20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPROMISIUNI & OMISIUNI

PROMISIUNI & OMISIUNI

De citeva zile avem si o schita de program a Aliantei D.A. Programul PSD (insusit si de PUR) circula de mai multa vreme. E un tom gros, care vorbeste in detaliu despre tot ce gindesti. A fost lansat o data si are mult prea multe vorbe. Nimeni nu cred ca are curaj sa il parcurga – decit analisti politici ca mine, care sint obligati sa o faca pentru cititori si ad usum delphini. Alianta D.A. a preferat alta formula, i-as spune de Seherezada. Ne livreaza capitol dupa capitol, ca sa mentina suspansul treaz pe timpul campaniei. Mai este o diferenta. Promisiunile electorale PSD sint arhiprezente pe toate televiziunile, posturile de radio, in presa aservita, in vreme ce promisiunile Aliantei D.A. nu se vad deloc. Sub pretextul vizitelor guvernamentale prin coclaurile tarii, Nastase, mereu cu o liota de cameramani dupa el, lanseaza fuzee, artificii, spunind ca miine va fi mult mai bine decit ieri. Ce nu a facut din 2000 incoace urmeaza sa faca de acum incolo. Mai ales televiziunea nationala a ajuns un fel de minister al propagandei. Nu trece jurnal de stiri fara Adrian Nastase. Te si miri de ce i-au sarit la git lui Nicolau citiva fruntasi ai partidului de guvernamint. Nu e chiar asa de complicat de aflat. Anul trecut, DM Agathon ii ceruse demisia – sanchi- aceluiasi Nicolau, dar se dorea capul altcuiva care ii agasa rau de tot pe tovii de la PSD. Omul de casa al lui Nastase, Nicolau, trebuia spalat de pacate. Trebuia sa treaca drept un opozant al regimului, un echidistant, si nu un propagandist al lui Nastase personal, cum este de fapt. Si acum s-a lansat aceasta noua diversiune. Nicolau atacat de citiva granzi ai PSD poate sa dea o frumoasa si falsa imagine. Cum in campanie va trebui sa traga tare de tot in favoarea PSD, ceea ce deja face i se da acest parfum de om aflat intr-o situatie-limita. Este spalat, trebuie sa treaca, saracul de el, drept un aparator al echilibrului mediatic, de om neutru al televiziunii publice. Fiti linistiti, omul face jocuri mari pentru Nastase, asa ca nu e in nici un pericol. Decit daca nu cumva un alt apropiat al premierului ar vrea sa puna mina pe jucaria TVR. In camarila din Palatul Victoria se dau lupte grele pentru supravietuire. Poate ca si acest scenariu e intrevazut, dar numai pentru initiati. Naivii au sarit in sprijinul presedintelui TVR, inclusiv cei de la Alianta D.A. Sigur, si liderii opozitiei vor sa se puna bine cu TVR, pentru ca incepe campania. Dar ar trebui sa vada si dincolo de lungul nasului, macar un centimetru.

As reprosa Aliantei D.A. lipsa din programul ei a unei oferte serioase privind libertatea presei. Mass-media sint trecute sub tacere. Ma mir, pentru ca o parte din ele

s-au aratat mai curajoase in critica guvernarii chiar decit distinsii lideri ai opozitiei. Domnii si-au vazut mai mult de afacerile lor. Uneori, trist, dar adevarat, facute cu aceleasi metode ca si „coruptii guvernamentali“, mina in mina adesea. Bani sa iasa, asta e o filozofie paguboasa. Le dauneaza celor din Alianta D.A., inclusiv acum cind abia se vad pe baricadele luptei electorale pentru putere. Pentru ca sint tinuti in umbra nu de atacurile „PSD cruce PUR“, ci de alte interese, obscure, de care sint bine legati. Tot din programul Aliantei D.A. lipseste o oferta privitoare la reforma administratiei locale, o strategie de politica externa. Nici de reforma justitiei nu se vorbeste deloc. Poate in episoadele urmatoare, cind Stolojan si Basescu vor aparea din nou cot la cot sa ne spuna ce si cum. Vom vedea, asteptam nerabdatori. Ce ma multumeste in acest program este propunerea fiscala: impozitul unic, scaderea fiscalitatii etc. Aici vad un lucru serios, care ar putea sa dezmorteasca economia si, mai ales, sa atraga investitori straini. Aceasta masura reprezinta pina acum punctul tare al programului Aliantei D.A.

Cit despre programul PSD, ni se propune acelasi impozit progresiv, care nu face deloc bine, impus de Iliescu anul trecut. Guvernul a vrut in 2003 sa treaca la impozitul unic, dar Cotrocenii s-au opus. Acum, PSD si-a insusit 100% acest punct de vedere, care tine lucrurile in loc, si mai ales face loc coruptiei, in diferitele ei forme, de la evaziune fiscala, la spalat de bani negri, la abuzurile administratiei in colectarea si necolectarea banilor la bugetul de stat. Pe acest punct, cele doua mari forte politice se despart. Daca batalia electorala se va da aici, atunci e bine. In toate tarile cu experienta democratica, fiscalitatea este tema centrala a dezbaterilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS