Călcâiul lui Dinescu

Autori


Era ianuarie 1990 şi într-unul dintre sediile Securităţii din Bucureşti mirosea a încins. Maşinile funcţionau fără întrerupere de zile întregi. Pe coridoare, ofiţeri precipitaţi călcau peste maldăre de hârtie tocată. Au fost atunci câteva săptămâni de derută, timp în care vidul de autoritate a fost exploatat. S-au sustras sute de dosare folosite în anii următori pentru zidirea unor cariere. În maşinile încinse s-au distrus mii de pagini în care era comprimată memoria infernală a paranoiei comuniste. Dosarele Securităţii erau călcâiul vulnerabil al unui sistem care îşi omorâse bătrânii înţelepţi şi îşi pervertise copiii talentaţi.

Curând după acele săptămâni, peste acest zăcământ cu ruşine s-a aşternut o lespede impenetrabilă vreme de zece ani. Abia în anul 2000 a început să funcţioneze în România instituţia sub a cărei supraveghere urma să fie deschise secretele dosarelor: Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). O instituţie a cărei istorie a fost brăzdată de numeroase scandaluri şi care, în ultimii ani, a demascat mai degrabă victimele slabe ale poliţiei politice comuniste şi mai puţin pe zbirii acesteia.

Astăzi, având în posesie milioane de dosare, zăcământul de ruşine de la CNSAS a devenit unul dintre punctele fierbinţi în care se dispută puterea în România. E vorba despre acea putere amorală, care instrumentează adevărul îndreptându-l împotriva duşmanilor conjuncturali. Ticu Dumitrescu a luptat ani în şir pentru ca CNSAS-ul să nu devină o unealtă în mâna acestui soi de putere, dar, cu puţin timp înainte de moartea sa, instituţia a fost îngenuncheată. La o sesizare a lui Dan Voiculescu, în 2008, Curtea Constituţională constata că activitatea CNSAS a fost neconstituţională. De atunci încoace, paznicii dosarelor Securităţii funcţionează după o ordonanţă de urgenţă care le limitează independenţa, deciziile de colaborare cu Securitatea putând fi date doar de către judecători, în urma unor proceduri complicate.


Peste cei zece membri ai Colegiului CNSAS a plutit de mai multe ori umbra fricii. Motivele demisiei intempestive din Colegiu, în 2006, a tânărului Dan Lazea sunt şi astăzi învăluite în mister. La sfârşitul anului trecut, unul dintre consilierii juridici ai CNSAS şi-a descoperit fereastra apartamentului de la etajul şapte găurită de un glonţ. Motivele nu sunt cunoscute nici acum. Aproape imediat a urmat demisia preşedintelui Colegiului, controversatul Ladislau Csendes, care a invocat numeroasele mesaje de intimidare primite de-a lungul timpului. În prezent, deşi nu mai este preşedinte, Csendes îşi păstrează funcţia în Colegiu. Nu acelaşi lucru se va întâmpla cu Mircea Dinescu, a cărui incompatibilitate cu funcţia în CNSAS a fost stabilită de Agenţia Naţională de Integritate, condusă de Cătălin Macovei, subiectul principal al şantajului exercitat de „jurnaliştii“ Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chireac.

În tot acest păienjeniş de ameninţări difuze, frică, zvonuri şi şantaje, lui Mircea Dinescu i se impută incompatibilitatea dintre calitatea sa de patron de firmă agricolă şi cea de membru CNSAS. Deşi perfect legal, reproşul este ridicol din punct de vedere moral. Dacă ar fi să vorbim despre vulnerabilităţile lui Dinescu, ele nu trebuie căutate pe terenul de la Cetate, acolo unde de altfel a plăsmuit o fundaţie culturală admirabilă, ci în ţinutul slobod al limbii sale. Dinescu s-a folosit în mod discutabil de calitatea de membru CNSAS pentru a riposta public împotriva unor atacuri personale. Însă, printre cei zece paznici ai dosarelor, Dinescu este, cu siguranţă, cel mai imprevizibil. Gradul de libertate al acestui om combinat cu notorietatea sa produce indigestii marionetelor prinse de sfori invizibile. În apropierea călcâiului vulnerabil al Securităţii a fost prea multă vreme tolerat un personaj riscant.    Comenteaza acum

40 Comentarii

 1. RRomanul patriHHotz said:

  Lupul paznic la stana, cam asta este Dinescu la CNSAS. Absolventul de la Stefan Gheorghiu n-are treaba cu moralitatea si anticomunismul. El are polite de impartit si se foloseste de pozitia sa la CNSAS. Dizidentul lui peste care s-a rasculat ca n-a fost recompensat pe masura serviciilor aduse partidului este genul de cocalar care in loc de lantz si ghiul isi etaleaza mitocania. Poate ne povesteste Vlad Mixich cum a obtinut tuciuriul tupeist terenurile din Cetate si cladirile din port. A existat cumva vreo licitatie publica pe care a castigat-o Dinescu? Le-a luat pe de-a moaca cu ajutorul primarului din localitate si a sistemului PCR (Pile, Cunostiinte, Relatii). Acest personaj jalnic care face trotuarul politic de dinainte de 89 nu detine calitatile morale si bunul simt pentru a fi la CNSAS. Desigur, nici colegii lui nu sunt mai breji. Ideia condamnarii comunismului si a Securitatii facuta de comunisti ca Basescu si Dinescu au avut ca scop principal sa o compromita in totalitate.

 2. un roman said:

  Dinescu terorizat ! Cea mai tare …problema a romanilor. Plangeti , varsati lacrimi ,pentru un BIET OM ce s-a BAGAT in toate cate se putea ,folosind un vocabular INFECT,urmarindu-si cu sarguinta scopurile. Acest personaj care ar fi trebuit mai intai verificat psihologic inainte de a fi luat drept ,,model,, dupa asa zisa ,,revolutie ,,… a gasit usor adepti care sa-l PLIMBE ca pe URS pe la toate emisiunile tv. Iata ce valori avem acum in SOCIETATE ,exact ca personajele luate drept MODEL si ca cei ce s-au gudurat pe langa ele.

 3. Dan Rotariu said:

  #3 are perfecta dreptate datorita astora amintiti nu a fost condamnat comunismul la inchisoare pe viata, sau la executie prin spanzurare, impuscare! Adica cum ar veni nu a fost condamnat viitorul! Da domne da, #3 mare spirit, mare caracter. Ce face solda asta din om! :))

 4. iooooo said:

  sincer cand aud de condamnarea comunismului fa pe mine de ras nu au platit efectiv decat cativa unde sunt aia de-i fugarea pe intelectuali pt o carte pt o piesa de teatru unde sunt militienii care au venit cu pusca sa le ia bunicilor terenurile ? ca unii traiesc bine mersi au pensie in ce baza primesc acea pensie , e chiar atat de greu sa nu le mai dai pensia ca o pedeapsa pt ce au facut ? cu siguranta nu insa daca te apuci sa rascolesti rahatu dai si peste cine nu trebuie de asta nu s-a condamnat efectiv comunismul iar masura cu eliminarea pensiei e destul de dreapta nu mai are rost sa bagi oameni de 60-80 de ani in puscarie .n-ai de sa mai indrepti ,dar macar atat ca lumea afla ca aluia nu-i mai aduce postasu pensia si macar atat o privire urata o injuratura o flegma ,e o pedeapsa justa pt fostii asupritori ,indiferent ce sistem ar fi moralitatea si constiinta nu se supun niciunei conduceri dea aceea ne-a facut Dumnezeu individuali cu propria constiinta si libera alegere ,nu suntem albine sau furnici sa avem regine conducatorul suprem suntem oameni indivizi uniti de un tel la nevoie in rest liberi ca pasarea cerului , cnsas e o pacaleala ieftina la fel ca si dinescu dati-mi mie personal un an cu fisele de pensii si va gasesc imediat cel putin cateva zeci de mii de fosti tortionari a se diferentia de fosti comunisti ,oameni care au crezut in munca in folosul societatii si care si-au practicat meseria cu pasiune .

 5. RRomanul patriHHotz said:

  Da toarashu Rotariu, cunoastem! Comunismul, viitorul de aur al omenirii! De aur pentru clasa politica si de rahat pentru popor.

 6. RRomanul patriHHotz said:

  Toarashe Rotariu, comunismul ar fi fost ok cel putin dpdv politic (dpdv economic este sigur falimentar) daca:
  1. Toti cetatenii ar fi fost egali;
  2. Ar fi fost alegeri pe cinstite si nu trucate;
  3. S-ar fi limitat numarul de mandate la doua; adica toarashul Ceausescu sa se fi intors la meseria de cizmar dupa doua mandate;
  4. Toarashii de sus ar fi locuit in blocuri muncitoresti alaturi de clasa muncitoare pe care o reprezntau;
  5. Toarashii de sus ar fi mers la servici cu mijloacele de transport in comun si ar fi folosit Daciile (nu Mertzanele) numai la nevoie;
  6. Toarashii de sus ar fi avut cartele si ar fi stat la cozi alaturi de noi;
  7. Guvernul ar fi fost redus la minimuum si nu umflat la maximuum ca teoria zicea ca statul va dispare;
  Ar fi multe de indrugat dar ma opresc aici. Daca sa zicem tu in calitate de lider al PCR ai reinstaura comunismul cum ar arata societatea dpdv politic si economic? Dar fii scurt si la subiect!

 7. to`arashul Matrics said:

  daca este falimentar atunci este capitalismul! comunismul nu poate fi falimentar atit timp cit elimina din ecuatie banii! e ilogic, pricepi? acumularea de capital face ca banii sa-si piarda valoarea…. si ajungi falimentar! 350-500 trilioane cit se presupune ca au Rothschilds! Si mi se pare putin daca stau sa ma gindesc ca sint bancheri “cu acte in regula” de aproape 200 ani! Astia pot cumpara deja planeta de vreo 2-3 ori! automat, un dolar valoreaza 30 ct! inca o data si sintem falimentari! korekt?

 8. to`arashul Matrics said:

  nu m-am gindit sa conduc tara tovarase patrihotz! sint prea destept sa nu-mi dau seama cit sint de prost!…. spre diferenta de domnia voastra! pentru anumite greseli … reparabile in timp foarte scurt: si aici amintesc volumul masei monetare in circulatie , “detaliul” principal care ii da valoarea, coruptia capitalistilor de atunci nu poti afirma ca este falimentar! am iesit in strada pentru “dictatura” lui Ceausescu! eram tinuti departe de multe curente de care astazi ne plingem ca ne distrug moravurile… ca ne distrug Societatea si nu am vazut viitorul! Nu am vazut cit de liberi eram atunci! am iesit in strada sa fim liberi! Si ne-am ales cu dictatura bancherilor! si raminem si fara drepturile DIVINE! Dreptul pamintului: sint NASCUT aici, am mai multe drepturi decit strainii! Esti un om destept si pacat ca te lasi condus de lacomie! Si aici nu fac apropouri la motivatia financiara de a posta pe aici! Lacomia ti-a distrus deja viata personala… si nu de ieri de azi! “Esti cu adevarat liber cind nu mai ai nimic de pierdut!”., Dta esti liber: ai pierdut viata personala, dar asta inca nu-ti da dreptul moral sa iti bati joc si de viitorul celorlalti! Sufletul meu, in mare parte format de parintii si educatorii mei….. comunisti nu ma lasa in pace sa nu ma opun a tot ceea ce este imoral…. inuman! Dta dle patrihotz esti ambele!

 9. pt. to'arashii de pe aici said:

  ok…fara nicio urma de ironie…..eu promit sa ascult cu mare atentie argumentele voastre…hell, va dau chiar mura-n gura cam ce as vrea sa-mi susurati in urechi…in primul rand, as vrea sa-mi explicati ca la un copil de 6 anisori cum credeti voi ca se pot evita greselile evidente ale oranduirii socialiste, cele pe care le-am simtit pe pielea noastra…apoi, cum aveti de gand sa resuscitati economia romaneasca muribunda, avand in vedere ca pietele traditionale romanesti de pe timpul lui Ciuruitu’ nu mai exista…apoi, as vrea sa-mi spuneti cam cum o sa ii tratati pe cei ca Patrihotzul, daca inca tin cu dintii de convingerile lor si vor sa traiasca in romania….atentie, discutia pica din start daca in loc de argumente pt comunism , imi dati contra-argumente la capitalism…ii stiu defectele pe propria-mi piele, nu e nevoie sa mi le mai spuneti si voi…PS. era sa uit…fara limba de lemn, va rog, fac urticarie

 10. taranu said:

  ba baiatule iaras ai aparut la ziarul astea prost si lingau.dute in alte parte sa fa alta meserie

 11. Radical said:

  M Dinescu m-a cucerit de pe vremea cand ascultam despre el la Europa Libera, dar il privesc cu scarba de cand s-a judecat cu mostenitorii conacului de la Cetate. Chiar si el care a luptat pentru repararea nedreptatilor, a cazut in pacatul celor care au pus mana pe putere. Sa fure ce nu e al lui *** Deci asta e o alta abureala a d-lui MIXICH *** Si ca tot veni vorba ; Maresalul Ion Antonescu a fost criminal de razboi sau erou national ? V-ati dumirit dl. MIXICH ? *** Mai spunea cineva ca n-a fost erou pt ca a pierdut razboiul. Pai la fel l-a pierdut si Mihai Viteazul !!! Ce forte oculte stabilesc care sunt eroii nostrii si care nu ? I-a dus pe tigani la BUG ? Pai i-a dus ca sa ii protejeze de lagar. Care e problema ? In afara de asta au mai vazut si ei lumea si au putut face comparatie intre ce lasau in urma si ce le oferea viitorul. Le oferise exact posibilitatea se isi exercite talentele ancestrale, sa isi expuna bagajul genetic, adica le oferise sansa sa fie cum erau ei in sufletul lor : nomazi ! Ce poate fi mai frumos decat sa explorezi noi lumi (cum ar fi BUG-ul, spre exemplu) , sa mergi spre necunoscut, sa simti adrenalina cum face parte din viata ta ? Asta le-a oferit si acum il facem criminal de razboi ca i-a trimis intr-un loc in care n-au ajuns nici nemtii cu masini blindate. Pai Antonescu le-a testat limita rezistentei. Au aflat care le sunt calitatile si i-a facut sa aprecieze viata. De ce sa ii fi obligat sa faca ce nu stiau sa faca, sa faca ceva impotriva naturii lor ? Se spune ca scoala este facuta sa descopere valente creatoare, nu sa impuna o anumita linie. De ce sa ma obligi sa invat matematica, daca eu am inclinatii literare ? Cam asta a afacut Antonescu, le-a descoperit natura si i-a indreptat spre ea. Si pentru acest lucru, istoria falsa pe care ne-o impun acesti ucigasi (criminal) ai istoriei romanesti (dacice), il transforma criminal de razboi . Rusine !

 12. Radical said:

  In editia de ieri la articolul depre Ford apare un ultim comentariu kilometric in care o doamna Nina Georgescu, descrie conspiratia capitalismului impotriva comunismului si vorbeste despre “contradictia antagonica” (pleonasm) dintre ele. De unde deduc ca, atata vreme cat conspiratia a reusit, capitalismul este mai puternic decat comunismul !!! Ce putem face ca tara noastra sa nu mai fie campul de lupta al celor doua sisteme ?

 13. Nedumeritul said:

  Am trait in perioada comunista, in cea pe care o tot parcurgem de 20 de ani,intrigat de reactiile comentatorilor va supun atentiei parerea mea. Am fost curios sa aflu ce inseamna capitalismul care se afla in putrefactie, si cand am avut ocazie sa-l cunosc am ajuns la concluzia ca, in capitalism ideologia comunista e prezenta,dar se si pune in practica.
  Concret se spunea ca in comunism nu vor exista diferente intre sat si oras, si adevar este ca in vest asa si este, se prea slavea grija fata de om si in vest prin faptul ca legea se si aplica nu inseamna grije fata de tot omul, disparitia diferentelor dintre bogat si sarac, pai bogatul nu merge in 4 masini odata ci intr-una ca si saracul. Si mai este ceva sunt sau nu diferente intre Germania si fosta URSS, promotoarea comunismului. Pana la urma este vorba de disciplina, cand a fost la noi?
  Ca o concluzie,personala, societatea capitalista a invins pe cea comunista cu proriile arme, pe care le-a si utilizat pe deplin…

 14. sa manipulam voios said:

  Nenea Dinescu se impaca cu nenea Solomon, adicatelea cu reprezentantul gashtii Traian Basescu-Elena Udrea. Atunci, ce-si zisara domnii jurnalisti “orange”? Sa-l rasplatim pe nea poetul cu o limbutza pe dorsala. Sa-l facem “eroul” CNSAS, luptatorul imprevizibil si sa influentam un piculetz justitia, sa-l lase acolo, in CNSAS, ca e bine pt noi. Merita, nea Dinescu, s-a potolit, a facut omagiu de supunere Imparatului Traian. Daca nu se potolea, o dadeam cu incompatibilitatea. Da’ acum, e de’al nostru! Cine sa-i dea o limbutza, o lauda, o maslina? Tanara “speranta”, utecistul Vlad MIXICH e cel mai indicat, ca e un finutz. O da bine! Limba! Limba romana din condei! Mah, Mixich, nenea Dinescu e un ipocrit si un mic derbedeu care face afaceri cu vin, produse agricole si dosare CNSAS. Aia e! E demn de clubul vostru “Orage, kk de azi, kk de maine”! Du-te si te spala in gura, ca ai prea mult orange acolo. 😀

 15. SECURISTUL REFORMAT said:

  Daca n-ar fi fost lovitura miseleasca impotriva romanilor din dec. 89, personajul in cauza ar fi facut si acum tumbe, ca un mascarici pe la zilele onomastice ale mai marilor zilei. Asa ca, absolventul de la Stefan Gheorghiu a devenit mosier cu acte in regula si paznic la arhiva odioasei securitati.

 16. Dan Rotariu said:

  ANTAGÓNIC, -Ă, antagonici, -ce, adj. Antagonist. ♢ Contradicţie antagonică = contradicţie care constituie conţinutul procesului de dezvoltare şi care nu se rezolvă decât prin distrugerea elementului vechi în favoarea celui nou. – Din fr. antagonique.

 17. ion said:

  Gresiti! Cititi ce operatiuni de spalare de bani si contacte in Rasarit (ascunse sub fatada unei firme care se ocupa cu agricultura) se deruleaza prin firmele lui MIRCEA DINESCU: M.D.-AGRICOA, POTELU, OLT.

  Mircea Dinescu se ocupă de o vreme cu „de toate“.

  De la agricultură la poezie, de la invenţii şi inovaţii în domeniul băuturilor alcoolice, medicinii, membranelor etc. până la rafinamente culinare şi cercetări ştiinţifice pentru obţinerea, reproduc din textul de prezentare a proiectului ROMDIA: „dializorului românesc pornind de la valorificarea tehnologiei de obţinere a membranelor hollow – fiber de hemodializă“.

  Dând dovadă de „abilităţi“ practic ieşite din comun, poetul Mircea Dinescu devine astfel pe lângă analist politic, fermier, acţionar, vânător, pescar, director general, „cercetător şi coautor“ al unor studii ştiinţifice şi înalt funcţionar al statului român (membru al Colegiului CNSAS).

  Firmele sale, oamenii săi şi chiar el însuşi, în calitate de acţionar şi de director general, veghează la bunul mers al lucrurilor în zona Potelu, Olt.

  Spre exemplu, în calitate de director general al firmei S.C. M.D.-Agricola S.R.L. Potelu, Olt, Mircea Dinescu participă alături de un grup de cercetători ai S.C. C.C.M.M.M. S.A. la proiectul ROMDIA, al cărui director este dr. ing. Constantin Dan Badea, doctor în medicină, cercetător grad II, conferenţiar la Universitatea din Bucureşti.

  Citim din prezentare că „în abordarea proiectului s-a pornit de la cercetările privind obţinerea fibrelor de dializă care s-au finalizat în anul 2005 de către partenerul S.C. C.C.M.M.M. S.A. şi rezultatele cercetării (Tehnologia de preparare a membranelor de hemodializa tip hollow-fiber – capilare- şi instalaţia de obţinere a fibrelor pentru echiparea dializorului – la preţ de trei ori mai mic decât cele importate) care au fost transferate la S.C. M.D.-AGRICOLA S.R.L., societate care în prezent doreşte extinderea cercetărilor în scopul fabricării dializoarelor echipate cu fibrele obţinute (la un preţ de cost de cca. 3 ori mai mic faţă de cele ale producătorilor consacraţi) şi la un nivel de calitate similar cu cel al furnizorilor externi (Germania, Japonia, USA)“.

  Teoretic. Practic cercetarea se va desfăşura avându-l ca parte integrată în proiect şi pe „savantul“ de renume mondial Mircea Dinescu!

  Va miră?
  Aflaţi că Mircea Dinescu este un renumit cercetător, „a scris“, „a studiat“, a participat alături de adevăraţi oameni de ştiinţă, cu diferite lucrări la expoziţii, simpozioane, manifestări s.a. în Rusia (Moscova), în Ucraina (Sevastopol), în România şi prin alte locuri din lume.

  Astfel, departe de ochii presei, cu paşi repezi şi mai ales silenţioşi poetul Dinescu a trecut de la cultivarea viţei-de-vie şi plivirea buruienilor din împrejurimile conacului sau creşterea guguştiucilor la cercetare.

  Imedia t, de fapt aproape simultan cu implicarea celor doua firme în proiectul ROMDIA, încep să curgă şi premiile in RUSIA SI UCRAINA.

 18. cetatean said:

  pana atunci se documenteaza in surse “patriotice” cu iz de era capitalista.
  dinesc u este un hot ca o gramada de alti lingai si politicieni.politicu l este cel care ne influenteaza si ne conduce.este alegerea noastra , a romanilor sa ne plecam urechea la ce mai nascocesc o parte din “alesii poporului”.
  eu personal fac politica si cred foarte mult in generatia noua,de tineri.din pacate,si nu imi este teama sa spun lucrurilor pe fata,o parte din acesti tineri sunt dirijati din spate tot de cei din vechiul aparat comunist,devenind astfel niste marionete.
  cat despre acest articol se vede de la o posta ca este “impartial”(a se vedea ghilimelele de rigoare de cei cativa tovarasi).
  stiti cum sunt cei ca dan care acum arunca cu noroi in ceilalti?niste lingai cand se intalnesc fata in fata.asa era si pe vremea comunismului:cine se apleca cand venea seful sau mai stiu eu ce “organ” de la partid?si acum este la fel.”tovarasii stiu de ce”!

 19. CÎRCIUMARU ATANASIE said:

  – sînt persoana care pe 21.Dec.1989 la ora 15 am depistat şi pătruns în Casa Conspirativă a Securităţii din Craiova,din str.Principatele Unite,nr.1,(în prezent acolo se află Grădiniţa de Copii nr.30 ,,CĂSUŢA FERMECATĂ,, ) unde am fost RĂNIT de Inspector Loc.Colonel ANGHELINA ION ,lucrător al securităţii Comuniste în această Casă Conspirativă care se ocupa şi cu serviciul de administrare şi aparţinea Ministerului de Interne. Pînă în prezent acest securist nu a fost pedepsit deoarece comandantul Procuraturii Militare Craiova a VĂDUVA EMIL a lucrat în cadrul securităţii comuniste sub acoperire si a semnat ordinul de punere în libertate în luna Martie 1990 a securistului care ma RĂNIT ANGHELINA ION .Acest securist SUB ACOPERIRE,comandant al Procuraturi Militare Craiova a fost deconspirat de CNSAS Bucureşti ca lucrător al securităţii şi publicat în M.Of.nr.858/28-11-20 05,la nr.12. Urmează ca tot în colaborare cu CNSAS-ul să facem şi desconspirarea securistului care ma RĂNIT, ANGHELINA ION şi publicarea lui în Monitorul Oficial, inclusiv pedepsirea lui pentru Tentativa de Omor care a făcuto pe 21.Dec.1989 cînd am depistat şi pătruns în această Casă Conspirativă a Securităţii de unde foştii Securişti se aprovizionau cu muniţie şi armament (aflate în poligonul de tragere de sub această Casă Conspirativă) şi trăgeau în manifestanţi. Acest securist va fi pedepsit de ÎCCJ secţia Parchetelor Militare deoarece Procuratura Militară Craiova prin fost comandant VĂDUVA EMIL şi procuror militar care a avut cazul D.88/P/1990 COJOCARU DUMITRU încercaseră muşamalizarea cazului printr-o Rezoluţie falsă. Comandantul trupei de Cercetaşi al armatei care a venit şi la preluat pe securistul ce ma Rănit pe 21.Dec.1989 PREOTEASA ION de la fosta U.M 02540 a fost lucrător al CIA şi informator al KGB-ului,dar sub acoperire . Din ce cauză ??? De ce după două decenii cînd lupt în continuare pentru a se afla ADEVĂRUL din Dec.1989 , apartamentul MEU m-ia fost atacat de 3 persoane cu cagule pe faţă la ora 4,50 dimineaţa iară poliţia municipiului Craiova nu au început să facă cercetare ???

 20. pt.22 said:

  Un OM ,un DESTIN .Este atat de incalcita treaba ,ca a cazut pe capul dv. ca o pedeapsa de destin. Va propun o RELAXARE ,uitati cea fost si incercati cu FORTE NOI sa depasiti situatia. Asta va v-a ajuta sa ajungeti la o anume normalitate a vietii si sa nu va imbolnaviti iremediabil. Cautati dreptate pe pamant ??? Ar trebui sa va dati seama ca DREPTATEA este DOAR de la DIVINITATE.

 21. RRomanul patriHHotz said:

  Cu o nerabdare si un interes nemarginite, noi, oamenii muncii de la orase si sate, asteptam revenirea toarashului Dan Rotariu in aceasta dupa-amiaza pentru a ne livra o cuvantare magistrala, mai magistrala decat cele livrate de toarashul nea Nicu.

 22. gogu said:

  Mircea Dinescu este simbolul si purtatorul de sens al mahalalei contemporane la romani.El o reprezinta in viata de zi cu zi dar deopotriva o hraneste si o potenteaza la tv sau in revista porno-politica[PLAI CU BOI] nascuta din aceasta mahala si intretinind-o la rindul ei cu fast,abjectie si talent.Biata Romanie in care unii dintre purtatorii ei de cuvantsi lideri de opinie sint de calitatea unui golanassuburban,incu lt,agresiv si obraznic de calitatea gen Mircea Dinescu.

 23. Dan Rotariu said:

  Revin cerandu-mi scuze ca nu voi raspunde azi unui comentator, asa cum a solicitat, intrucat raspunsul e mult prea amplu si nici nu am timpul necesar azi si nici nu doresc sa gresesc. Voi raspunde in maxim o saptamana dupa ce o sa ma consult cu specialistii PAS. Deci cer o amanare! @@@ cetatene esti, dupa cum te declari, unul din nesimtitii care traieste din politica, adica ai venituri din politica, adica tu esti ala care ne iei taxele si le bagi la tine in buzunar, adica tu esti ala de traieste pe spinarea noastra. Mai mult, ai nesimtirea sa spui ca as fi lingau fara ca mama ta sau tatal tau sa te fi invatat (pana sa ne faci tu noua regula politica si sa ne devii sef fara nici un alt merit decat ca esti un lingau) ce inseamna lingau. Te invat eu limitatule : LINGẮU, lingăi, s.m. 1. Om căruia îi place să mănânce mult (mai ales de la alții). 2. (Adesea adjectival) Om lingușitor și slugarnic. – Linge + suf. -ău. Am venit eu la unul dintre voi astia care mancati cu polonicul de la altii, lingailor, sa-mi dati mie vreun post, o bucata de paine, un proiect. Am venit eu la vreo licitatie de a voastra? Am fost eu in vreun consiliu de administratie lingailor? Am venit eu la vreunul dintre voi, si ma adresez tuturor celor pe care -i cunosc si au functii prin judet sau oras sa va cer ceva pentru mine sau pentru altii? Hotilor si banditilor ce sunteti! V-am slugarit eu pe vreunul dintre voi? Aaaa, ca pe strada daca ma intalnesc cu voi, va raspund la salut sau va salut daca sunteti mai in varsta, asta nu e linguseala inapoiatule, asta e educatia data de parintii mei care s-au straduit sa ma invete sa fiu respectuos si formal. Asadar lingaule, cetatean cu internetul platit de mine, care traiesti pe banii paltiti de mine sub forma de taxe si impozite, ai nesimtirea sa-mi spui ca pe strada daca o sa ma opresti si o sa-mi spui … eu sunt cetatean de pe comentariile GdS … o sa fiu lingau ca nu te iau la poceala? Pai nu o sa te iau la poceala pentru ca sunt un om educat … indiferent cine ai fi … ori ca esti papagalul de prefect al Doljului Georgescu sau hotul de primar al Craiovei Solomon. Si retine slugoiule ca eu nu-mi incalc principiile ca sa devin un lingau la capitalismul asta jegos, lingaule! Si cu asta am incheiat orice legatura cu prostii astia care ne fac politica economica si nici macar nu stiu sa foloseasca limba romana corect, daramite sa le mai ceri sa faca politici economice.

 24. SSS said:

  EU TOT NU PRICEP CE CAUTA DINESCU ,, POEZIE ,, IN CONSILIU CNSAS . ACOLO AR TREBUI NUMAI OAMENI CE AU FOST GREU PERSECUTATI – ANI DE TEMNITA – DE SECURITATEA COMUNISTA GEN TICU DUMITRESCU .

 25. RRomanul patriHHotz said:

  Nu sunt de acord cu #28. Trebuiau oameni impartiali care nu au facut compromisuri cu comunismul. Multi dintre detinutii politici au colaborat cu Secu si nu cred ca erau potriviti pentru CNSAS. Chiar Ticu Dumitrescu a fost victima fostilor colegi colaborationisti care l-au dat afara din PNTCD.

 26. Victor said:

  De ce R.D Germana nu a atins nivelul de trai (dezvoltare) vestic.?Erau mai disciplinati !
  Tot ceea ce era mai bun in lagarul comunist mergea in Germania democrata care era vitrina frumoasa a socilaismului.
  Core ea de Nord de ce nu se compara cu cei din Sud..,acelasi popor.

  Comunisti nu permiteau promovarea prin valoare.

  Era numit coordonator ,numai cel ce ridica osanale partidului si conducatorului iubit.
  Primeai picioare pe sub masa daca incercai sa-i spui ministrului adevarul.
  Mai mult ,intrebati-va dece din anul 1955 cind sa achizitionat licenta pt Rabba,nu s-a adus nici o imbunatatire ,calitatea se deteriora .Dacia din ani 70 .Oltcit ani 80,Aro ,Tractoarele de la ITMA..
  Cu aceste produse “performante “ne-a prins revolutia .Timpul a demonstra ca problema nu era doar regimul lui Ceausescu.ci schema ,selectia ,mentalitatea pe care o aveam,care ne-a fost inoculata.
  Intr-un prestigios ziar economic se descria inginerul roman dintr-o anumita fabrica constructoare de masini ca fiind capabil numai sa faca “hirtii “.
  .
  Existau posibilitati uriase (printr-un ordin imediat se executa )in vechiul sistem ,risipa mare ..,
  Nimeni nu monitoriza si raporta exact ,(adevarul)ceea ce se intimpla in “citadele de munca si creatie. socialiste”

  Cu totii erau ocupati cu mistificarea adevarului pt a-si mentine privilegiile si posturile.
  In momentul in care raportai depasirea planului nimeni nu verifica daca este adevarat ori de ce nu s-a indeplinit.Nimeni nu oferea solutii cu totii lingeau adulatorii traiau cel mai bin
  .Musamalizarea neregulilor era sport national .
  Se poate supara cine doreste dar intre calitate si productivitate exista o strinsa legatura.,iar in socialism mergeau in sens contrar.

 27. cetatean said:

  da tata esti un ligau?cine venea la primarie cu jalba in protap?la cine dai plocoane si te slugaresti?la cei de teapa ta bai lingaule!!!ca nu am intins mana nimanui sa cer ceva si daca am facut ceva am facut pt ca am muncit eu,familia si cei care m-au ajutat.eu nu zic nimic din ceea ce am realizat,dar datorita muncii depuse de mine ,niste oameni au de munca boule(adica sunt angajati la diferite firme,inclusiv a mea),datorita mie si faptului ca am pus o vb buna am reusit sa fac ca cineva sa nu isi piarda casa!stii ce meserie avea omul ala?era sudor si avea un copil pe care se chinuie sa il tina in facultate si sa ii dea o educatie,o educatie prin care spera sa primeasca o sansa de reusita.am venit de la tara si am muncit din greu baule.nu am fost membru de partid si am avut de suferit si eu si sotia mea.asa ca nu veni sa spui tu,care esti un dobitoc si vb numai pe langa cum se traia in perioada comunista.
  sau sa fac ca tine?nu te duce mintea aia care ti-a mai ramas deloc.cate voturi ai capatat “dex-ule”?ce ai facut tu vreodata in afara ca te-au bagat in seama la un moment dat niste oameni de prin marele partid al conservatorilor?stai sub soarele ala al tau si spune ceva daca ai de spus pe articole!!!

 28. pt Dan Rotariu said:

  ok, o sa astept raspunsul… daca se poate, as vrea sa imi explicati si urmatoarea situatie, ipotetica…sa zicem ca PAS castiga alegerile…cum veti incepe sa puneti in practica ideile? spre ex, acea idee ca toti cetatenii sunt egali…cu totii stim ca, in momentul asta, exista diferente f mari intre cele 2 clase sociale de la noi, bogatani si f. saraci….cum veti face ca proprietatea sa fie din nou comuna? veti confisca averile din nou la toti cei care au o casa cumparata sau veti cumpara pt cei ce nu au? altfel, egalitatea va fi doar pe hartie….si daca vreti sa confiscati, o sa va luati si de cei care s-au spetit muncind si s-au imprumutat la banci doar pt a avea un locsor al lor? v-ati gandit si ca se vor impotrivi destui din cei ce au ceva al lor, chiar dintre politisti, procurori, judecatori adica exact cei pe care ar trebui sa va bazati in a aplica noile voastre idei? la sate cum credeti ca veti putea reveni la proprietatea comuna cand nu mai sunt decat batrani uitati de lume pe acolo? ii bagam in colectiv cu arcanul iara?astea sunt doar o mica parte din intrebari, inca nu imi dau seama cum ar putea fi puse in practica programele voastre idilice de pe hartie ( am spus idilice, nu utopice, asa ca nu sari in sus)…

 29. completare said:

  a, da, era sa uit…tare as vrea sa combateti cu argumente solide si postarea 30 a lui Victor…ca fapt divers, in momentul in care am ales sa fug din tara, in 87, eram inginer la Oltcit ..asa ca stiu din sursa sigura ca nenea Victor are dreptate ( am lucrat si la Porsche ulterior si stiu diferentele)

 30. Dan Rotariu said:

  Traiesc intr-o lume in care valorile sunt inversate complet. In loc sa ne conduca cei mai destepti ne conduc cei mai prosti. Alegerile capitaliste in loc sa ne aduca in fruntea poporului pe cei mai destepti pentru a ne propasi poporul resuesc sa ni-i aduca in spinare, ca balast, pe cei mai prosti sau pe cei mai mincinosi. Cretinul asta in loc de un sistem care sa dea case se fuduleste prosteste ca a ajutat o familie sa traiasca decent. Mai mult nu intelege, tocmai el taranul venit la oras, ca ar fi avut nici o sansa sa stea in oras daca nu primea o locuinta facuta de popor pentru popor printr-un program care a rezolvat nu o familie ci 6,3 milioane de familii prin constructia celor 3,4 miliaone de locuinte la stat si 2,9 milioane locuinte proprietate personala. Ba se mai lauda si cu o atitudine impotriva careia s-a ridicat poporul in 1989 contra FAVORITISMULUI POLITIC in care unele persoane erau favorizate prin interventii asupra politicienilor. Ma intreb si cat ai jupuit omul ca l-ai ajutat. Apoi inteligentul ne spune ca primeste bani din politica (deci e politician) si mai are si o firma cu care face afaceri tot cu statul, pariez, afaceri cu colegii sai de partid. Asa se ingrasa prostul si apoi se fuduleste cat e de destept ca el crede ca bogatia tine cont de inteligenta, se face ca nu stie cum a obtinut acea bogatie prin conflicte de interese, prin nemunca, prin informatii luate de la stat (stie pe unde trece drumul expres si cumpara teren de la taran ca sa-l vanda ulterior statului de 10 ori mai scump). Acum hotul asta are tupeul sa ne mai dea si lectii de moralitate? Prostul asta se fuduleste cu numarul sau de voturi?! nu ne spune. Nu ne spune si cate voturi a obtinut el si cate partidul, ca e si las, nu numai prost. nu ne spune si cat au dat ei pe vot, cat au cheltuit pe vot si de unde au fost banii cheltuiti. Nu, ca se crede destept. Se crede inteligent si pentru ca arunca asupra mea o minciuna … ca am venit cu jalba la Primarie … (el e tipicul politicanul roman stie dex-ul apoximativ, lingaul): JÁLBĂ, jalbe, s.f. (Pop.) Plângere, reclamație, făcută în scris. ♢ Expr. (Fam.) A umbla (sau a merge, a veni etc.) cu jalba în proțap = a cere insistent (și ostentativ) un drept sau o favoare. [Pl. și: jălbi – Var.: jálobă s.f.] – Din sl. žalĩba. Cf. bg. žalba. Deci,repet, nu am venit niciodata cu vreo reclamatie la Primarie, iar singura cerere formulata de mine a fost pentru atribuirea conform legii a spatiului pentru PAS. Eu nua am cerut nimic de la nimeni pentru mine si familia mea sau vreo ruda de a mea sau prin alianta niciodata NIMIC! Eu nu am nici o incurcatura cu voi, daunatori ai poporului roman. Am dat eu plocon?! Esti mincinos si stupid si este evident ca nu ma cunosti. eu nu o sa dau si nu o sa primesc, pentru ca urasc acest sistem prin care ai spoliat sudorul, cine stie cat a muncit pentru tine ca sa se achite de favoritismul tau. Poporul sufera groaznic pentru ca nu sunt membri PDL=PSD=PC=PNL oricat de mult ai lingusit, lingaul

 31. gogu said:

  Nene Rotariule nu-ti mai bate capul cu cercopitecul ala de cistiga din politica

 32. RRomanul patriHHotz said:

  Toarashe Rotariu, ecuatia matale nu este completa. Ce naiba, doar suntem ingineri!?
  PDL+PSD+ PC+PNL+PRM + PNTCD = PCR.
  Astept cu interes programul toarashiei voastre pentru viitoru’ de aur al omenirii. Dar daca tot ajutati natia sa urce pe noi culmi de progres si civilizatie (sic Matrixe!) poate ne spuneti si noua ce ati produs/conceput dv. de cand vietuiti pe pamant. Unul care nu se poate ajuta pe el nu ii poate ajuta pe altii. Logic, nu?

 33. un român contra unui țigan said:

  Păcat ! In 89 un glonț terorist putea pătrunde prin sticla televizorului să-l fi nimerit pe dinescu sub pulovărul ăla roșu. Poporul scăpa de un TRĂDĂTOR iar noi pierdeam subiectul acestei discutii…….

 34. artist said:

  – Cu toate ca in comunism se munceste ineficient, totusi – treaba merge foarte bine.
  – Cu toate ca treaba merge foarte bine, totusi in magazine nu gasesti nimic.
  – Cu toate ca in magazine nu gasesti nimic, totusi omul are acasa tot ce vrea.
  – Cu toate ca omul are acasa tot ce vrea, totusi el este nemultumit.
  – Cu toate ca omul este nemultumit, totusi el aplauda.
  Nu il mai bagati in seama pe Rotariu, el este un pensionar bolnav mental care nu are ce face cat ii ziua si noapte de lunga..sta si debiteaza aberatii iar voi va puneti la mintea lui.

 35. Dan Rotariu said:

  Unii cred ca daca nu ai trecut Atlanticul, esti neajutorat, parca ei l-ar fi trecut dupa ce ar fi dat teste de capacitate sau inot. Altii care se cred artisti mai cred si ca au desoperit piatra filozofala, iar daca nu gandesti ca ei te ingramadesc intr-o matrice procustiana “bazandu-se pe false silogisme. Pana una alta toti neajutoratii astia care cand au o problema cer ajutorul celor de la GdS se ridicara ei din neputinta lor “gandindu-se” ei “in mintea lor” ca cine nu e ca ei trebuie pedepsit. Ei bine dragilor va auto-flagelati, si nici macar nu realizati condita voastra paupera, imorala si sordida. Puneti vorbe goale in locul lipsei rezultatelor concrete ale capitalismului negand prosteste rezultatele socialismului.

 36. cetatean said:

  doamne…mare iti este gradina..mai boulene…stai sa ne inveti pe toti gramatica…intelige nta ta nu se vede…si se pare ca nu mai ai sustinatori..NICIODA TA pt un ajutor pe care l-am putut oferi,nu am vrut mai mult de un MULTUMESC.si am inceput sa fac politica,tocmai pt ca nefiind membru de partid stiu ce am patit.am facut si fac politica in speranta ca pot schimba ceva,fie si unele idei sau pur si simplu pt a-i face pe tinerii din ziua de azi ca numai implicandu-se in fenomenul care se numeste politica pot schimba cate ceva.SFATUIESC PT TOATA LUMA SA SE IMPLICE IN POLITICA,INDIFERENT DE CE APARTENETA AR AVEA.POLITICA NE INFLUENTEAZA NIVELUL DE TRAI SI DECIZIILE LUATE ACOLO NE AFECTEAZA.
  numai spunand NU indiferentei de a sta cu mainile in san vom reusi sa mergem mai departe,indiferent ca aleg sa se duca in pas,psd,pc,pnl,pd-l sau mai stiu eu ce partid.sa se implice!
  nu mi-a placut sa jignesc oameni niciodata,numai ca din pacate tu ma aduci in stare.oricum,nu ma pun la mintea unui prost care nu vrea sa vada ce se intampla in jurul lui.
  este chiar ultima data cand voi mai raspunde vreunei provocari lansate de un idiot ca tine pe acest site.
  si totodata este ultima data cand te mai jignesc:oricum nu voi reusi sa schimb nimic din soarta ta!

 37. Dan Rotariu said:

  Politica, poate schimba ceva direct in viata celor care castiga din politica numai pentru cei care impart cascavalul, Exemplu e politicianul asta talamb, care traieste pe spinarea noastra. Mai nou se mai D-zeu ca el credea ca o sa imi schimbe soarta! :))) “Zeitatea” inutila merita integrat la sectia de veseli pe viata. :)). Insa politica partidelor capitaliste PSD=PNL=PSD=UDMR nu schimba viata noastra decat in rau. Aaa, pentru cine vrea sa fie sluga lor sa lipeasca afise si sa fie platit sa se implice, in rest … nepotismul si taranismul e in voga la toate partidele capitaliste. Adica dupa ce “cetateanul” traieste pe spinarea mea, a noastra, mai are si tupeul sa lase sa se inteleaga ca mi-a dat mie un capat de ata, ca m-a favorizat cu ceva, asta ca sa ma starneasca. OK, a reusit. Neputinciosul asta care singur si-a exprimat neputinta in situatia in care nu devenea membru de partid, sa nu credeti ca a devenit brusc putincios,destept si frumos de cand a intrat intr-unul din partidele la putere, parlamentare despre care stim ca partidele parlamentare, doar ele, sunt finantate de la bugetul de stat, adica sunt finantate de noi poporul prin taxe. Deci proletari, ceea ce va indeamna “cetateanul” va indeamna sa va uitati interesul de a va croi alta viata si sa deveniti oameni fara constiinta a ceea ce sunteti, slugile si aparatori ai bogatilor Voiculescu, Nastase, Tariceanu, Basescu, Berceanu sau Vadim, Ei bine, proletari, aceasta sciziune, la care va indeamna de 20 de ani capitalistii, v-a adus in situatia in care sunteti … divizati si usor de condus. Nu aveti sindicate libere de controlul patronilor, nu aveti sindicate unite, nu aveti incredere intr-un partid care poate fi cu adevarat al dvs. astfel nu va puteti opune eficient aberatiilor legislative ale PSD=PDL=PNL. V-au majorat varsta de pensionare la 65 de ani. Voi PSSSTTTT!, V-au luat dreptul la sanatate gratuita: voi pssst! V-au scumpit medicamentele peste poate, voi: pssst! Marx care a demonstrat si ca liderii de sindicat tradeaza sistematic, si ca un proletar cand e putin mai priceput decat ceilalti incepe sa creada ca face parte din protipendada, mai spunea ca singura forma in care proletariatul se poate opune eficient capitalismului e sa-si faca un partid a lui, un partid comunist. Cine dintre inginerii, economistii, tehnicienii si muncitorii care formeaza proletariatul isi mai inchipuie ca interesele lor sunt aparate de partidele capitaliste precum PSD=PNL=PDL? E adevarat PAS nu va ofera bani, functii in administratie, functii in Parlament, insa va apara interesele vietii dvs. asa cum nici un alt partid nu o face, asa cum nici un alt partid nu vi le apara. Partidele capitaliste doar vorbesc de un an si un trimestru de salarii nesimtite, insa numai noi, comunistii, avem ca obiectiv fixarea raportului dintre cel mai mare salariu si cel mai mic la stat de 6 ori. O sa va dumiriti in curand ce teapa e cu pensiile si salariile nesimtite. Insa pana atunci priviti piesa”O demisie in fiecare zi”

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 26 februarie 2010

Actualitate

» 96 de cupluri din Târgu Jiu au sărbătorit nunta de aur
» Scurte ştiri
» Curăţenie în Dolj, poluare în Craiova
» Craiova: Vasile Şolea a fost reţinut pentru 24 de ore
» Primăria Târgu Cărbuneşti a dat în judecată Consiliul Judeţean Gorj

Local

» Scurte ştiri
» Plan pentru pregătirea aderării la Schengen
» Soldaţii şi gradaţii voluntari, activi până la 45 de ani
» Camion militar, răsturnat
» Velcu a ajuns după gratii
» Familie de carderi
» S-a spânzurat de teamă că va pierde pensia
» Scurte ştiri
» Se circulă pe un singur sens la Stoina
» Directorii de spitale rămân fără funcţii
» Fără soldări în perioada oficială
» Cum să faci afacere din comerţ cu vouchere

Dolj

» Comunele Doljului, „faultate“ la proiectele pe Măsura 322

Gorj

» Ponta se teme de plecarea primarilor din PSD
» Morega cere Înaltei Curţi să trimită dosarul său la DNA
» Pensionari săraci lipiţi

Sport

» UEFA pedepseşte aspru corupţia
» Rio Ferdinand, din nou accidentat
» ŢSKA a remizat acasă, cu Sevilla
» Mourinho l-a învins pe Abramovici
» Avocaţii lui Mutu speră că-l vor salva pe român
» Leonard Curti şi Dănuţ Fota atacă lotul de juniori
» Gallovits este în revenire de formă
» MCM Târgovişte, eliminată din Eurocup
» Oltchim s-a distrat la Roman şi Bacău
» Desfiinţaţi Dinamo!
» Craiovenii au şanse mici să meargă la Doha
» Gane vrea victoria la Cluj
» Ciobotariu: Putem bate la Vaslui!
» Şoavă, în Ucraina
» Ştiinţa joacă la Severin

Sanatate

» Cum previi stresul cotidian
» Cordul pulmonar
» Mituri despre cancerul de col uterin

Magazin

» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» „Zile gratuite de vacanţă“ pentru turiştii români
» Horoscop
» City break: unde fugim în weekend?

Opinii

» Călcâiul lui Dinescu

Top