor sumbru pentru USL.Se ,,spune” ca este criza!!!… dar ei SUNT dintre cei MAI BOGATI . Primii care au dat IAMA la STUPINA numita ROMANIA .Vor face majoritatea ca TARICEANU sau BORCEA si multi altii ,vor DIVORTA, avand VALORI IMENSE si ne-avand cum sa le cheltuie ca nu-i duce MINTEA sa faca vreo investitie pentru ajutorarea populatiei ,s-a zicem SPITALE bine dotate, etc….Asa isi IMPART imensa avere la NEVESTE, COPII, AMANTE…Toti TROGLODITII si-au tras vile, masini multiple bengoase ,yahturi,hoteluri ,restaurante luxoase, amante si concedii de miliarde .Mai mult, destui si-au dublat aceasta avere in strainatate. Pe ei nici IN COT nu-i DOARE , de multimea necajita, vaicareala de la emisiunile Tv. este o GROSOLANIE si o MINCIUNA , ei putand parasi TARA in orice moment si sa se stabileasca in zonele de basm create in acest scop.Si toate acestea ca au STIUT sa insele INCREDEREA POPULATIEI folosind mass-media ca trambulina.Toti inavutitii prin munca necinstita sunt slujitorii satanei. Isi vor face cavouri si sicrie din aur si vor avea pretentia sa li-se inchine urmasii ca la adevarati zei…ANORMALUL a ajuns la rang de VALOARE.Aceasta-i Romania de azi.

 3. JOS CIUMA PORTOCALIE! said:

  oricine numai sa nu mai iasa criminalii astia retardati! cei mai negri ani din istoria romaniei!

 4. Victor Socolovici said:

  Domnule Teodorescu, analiza dvs.politica din prima parte si din cea de azi ma duc cu gandul la ,,buna“ si la ,,reaua“ autoritate.Un anume M.Bertrand de Jouvenel evoca intr-o vreme
  ,,misterul supunerii civile“ cam in felul acesta:… ni se spune,,Vino!“ si venim.Ni se spune ,,Pleaca!“ si plecam. Ne supunem perceptorului, jandarmului,aghiotan tului. In mod sigur nu facem decat sa ne inclinam in fata acestor oameni.Dar in fata sefilor lor?Ne vine totusi cateodata ideea de a-i dispretui, de a le suspecta intentiile lor.
  Problematica autoritatii este ca anumiti indivizi impun vointa lor altora:asta e primul act!
  Oare puternicilor zilei le ramane sansa de a fi mereu puternici?
  Vedeti dvs.domnule Teodorescu, in vorbele lui M. de Jouvenel am sesizat fenomenul de supunere sub un aspect foarte specific:cel de supunere a cetateanului! Caci cetateanul nu se supune numai perceptorului sau jandarmului sau aghiotantului! Noi cetatenii ne supunem de asemenea si parintilor nostrii, sotiilor noastre sefului nostru de birou.Mai pe inteles ,ne supunem persoanelor care sunt, in fata ochilor nostri, invesmantati de ,, autoritate“.
  Ideea mi-a venit dupa ce am citit si recitit articolul dvs. si raspunsurile comentatorilor.Sub pana multor pedagogi si psihologi gasim scris gustul unora pentru metode ,, autoritare“,gust atasat unei dorinte inconstiente de a exersa sau de a supune violenta, dorinta care gasind sursa sa in frustrarile impuse de duritatea primei educatii si de constrangerile continue ale vietii profesionale,in loc de a se intoarce impotriva subiectului insusi, se arunca impotriva STRAINULUI, ,,OAMENILOR DIN FATA“, PERCEPUTI CA DUSMANI SAU CA PUR SI SIMPLU INCARNATII ALE RAULUI!
  Individul reprima impusiile lui agresive si arunca pe un altul fantasmele sale, se lasa obsedat de amenintarile de care se crede inconjurat si cauta in afirmatia violenta( a lui insusi) remediul propriei sale insecuritati si slabiciunii sale fundamentale.Fata de autoritar, ros de visarile sale agresive, neputincios a le realiza daca nu prin violenta , macar prin distrugerea de sine si al altora,imbrobodit de himerele si iluziile sale de,, realist“- psihologul ori pedagogul nostru ne desscrie ,,liberalul“ sau ,,democratul“-ca pe un ins informat, intelept,deschis,eli berat de prejudecati, gata sa faca dreptate altuia si a-i da incredere!
  Mai sa fie! Pai domnule Teodorescu, cunosc pe un minilider local din USL(fostul meu sef si activist) ca pe un maestru machiavelic comunisto-liberalo-d emocrato-luptator pentru drepturile si binele altora(dintre care cele principale sunt ale dumnealui!).Si ma gandeam ca de cand e lumea, noi -cetateanul asta supus ,,autoritatii“- v
  ,edem o descriere opusa acestor tipuri de om pe care ni le prezinta istoria: unul ,,patologi“ si altul ca unul care realizeaza echilibrul celor mai frumoase virtuti.
  STITI DVS. PE CINEVA CARE E NAVETIST, PE LA PARTIDELE NOI SI VECHI,PLINI DE VIRTUTI?
  EU NU! Dar am vazut cetateni otraviti de autoritate!

 5. Sa traiti, cum doriti! said:

  Celor de la GDS! Multumiti D-lui Victor Socolovici, pentru ca fara sa va perceapa comision participa activ la analize mult peste cele ale simbriasilor.
  Sa traiti, nu bine cum ne-a spus candva Pacalici, ci sa traiti cum vreti dumneavoastra Domnule Victor.

 6. Periferic said:

  Basescu nu prea mai are sanse sa revigoreze PDL, orice ar incerca. USL are posibilitatea sa obtina peste 50 de procente, asta vazandu-se si in sondaje. Iar chestiunea impartirii locurilor intre PSD, PNL si PC nu cred ca va crea probleme majore. Voiculescu va primi locurile convenite impreuna cu Antonescu si Ponta.

 7. mirano said:

  Pentru USL nu e greu sa treaca de 50%. Pt Basescu insa lucrurile se anunta a fi dificile. depinde si ce se va mai intampla chiar inaintea alegerilor.

 8. La alegeri, inainte ! said:

  “La placinte inainte si la razboi inapoi”. Politica de joasa speta, se vede dupa cum arata tara.

 9. portocaliul nu mai e la moda said:

  un APUS PORTOCALIU-VERZUI a putut fi vizionat de intreaga masa de romani. s-a ajuns la saturatie !!! GATA CU PORTOCALII SAU VERZUII CUM ERA SI FIRESC !!!FURTURILE REPETATE DE VOTURI NU LE REZOLVA PROBLEMELE GRAVE PE CARE LE AU. tin cu dintii de putere ca sa nu faca puscarie si sa nu se afle ce gauri au facut in vistieria statului.asa le tot muta din stanga in dreapta, mai picura de nu stiu unde, mai carpesc pe ici pe colo si mai trece un mandat si gaurile sa nu se vada.dupa venirea USL vor iesi la iveala mai multe despre paorto verzuii

 10. pt 3 si 10 said:

  dupa venirea psd nu se va mai afla nimic niciodata…..ei vor liniste sa fure prostii cum au facut-o 16 ani si au pus pe butuci romania,eventual sa readuca (consolideze) mafia in institutiile statului …. pacat ca nu aveti memorie si sunteti doar niste manipulati ai televiziunilor conduse de acei hoti care s-au imbogatit din prostia si nepriceperea voastra ….va meritati soarta si nu aveti nici un drept sa va numiti nemultumiti cand numiti alternativa cancerul rosu psd in frunte cu cei care v-au vandut viitorul !!

 11. IDIOT said:

  Va tineti de politica, sunteti oare platiti pentru aceste comentarii superpolitizate.Nu cred ca toti ati ajuns ca mine.Singura sursa de buna stare este politica.Puneti-o si pe paine.

 12. pt 12 said:

  daca nu ne-ar afecta atat de mult cine ne conduce si in ce hal fii sigur ca nu ar mai interesa pe nimeni subiectul…..

 13. alegatorul said:

  Cu acest chior de natie tatara Romania a batut orice record in materie de frauda si hotie. Tot ce numesc ei investitii nu inseamna decat risipa. Nu e posibil sa inchizi scoli si spitale si sa faci parcuri la tara, sali de sport si stadioane in panta. Totul e o hotie si o mare bataie de joc. Acum chiorul vrea si aurul pentru ca a batut palma cu aventurierul ovrei frank timis. Sa-i dea Dumnezeu lui si acolitilor, precum si lui boc suferinta poporului roman. Praful si pulberea sa se aleaga de ei!

Alte stiri

13 iunie 2018

Senatorii au adoptat modificările la Codul de Procedură Penală

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală. Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit, în plenul Senatului, 74 de voturi ...
8 iunie 2018

Horoscopul de weekend

Berbec În primele zile ale săptămânii, puteţi fi indecis dacă tindeţi spre realizări în carieră. Vă creşte popularitatea, norocul şi starea de spirit. Dacă aveţi de realizat ceva important, amânaţi până duminică. Luni nu vă lansaţi în nimic nou. ...

Sumarul ediției de luni, 29 august 2011

Actualitate

» Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a amânat dezbaterea proiectului privind revizuirea Constituţiei
» Reguli noi la ajutorul pentru căldură
» Directorul Termoficării: Este o avalanşă de cereri de debranşare
» Traian Băsescu: România nu mai poate sta mult cu 4,9 milioane de pensionari şi 4,2 milioane de salariaţi
» Camera Deputaţilor îşi reia activitatea pe 5 septembrie
» Două medalii de argint pentru România la Olimpiada Internaţională de Geografie
» România, suspendată de la tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon
» Abos Gabriel, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului
» Pagubele produse de uraganul Irene s-ar putea ridica la 5-7 miliarde dolari
» Traian Băsescu a aprobat cererea de prelungire a activităţii trupelor SUA în România
» Busculadă între susţinătorii şi opozanţii proiectului de la Roşia Montană
» Parlamentul eston l-a reales pe Toomas Hendrik Ilves în funcţia de preşedinte
» Firmele cu maximum doi angajaţi ar putea avea înlesniri în privinţa declaraţiilor fiscale
» Gorj: Un absolvent a ieşit de la Bacalaureat şi a sunat la 112 pentru a sesiza că un coleg copiază
» Băsescu: Proiectul de la Roşia Montana a fost blocat din cauza laşităţii politicienilor
» Fotbal – Piţurcă: Există şansa să fie convocaţi Mutu şi Tamaş dacă învingem cu Luxemburg şi Franţa
» Boc l-a demis pe vicepreşedintele ANRP arestat pentru trafic de influenţă
» Dolj: Zece elevi, eliminaţi de la Bacalaureat
» Box – Preşedintele FR Box, Rudel Obreja, nu a fost lăsat să intre în sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv

Local

» Doi morţi şi cinci răniţi, la Câmpu Mare
» Biletele de tratament, insuficiente
» Piste de biciclete pe strada Râului
» Traficanţi de haşiş, trimişi în judecată
» O ambulanţă în care se afla un pacient, implicată în accident
» A murit cuţitarul din Orodel

Dolj

» Garda de Mediu ară buzunarele agricultorilor

Gorj

» Peştera Polovragi atrage vizitatori din toată ţara

Sport

» Mutu şi Tamaş mai pot visa la naţională
» Şiman şi Niculae, doi patroni necăjiţi
» Noroc cu Mingote
» Găzarii au câştigat derbiul Olteniei
» Aluminiştii nu se regăsesc
» Barca, fără rivală în Europa
» Gorjenii, ultimii în Serbia
» Voleibalistele s-au impus la Lugoj
» Noua Energia, echipă cu potenţial
» Scurte ştirti

Bani & Afaceri

» Oltenii au accesat 65% din alocarea regională prin POR
» Firmele mici vor putea depune trimestrial declaraţia fiscală unică
» TE-RA trece la producţia de mezeluri

Magazin

» În echipă la Focus Monden, adversari la tenis
» Inna, nominalizată la patru categorii la RMA 2011
» Vitamina A salvează copii
» HOROSCOP
» Mark Wahlberg, patron de restaurant fast-food
» Dietă marca Dolly Parton
» Zoe Saldana, obsedată de lupi
» Sofia Coppola s-a căsătorit
» Triumful marilor eşecuri

Opinii

» Cine câștigă alegerile din 2012 ? Și ce va face ? (2)

Top