19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRomânia copiilor morţi

România copiilor morţi

În România noastră, copiii mor pe capete în spitale şi maternităţi. Un fapt pe care presa acestor zile îl mărturiseşte şi pentru care se scandalizează. De la 68,9% copii morţi în 1990, la 73,6% în 2006 – aşa este descrisă evoluţia mortalităţii infantile la români. La această situaţie macabră se adaugă alte zone de întuneric. Peste 10.000 de copii din România urmează anual un tratament împotriva cancerului în condiţii precare din cauza faptului că sistemul de sănătate românesc este incapabil să le ofere asistenţă de specialitate la standardele cerute de gravitatea bolii. Alături de aceştia se regăsesc peste 7.200 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, infectaţi cu virusul HIV. Dintre aceştia, doar 57% sunt incluşi într-o formă de şcolarizare înfruntând reacţiile discriminatorii venite din partea profesorilor sau colegilor, iar rata mortalităţii în rândul copiilor infectaţi cu HIV cunoaşte în ultimii ani o creştere progresivă. Nu mai amintim de copiii şi tinerii afectaţi de diferite handicapuri, altele decât virusul HIV, al căror număr se ridică la aproximativ 70.000…

În aceste condiţii, nu este surprinzător că populaţia României a scăzut de la 23 de milioane la sub 21 de milioane de locuitori. Dacă ne gândim că alte trei-patru milioane de români locuiesc şi muncesc în statele din vestul Uniunii Europene, vom avea imaginea unei ţări depopulate. Nu în ultimul rând, natalitatea este foarte scăzută printre români. Ei nu doresc să nască urmaşi, nu doresc să-şi asume creşterea de copii. Care să fie cauzele?

Înainte de toate, trebuie să privim spre sistemul de sănătate. Guvernele numite după 1989 nu au făcut altceva decât să agraveze criza în care acest sistem se afla din cauza regimului comunist. Miniştri neavizaţi, birocraţie, corupţie şi, mai ales, aplicarea strâmbă şi fără negociere a reformelor cerute fie de Banca Mondială şi FMI, fie de Uniunea Europeană. Spitalele româneşti sunt nişte ruine, tratamentele pentru bolile grave sunt greu accesibile, atunci când sunt gratuite, sau imposibil de urmat pentru pacienţi, atunci când sunt contra cost. Copiii infectaţi cu HIV au fost ani buni simbolul nefericit al unei Românii primitive, aflate la margine de civilizaţie, iar imaginile cu copiii români handicapaţi din fostele centre de asistare, adevărate lagăre de concentrare şi exterminare, au făcut înconjurul lumii.

Incompetenţa criminală a politrucilor care au gestionat sistemul de sănătate a fost completată de jaful operat asupra economiei naţionale de diferite grupări ale mafiei politico-economice. Deschiderea graniţelor spre Uniunea Europeană a provocat o migraţie nemaiîntâlnită în istoria ţării noastre, patru milioane de români părăsind locurile natale pentru a căuta o viaţă mai bună în vestul Europei. Principala vină pentru acest exod o au cei care au jefuit ţara, care au transformat România într-o ţară a tuturor posibilităţilor financiare mafiote, unde dispar flote şi prejudiciul este zero sau se pot obţine afaceri de milioane de euro în schimbul unei mite în cârnaţi, palincă şi un pumn de euro. O ţară fără perspective pentru majoritatea locuitorilor săi.

Nu sunt semne că poporul român va avea bucuria de acum mai mult de un secol, bucuria de a fi format din familii de români sănătoşi care au trei-patru copii. Sărăcia, spaima de ziua de mâine, combinate cu lăcomia şi dorinţa de a trăi deliciile vieţii din Occident fără bătaia de cap provocată de creşterea unui copil, vor împinge şi pe viitor acest neam în zona popoarelor mici, bolnave şi fără vreo menire istorică în existenţa civilizaţiei umane. Chinuită de fantomele copiilor săi născuţi morţi, România noastră dispare în neant şi cred că e păcat…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII