19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiIarna vrajbei noastre

Iarna vrajbei noastre

Sondajul publicat saptamina trecuta de Curs arata citeva modificari interesante. Perioada de gratie pe care orice electorat o acorda celor alesi se apropie de sfirsit. Acum o sa fim in decembrie si o sa facem si bilantul primului an de guvernare al cabinetului Nastase. Putem spune linistiti ca nu exista alternativa la acest cabinet. Opozitia este inca slaba si nu emite pretentii. In interiorul PSD nu s-a ridicat alt lider care sa concureze pentru scaunul lui Nastase. Geoana, Mitrea, Pascu mai au un drum lung de parcurs. Ei stau in anticamera numarului 1, pentru alte circumstante. Daca iese rau la Praga 2002, s-ar putea sa se gindeasca cineva ca avem nevoie de alt premier. Nu pentru a-l pedepsi pe Nastase, ci pentru a-i pastra sansele nealterate in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2004. Unul dintre cei trei ar putea sa serveasca de premier interimar atunci. Daca Nastase va cistiga Cotrocenii, viitorul premier va fi si viitorul sef al PSD.

Problemele cu care se confrunta guvernul se aduna. Grevele din preajma discutiei despre buget au aratat un potential de nemultumire mai mare decit era de asteptat. Plasat cu putin peste 50% in ultimul sondaj, PSD sta bine. Era de prevazut o reactie protestatara slaba. Nu a fost. In iarna care vine, daca va fi grea, asa cum se anunta, nemultumirile vor atinge o cota inalta. Scumpirea energiei, in ciuda programelor sociale, va atinge la buzunar majoritatea populatiei. Promisiunile electorale vor fi de mult uitate de guvern, dar nu si de electorat. S-ar putea sa avem o primavara tulbure. PSD a pierdut puncte si va mai pierde. Sigur, eliminarea vizelor pentru spatiul Schengen va insemna ceva. Dar nu mai mult decit notele de plata cu cifre astronomice. Oricum, de calatorit calatoresc putini, dar intretinere plateste toata lumea.

Si PRM a scazut in sondajul Curs. Al doilea sondaj consecutiv cind PRM pierde procente. Asta spune ca virful din campanie a trecut. PRM nu mai reuseste sa se mentina. In aceasta acalmie, iesirile spectaculoase ale lui Vadim Tudor nu mai prind. Polemica de acum cu Cotrocenii, ridicarea imunitatii nu il vor face mai popular, cum cred unii, ci din contra. Si Miron Cozma, o data iesit din circuit, a fost uitat. Intii de toate de ciracii lui. Si anturajul lui Vadim Tudor, in situatia ca liderul va avea dificultati, se va destrama. O chestiune ar fi: daca PSD va merge pina la capat si ii va ridica prin votul propriilor senatori imunitatea naravasului lider PRM. Dar justitia va gasi si caile de a finaliza procesul? Sau va tergiversa inca trei-patru ani, pina la sfintu’ asteapta. Jocul e pe muchie de cutit. Daca guvernarea PSD va esua, atunci Vadim Tudor ar putea sa fie principalul beneficiar al nemultumirii si frustrarilor populatiei. Procesul va fi intens mediatizat si Vadim Tudor, bun orator cum e, demagog calificat, s-ar putea sa stoarca multe lacrimi si, in final, multe voturi.

Opozitia democratica stagneaza. Noua procente, fiecare, impart PNL si PD. Basescu e in prim planul preferintelor. El nu reuseste deocamdata sa traga partidul dupa el. Ca si alt candidat, liberalul Theodor Stolojan a declarat ca nu va candida la presedintie. In prezent, ambele partide sint fara candidati pentru Cotroceni. In vreme ce PSD si PRM au doi candidati redutabili, Nastase si Vadim Tudor. Asta arata si incertitudinea in care pluteste inca opozitia democratica. Ea nu reuseste sa isi revina dupa esecul din toamna trecuta. E adevarat, in ultima vreme a avut citeva reactii prompte. Polemica pe care a inceput sa o intretina cu guvernul e de bun augur. Sa speram ca isi va relua repede rolul de opozitie si va face ce trebuie. Electoratul are nevoie de o alternativa reala si de dispute politice tari.

Pe ansamblu insa, in ciuda citorva polemici ceva mai vii in mass-media, acalmia domneste in viata politica romaneasca. Lumea e in asteptarea anului decisiv al actualei guvernari PSD, 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS