25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCearta celor doi verişori

Cearta celor doi verişori

Anul 2009 începe însângerat. În Orientul Mijlociu, nu foarte departe de locul unde Iisus Hristos s-a născut, cei doi verişori ai Vechiului Testament, israeliţii şi ismaeliţii, se omoară între ei. Un conflict vechi îşi cere tributul de sânge. Mor soldaţi evrei, mor militanţi palestinieni, dar mor şi copii, femei, civili nevinovaţi. În lume, opinia publică se împarte în două tabere: antisemiţii şi antiislamiştii. Injurii, blesteme şi ameninţări curg din toate părţile, numai soluţiile nu se fac auzite. În cele mai multe situaţii, cei care comentează războiul din Gaza slujesc una dintre cele două tabere, mai puţin adevărul.

Ce este Fâşia Gaza? O bucată de pământ lungă de 41 km şi lată de aproximativ 10 km, cu o suprafaţă de 360 km pătraţi, situată între Mediterana, Egipt şi Israel. Din anul 2005, după retragerea armatei israeliene, acest teritoriu este controlat de organizaţia Hamas. Ce este organizaţia Hamas? Hamas este acronimul pentru „Harakat al-Muqawama al-Islamiyya“, care se traduce prin „Mişcarea de rezistenţă islamică“. Hamas a fost înfiinţată în anul 1987, ca parte a filialei din Gaza a organizaţiei islamiste „Frăţia Musulmană“. În anul 1988, organizaţia proclamă Carta Mişcării Hamas, un text care cuprinde ideologia organizaţiei sintetizată în 36 de articole. Hamas îşi propune desfiinţarea statului evreiesc şi înlocuirea acestuia cu un stat islamist fundamentalist în cuprinsul căruia urmează să fie aplicată legislaţia musulmană având în Coran legea supremă. Conform Cartei Mişcării Hamas, preceptele islamice sunt obligatorii şi trebuie aplicate în toate domeniile viitorului stat islamist.

Organizaţia Hamas este acuzată de comiterea a numeroase atentate sinucigaşe în perioada 2000-2008, în urma cărora au murit aproximativ 1.200 de oameni, soldaţi israelieni, dar şi femei, copii, civili nevinovaţi. Printre victime s-au numărat uneori şi palestinieni acuzaţi de colaborare cu Israelul sau de trădarea Islamului. Organizaţia este finanţată de Iran şi de diferite organizaţii sau persoane private din Arabia Saudită, Palestina sau alte ţări arabe. Hamas a reuşit să-şi asigure susţinerea din partea palestinienilor din Fâşia Gaza datorită reţelei de spitale şi instituţii de binefacere pe care o administrează în regiune. Organizaţia Hamas se află pe lista organizaţiilor teroriste în mai multe ţări ale lumii, precum şi în Uniunea Europeană şi SUA.

Israelul şi-a impus autoritatea în zonă utilizând metode la fel de dure ca şi inamicii săi. Beneficiind de susţinerea SUA, Israelul a folosit forţa armelor atât pentru a domina zona, cât şi pentru a se apăra împotriva atacurilor venite din partea militanţilor islamişti. O ţară aflată permanent sub asediu, Israelul a renunţat treptat la perceptele morale în favoarea asigurării securităţii propriului popor. Excesele nu au întârziat să apară. Fiecare lovitură teroristă lansată de fundamentaliştii islamişti a provocat o reacţie superioară în duritate din partea evreilor, reacţie urmată de o contrareacţie şi mai sângeroasă a islamiştilor. O asemenea înlănţuire de acţiuni şi reacţiuni criminale a provocat în regiune un conflict ce pare a fi de neoprit.

Israelul a profitat de vacanţa de Sărbători, dar şi de criza financiară şi energetică în care se zbate planeta şi a atacat în Gaza, cu scopul precis de a termina pentru totdeauna cu Hamas. Costurile în vieţi omeneşti nu au importanţă pentru Israel, cum nu au avut şi nu au importanţă nici pentru militanţii fundamentalişti din Hamas. Fiecare picătură de sânge cursă dintr-un evreu se cere spălată de o picătură de sânge cursă dintr-un musulman şi invers, la nesfârşit. Cărţile sfinte ale evreilor şi musulmanilor povestesc despre Avraam care a avut doi fii, pe Ismael şi pe Isaac. Ismael este strămoşul palestinienilor de astăzi şi al tuturor ismaeliţilor. Isaac este strămoşul evreilor. Strămoşul comun al celor două popoare este Avraam. Tora, la care se închină evreii, şi Coranul, la care se închină musulmanii, mărturisesc despre această rudenie de sânge între evrei şi musulmani. Zadarnic. În numele aceluiaşi Dumnezeu, două popoare se ucid reciproc. Întunericul primeşte jertfa de sânge, din mâini de evrei şi musulmani, sub privirile îngăduitoare ale creştinilor, la începutul celui de-al 2009-lea an de la naşterea lui Hristos, un an al suferinţei celor nevinovaţi…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

52 COMENTARII