9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSucces total in Europa

Succes total in Europa

Nu-i greu de presupus ca, la inceputul acestei saptamini, la Casa Alba din Washington domnea o atmosfera de satisfactie si euforie. Dupa cum remarca si cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta, toti cei apropiati l-au felicitat pe presedintele George W. Bush pentru succesul deplin al turneului sau european. Absolut toate tintele pe care Washingtonul si le-a stabilit inaintea Summit-ului NATO de la Praga au fost atinse. In rindul vechilor aliati s-a restabilit disciplina. Toti au reintrat in front. Niciodata protectoratul american n-a patruns atit de adinc in Europa. Presedintele Bush a strabatut triumfator tarile europene. Pentru prima oara, la Vilnius si Bucuresti, George W. Bush a iesit in public, facind adevarate „bai de multime“, dupa discursurile intrerupte in repetate rinduri de ovatiile participantilor la aceste mitinguri. Demonstratiile de protest „antiglobaliste“ de la Praga n-au fost nici pe departe asemanatoare celor de la Genova, Göeteborg sau Berlin. In sfirsit, noteaza ziarul moscovit, a fost neutralizata si nemultumirea Rusiei fata de apropierea de frontierele sale a Aliantei Nord-Atlantice.

Un moment aparte l-a constituit condensata vizita de 80 de minute la Puskino (Tarskoe Selo), linga Sankt Petersburg, pe care i-a facut-o George W. Bush lui Vladimir Putin. A fost o intilnire lipsita de solemnitati, fara „piine si sare“ si fara declaratii de complezenta in fata camerelor de televiziune. Cei doi presedinti au vizitat la inceput Palatul imperial Ecaterina a II-a in plina restaurare, rolul de ghid revenindu-i lui Vladimir Putin. Oaspetele a si calificat drept „exceptionale“ splendorile din imensele saloane ale palatului imperial, apreciind lucrarile de restaurare cu nota maxima.

Declaratia comuna data publicitatii dupa Summit-ul de la Puskino se refera la problemele energetice si aspectele legate de problema irakiana. Presedintele Vladimir Putin a subliniat pericolul pe care l-ar reprezenta arma nucleara din Pakistan ajunsa pe mina lui bin Laden, rolul negativ jucat de Arabia Saudita in finantarea terorismului international, reliefind ca n-ar fi cazul unei noi campanii impotriva Irakului. George W. Bush a fost de acord cu Vladimir Putin in ceea ce priveste pericolul catastrofal pe care l-ar reprezenta fuziunea dintre terorism si tehnologia armelor de nimicire in masa.

Vizita presedintelui Bush la Puskino, mentioneaza Nezavisimaia Gazeta, demonstreaza ca, in politica sa globala, Washingtonul mizeaza cu prioritate pe aceasta „carte“ ruseasca. Nici NATO, nici Uniunea Europeana nu dispun de o asemenea autoritate internationala si de posibilitati geopolitice de care dispune Rusia, chiar daca este mai slaba in multe privinte. Tocmai de aceasta autoritate si de aceste posibilitati geopolitice are nevoie singura superputere a lumii. Nu-i exclus ca aceasta atitudine a Casei Albe sa maguleasca Kremlinul. Platforma comuna a celor doi o constituie lupta impotriva terorismului si nediseminarea armelor de distrugere in masa. De altfel, Washingtonul nu poate decit sa-si manifeste satisfactia pentru faptul ca in declaratia comuna privind Irakul se subliniaza nu numai faptul ca trebuie sa respecte neconditionat prevederile Rezolutiei 1441 a Consiliului de Securitate al ONU, ci si pentru ca se afirma cu claritate de „consecintele grave“ pentru Bagdad in caz contrar.

Dupa cum se stie, inaintea turneului sau european, presedintele Bush s-a referit pe scurt, intr-un interviu televizat, la asigurarea intereselor legitime ale Rusiei in Irak. Fara indoiala ca aceasta problema a fost abordata si in timpul vizitarii palatului Ecaterinei a II-a din Puskino, daca tinem seama de raspunsul lui Vladimir Putin dat unui ziarist: „Despre cite n-am discutat!“ Este la fel de adevarat ca nici o promisiune facuta Rusiei n-a fost consemnata in forma „scrisa“.

Aflindu-se in Europa, presedintele Bush n-a intimpinat practic nici un fel de opozitie deschisa fata de politica sa in privinta Irakului, neascunzind faptul ca SUA au in vedere si o solutie militara. Consensul general il asigura recenta rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU. Acum este foarte clar ca dupa Praga „coalitia voluntara“ in caz de razboi cu Irakul nu se va limita doar la credinciosul leu britanic. Cei sapte viitori membri ai NATO, scrie Nezavisimaia Gazeta, sint gata sa se faca „pres“ in fata Washingtonului nu numai din punct de vedere politic. De exemplu, Romania, in opinia expertilor militari occidentali, ar putea sa-si puna la dispozitie aerodromurile sale, de unde avioanele SUA ar putea decola spre Bagdad. In mod cert vor participa si alti aliati „vechi“.

Este interesanta revenirea Germaniei. Desi cancelarul Schroeder continua sa vorbeasca despre neparticiparea Bundeswehrului la o posibila operatiune militara impotriva lui Saddam Hussein, la Praga a declarat ca, in cazul unui razboi cu Irakul, trupele americane din Germania vor avea la dispozitie spatiul aerian si teritoriul german. Mai mult chiar, Ministerul Apararii a declarat la Berlin ca nu-i exclusa participarea la actiuni militare a batalionului german aflat in Kuweit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS