15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCine pleaca la plimbare

Cine pleaca la plimbare

Lupta de clasa se ascute inauntrul PSD. Congresul se apropie si nici una dintre chestiunile puse in discutie nu a fost rezolvata. Nervozitatea a razbatut la virf, unde citiva din granzii partidului fac si desfac in fiecare zi. Ce azi e batut in cuie miine este dezmintit. Cei 75 de ani impliniti de Iliescu au avut o regie atenta si au coincis cu desemnarea sa drept candidat oficial la presedintia partidului. A fost cadoul aniversar. Nu a fost chiar asa cum era scris in scenariu. Mircea Geoana, absent de la reuniune, s-a trezit bestelit, infierat cu minie proletara de diversi tipi. Printre ei au stralucit dI Popescu, Marian (E)Vanghelie s.a., dar chiar si Iliescu a avut ceva de impartit cu Geoana. Care mai de care l-au acuzat pe fostul ministru de externe de orori, iar Iliescu l-a gratulat cu nobilul epitet de „prostanac“. Adica simpaticul Washingtonului sa plece la plimbare prin capitalele lumii si sa ne lase in pace. Geoana a reactionat prompt, amintindu-i lui Iliescu ca are o virsta la care nu isi mai aduce aminte niste lucruri, cu alte cuvinte, e senil si ar fi mai bine sa stea acasa, si nu in politica. Sa se plimbe cu sotia pe aleile Herastraului si sa depene amintiri. Asemenea amabilitati si delicatese nu sint o raritate. La virful PSD fiecare se detesta cu fiecare, chiar daca in public mai reusesc sa arunce zimbete spre camerele tv si telespectatori.
In culise insa e jale, se joaca tare, cu cutitele pe masa. Nu se stie nici care va fi formula la virf. Va fi sau nu un presedinte executiv, functie rezervata pina acum lui Nastase. Apropiatii lui Iliescu, care vor sa il termine pe fostul premier, vor sa desfiinteze functia ocupata acum de Cozminca si cu asta, gata, sa il trimita la plimbare pe Nastase. Daca nu ai functie pentru care sa candidezi, degeaba te straduiesti atit sa fii tu sef. E cum ti-ar trage cineva scaunul, in loc sa te dea pur si simplu afara. Altii spun ca trebuie sa existe asa ceva, iar Iliescu sa aiba doar un rol onorific si sa fie dublat de cineva mai tinar. Acolitii se gindesc aici la Nastase, ca fiind cel mai potrivit pentru rol. Experienta politica are vigoare. Iliescu s-a grabit in contrapartida sa declare ca e ca la 45 de ani. Mai nou, a refuzat sa isi aminteasca virsta de 75 de ani, preferind, mai in gluma, mai in serios, formula „25 ori 3“.
In jur sint si altii care isi dau brinci, bodicek, ca la hochei, se imping in mantinela, vor sa isi arunce adversarii in public. Mai multi tenori au iesit la rampa: Ioan Rus, Victor Ponta, Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu, Cozminca, Oprisan, Vanghelie el insusi si Dumnezeu ii mai stie. Se anunta mai multe candidaturi si pentru presedinte, si pentru presedinte executiv, si pentru secretar general. Nu mai vorbesc de inghesuiala care se arata pentru vicepresedinti. Imaginea de unitate a partidului, conservata cu multa grija in ultimii patru ani, s-a spart in cioburi. Nu mai crede nimeni in ea. Vedem o casa de nebuni unde fiecare se cearta cu fiecare, spune altceva si din cind in cind sare la bataie. In culise totusi se fac multe aranjamente, se cumpara si se vind voturi intre filiale, si lideri, se achieseaza intelegeri, negustorii obscure. Se spala rufele in familie, dar mai da si pe dinafara. Daca citesti declaratiile liderilor, limbajul dublu este evident. Una spune X, alta crede, alta ascunde.
Razboiul acesta va deveni in aprilie istorie. Cineva va inhata puterea in PSD. Isi va aduce oamenii lui la virf si cu echipa asta va arunca partidul in campania pentru alegerile europene, locale si parlamentare. Orizontul 2007 va fi principala tinta. Am impresia insa ca disputele din PSD se deruleaza mai mult cu fata spre trecut decit spre viitor. Sint mai curind rafuieli, revanse. Se cauta vinovati, tapi ispasitori, si nu solutii pentru un partid de opozitie, care vrea sa revina la putere in timp previzibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII