14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiEdilii Craiovei ineaca 16 milioane de euro in sampanie

Edilii Craiovei ineaca 16 milioane de euro in sampanie

Oficialii Primariei Craiova au incheiat ieri cu o cupa de sampanie si un piscot, in sala de protocol a institutiei, si cu o masa la unul din restaurantele din localitate, mult contestata problema a iluminatului public. Primarul Vasile Bulucea a catalogat momentul semnarii contractului cu firma LUXTEN drept unul deosebit, care va ramine in istorie. Cel putin pentru urmatorii zece ani, cind din bugetul primariei vor fi cheltuite aproape 16 milioane de euro, datorie greu digerabila pentru urmatorii doi primari ai orasului.

Definita drept o „afacere PSD“ de majoritatea consilierilor locali din opozitie, licitatia a ridicat destule semne de intrebare chiar si pentru un neavizat, avind in vedere ca din comisia de evaluare a ofertelor firmelor participante au facut parte numai consilieri PSD. De altfel, presa centrala a facut unele dezvaluiri cu privire la presupusele afaceri pe care firma LUXTEN le face in tara, cu concursul ELECTRICA si al membrilor marcanti ai partidului de guvernamint. Oficialii craioveni nu au reactionat in nici un fel, sustinind ca firma mentionata este singura capabila sa isi asume o investitie de o asemenea anvergura. Insistindu-se pe oferta financiara, de 12,2 milioane de euro, considerata rezonabila, s-a pierdut din vedere faptul ca intretinerea instalatiilor, care va fi suportata de primarie, conform contractului, valoreaza si ea circa 3,6 milioane de euro. Intre timp, LUXTEN s-a angajat ca realizeaza instalatia electrica de la nocturna stadionului „Ion Oblemenco“, investitie care nu depaseste insa 800.000 de euro, asta dupa ce „cu greu“ s-a lasat induplecata sa scuteasca primaria de jumatate din cheltuieli. Si dupa ce in oferta initiala se speculase ca doar 50% din costuri vor fi suportate de firma care si-a adjudecat licitatia.

Cine este LUXTEN

Sub titlul „Mafia luminii“, cotidianul Ziua publica pe 1 august o ancheta de presa care dezvaluia cine controleaza, de fapt, LUXTEN 83% din actiunile societatii apartin unei firme off-shore si unor persoane fizice rezidente in paradisuri fiscale ca Monte Carlo, Cipru si Insula Guernsay. SC ELECTRICA SA ar fi ajuns, potrivit cotidianului mentionat, la mina actualilor sefi ai LUXTEN, care au fost anterior in conducerea societatii nationale de distributie a energiei electrice. Astfel, Claudiu Nicolae Radulescu (presedinte executiv – cu 11,6% din actiuni), Ionel Pepenica (vicepresedinte al sucursalei Bucuresti – 4,2% actiuni si actual director al companiei), Gheorghe Olteanu (fost director comercial al LUXTEN si actionar cu 1%, actual sef al corpului de control al ministrului industriei) si Silviu Lucian Boghiu, fost component al staff-ului Luxten, ajuns director general al ELECTRICA SA (poreclit de sindicalisti „Ali-Baba“, pentru diversele inginerii financiare pe care le-ar fi facut), sint cei patru care ar fi pus pe picioare afacerea. Gheorghe Olteanu este banuit de jurnalistii care au realizat ancheta ca in 2002 a redirectionat catre Luxten circa 67,2 miliarde de lei, prevazute de ministerul de resort pentru SC ELECTRICA SA. In plus, doua dintre sucursalele companiei Luxten, din Arad si Timisoara, ar avea in cont sume sub zece milioane de lei, insa desfasoara activitati de miliarde.

Acestia, impreuna cu actionarul majoritar, Szoltan Boszormenyi, cetatean canadian de origine maghiara, cu domiciliul in Monte Carlo, Monaco, ar reprezenta staff-ul societatii care ar fi ajuns un intermediar de vaza fara de care, in curind, nici un oras din tara nu va mai putea fi iluminat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS