9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiBalaci şi Lung, la borna 52

Balaci şi Lung, la borna 52

A fost poreclit „Împăratu“, „Mociorniţă“, „Prinţul“, „Marele Blond“, „Prinţul Deşertului“. Crescut în ograda Ştiinţei, Ilie Balaci – despre el este vorba – a fost un artist al balonului, obligat însă să se retragă de pe terenul de joc la o vârstă la care unii fotbalişti abia se afirmă. A făcut carieră cu celebra Craiova Maxima, a fost însă grav accidentat de un rudimentar fotbalist băimărean, apoi i s-a dat un şut în fund din Bănie, ajungând astfel la Scorniceşti şi în Ştefan cel Mare, dar gloria de pe „Central“ nu a mai putut fi egalată. „A fost jucătorul de geniu al Universităţii“, spune Costică Ştefănescu, căpitanul Maximei. „A fost cel mai mare fotbalist!“, zice Beldeanu.
După revoluţie, Ilie Balaci a făcut o carieră impresionantă de antrenor în Africa, Asia, mai ales în lumea arabă, deşi el, orgolios cum îl ştim, a visat la un titlu de campion cu Ştiinţa lui de acasă. Tentativele sale de antrenor la Craiova nu s-au soldat cu împlinirea acestui vis, dar principalul vinovat nu a fost Balaci…
Paradoxal sau nu, despre Ilie Balaci nu s-a scris nici o carte! În urmă cu ceva vreme, el a explicat de ce nu s-a scris despre el: „În primul rând, pentru că a murit Ioan Chirilă (…) Cartea despre mine n-aş vrea să semene cu nici una, aş dori să fie aparte. Totodată, aş vrea să aibă un titlu semnificativ: «Jocul». De ce? Asta a fost, în fapt, viaţa mea fotbalistică, jocul“.
Conform datelor din certificatul de naştere, astăzi, Balaci împlineşte 52 de ani, dar el a declarat că, de fapt, s-a născut pe 8 septembrie 1956.
O zi mai târziu, pe 9 septembrie 1956, s-a născut altă legendă vie a Craiovei Maxima, Silviu Lung, ajuns şi el la „borna“ 52. El a debutat la Ştiinţa într-un meci cu adversarul de astăzi al oltenilor, Poli Timişoara, în 1974. Constantin Cernăianu este antrenorul care i-a lansat în prima ligă atât pe Ilie Balaci (august 1973), cât şi pe Silviu Lung (august 1974). Silvică nu este oltean, el a fost adus în Bănie de mentorul Maximei, Corneliu Stroe. Pe lângă o semifinală UEFA jucată cu Universitatea în 1983, el a jucat şi o finală a Cupei Campionilor Europeni în 1989, cu Steaua, unde s-a transferat. Anterior, în 1986, Silviu Lung a refuzat oferta celor din Ghencea de a juca în finala Cupei Intercontinentale de la Tokyo, Steaua vs. River Plate Buenos Aires.
Silviu Lung a evoluat 14 sezoane pentru Universitatea Craiova, apoi a mai jucat la Steaua, Logrones, Electroputere şi din nou Universitatea, retrăgându-se de pe teren în turul campionatului ’93/’94. Eurosport a prezentat atunci timp de 15 minute imagini cu Silviu Lung, în timp ce în România s-au prezentat câteva ştiruţe, ca şi acum, de ziua lui. Lung este antrenor cu portarii la Gloria Buzău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII