17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiOBLEMENCO vs. mitici

OBLEMENCO vs. mitici


Povestea celui mai prolific golgheter al Ştiinţei, Ion Oblemenco, este lungă, frumoasă, legendară, dar şi plină de nedreptăţi întâmplate tocmai celui mai glorios vârf al Craiovei. Stadionul „Central“ strângea 40.000 de suflete, numele lui Nelu Oblemenco fiind pe buzele tuturor oltenilor şi nu numai. Om de o rară modestie şi cu un caracter deosebit, în teren a „murit“ pentru culorile sfinte ale Ştiinţei, a fost un „puncheur“ de tip englez, un şuter de temut, a înnobilat multe sezoane jocul alb-albaştrilor, pentru care a marcat 170 de goluri.
Ca şi Dobay, celălalt golgheter redutabil al României, şi Oblemenco, tunarul Craiovei, a obţinut de patru ori titlul de golgheter al campionatului (1967, 1970, 1972, 1973). Doar Dudu Georgescu a mai reuşit această performanţă. Trecând pe banca suferinţelor, Oblemenco a adus în vitrina clubului primul event din istoria Universităţii (1981). Toate astea se pare că nu au contat, Oblemenco fiind apoi alungat din Craiova, ba i s-a luat şi apartamentul, apoi a fost rechemat la Universitatea în diferite etape şi iarăşi îndepărtat. Oblemenco a tăcut, nu a spus nimic. A fost calomniat în Cuvântul Libertăţii, a tăcut… Şi a plecat în Maroc, la Hassania Agadir, unde s-a prăbuşit la propriu pe banca suferinţelor la 51 de ani! Dacă ar fi trăit, pe 13 mai anul acesta ar fi împlinit 65 de ani…
După Oblemenco, Ştiinţa a dat şi alţi „puncheuri“ de temut, Cămătaru şi Craioveanu, iar acum este pe punctul de a exploda acest talentat Florin Costea. Curtat de marile grupări fotbalistice din România, Costea a fost convins de finanţatorul Universităţii şi şi-a prelungit contractul până în 2011, o lovitură marca Mititelu de apreciat. Cum bine scria ieri un editorialist din Capitală, în jurul lui Florin Costea se poate construi o nouă echipă mare a Universităţii.
„Craiova nu a avut niciodată un atacant precum Costea. Nici măcar Oblemenco“. Această afirmaţie surprinzătoare îi aparţine, evident, lui Adrian Mititelu. Mitică Marcu, fostul coechipier al lui Oblemenco, a comentat astfel această declaraţie: „Costea trebuie să demonstreze în timp ceea ce pretinde finanţatorul. Deocamdată a arătat prea puţin, ca să se spună că este deja peste Oblemenco. Fără să supăr pe nimeni, cred că afirmaţia este aberantă!“. „Dacă aşa a spus Mititelu, este o nesimţire, iar faptul că Bănia fotbalistică tace atunci când finanţatorul Universităţii bate câmpii este de neînţeles“, a spus alt coechipier şi prieten de-al lui Oblemenco.
Rodion Cămătaru: „Dacă această declaraţie vine din partea unui om de fotbal, aş putea spune că este binevenită… De ce însă, la orice perlă a unuia sau a altuia, trebuie eu să comentez?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII