20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiProcurorul Dan Voinea iese la razboi cu guvernul

Procurorul Dan Voinea iese la razboi cu guvernul

„Am cistigat procesele cu Ministerul Educatiei“

In timp ce MEC a hotarit lichidarea Universitatii „Jiul de Sus“ din Tirgu Jiu, un angajat al acestui minister, care detine si functia de lector la universitatea respectiva, a hotarit sa deschida un nou an scolar, promitind totodata sprijin in dezvoltarea acestei institutii de invatamint.

Anul universitar 2002-2003 s-a deschis simbata la Universitatea „Jiul de Sus“ in prezenta studentilor, a profesorilor si a invitatilor de onoare. Universitatea „Jiul de Sus“ a fost la un pas de lichidare, ea figurind pe lista Ministerului Educatiei si Cercetarii cu institutiile de invatamint superior care nu au voie sa mai faca inscrieri in anul I. Conducerea Universitatii recunoaste ca situatia este incerta.

„Prin hotarire de guvern, Universitatea Jiul de Sus a fost propusa pentru lichidare. Am atacat aceasta hotarire la Curtea de Apel Bucuresti. Am obtinut o hotarire prin care s-a suspendat decizia guvernului. Aceasta a fost atacata cu recurs care a fost respins. Un alt dosar a vizat anularea hotaririi ministerului. Am avut cistig de cauza, dar MEC si guvernul au facut recurs, care se afla pe rol la Curtea Suprema de Justitie. Un alt proces pe care l-am cistigat si la care MEC a facut recurs vizeaza decizia de a nu mai avea dreptul sa facem inscrieri“, a spus Anica Merisescu, presedinta Fundatiei pentru copii si tineret „Ecaterina Teodoroiu“, in cadrul careia functioneaza Universitatea „Jiul de Sus“.

Procurorul Dan Voinea acuza Ministerul Educatiei

Situatia incerta a Universitatii Jiul de Sus impiedica persoane cu functii importante in stat sa figureze ca profesori sau membri fondatori la aceasta institutie de invatamint. Profesorul universitar Ion Pirgaru face parte din corpul didactic al universitatii, fiind in acelasi timp consilier pe probleme externe in cadrul Ministerului Educatiei.

„Le promit colegilor mei ca voi acorda tot sprijinul acestei institutii de invatamint“, a spus Ion Pirgaru in cuvintarea rostita la deschiderea anului universitar.

Desi si-a exprimat regretul ca nu poate participa, Nicolae Popa, presedintele Curtii Constitutionale si presedintele de onoare al Fundatiei pentru copii si tineret „Ecaterina Teodoroiu“, a trimis la rindul sau un mesaj care a fost citit de rectorul Verginia Verdinas. Lectorul universitar Dan Voinea, procuror in cadrul Parchetului Militar, a spus ca trebuie luata atitudine fata de decizia guvernului:

„In loc sa aprecieze aceasta initiativa, guvernul inspecteaza o institutie pentru care nu a facut nimic. Ministerul trimite politistii sa faca anchete, sa gaseasca nod in papura“.

Cind isi dau seama ca risca sa ia teapa, studentii renunta la facultate

Universitatea „Jiul de Sus“ se afla in cel de-al patrulea an de functionare. Sute de studenti platesc anual cite 300 de dolari, reprezentind taxe de scolarizare. In anul I de studiu s-au incris 150 de studenti la Facultatea de Drept, 150 – la cea de Stiinte Economice si 20 – la Facultatea de Educatie Fizica. Conducerea universitatii spune ca taxa de 300 de dolari este cea mai mica din tara.

„De obicei, jumatate dintre studentii inscrisi renunta la facultate. Nu isi mai platesc taxele“, a spus Anica Merisescu. Conducerea Universitatii <<Jiul de Sus>> spune ca procesul cu MEC i-a adus mari prejudicii, jumatate dintre studentii inscrisi anul trecut retragindu-se.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS