11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024

Copiii nimănui

Zeci de copii din Olt devin, în fiecare an, victime ale neglijenţei părinţilor sau sunt abandonaţi chiar de cei care le-au dat viaţă. Anchetele derulate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt au stabilit, în mai multe rânduri, ca micuţii să rămână în grija statului.

Unii dintre micuţi nu află niciodată ce înseamnă dragostea părintească, fiind lăsaţi între pereţii unui salon de spital încă de la naştere. Pentru alţii, cei mai frumoşi ani, ai copilăriei, devin un coşmar din cauza neglijenţei părinţilor. Numai anul acesta, DGASPC  Olt a soluţionat cazurile a 16 copii neglijaţi de familie. Trei dintre aceştia au fost părăsiţi în spital imediat după ce au fost aduşi pe lume. Unele mame i-au născut şi au fugit fără să privească nici o clipă înapoi. Alte şase cazuri de copii aflaţi în familiile lor, dar neglijaţi sunt în curs de soluţionare.  Anul trecut, 17 copii din judeţ au ajuns în grija statului, din cauza nepăsării părinţilor, iar şase au fost părăsiţi în spital. Ei sunt îngrijiţi acum de asistenţii maternali sau de personalul specializat din căsuţele de tip familial sau centrele de primire a copiilor.

Sărăcia, principala cauză a abandonului

Cei mai mulţi dintre părinţii care îşi abandonează sau îşi neglijează copiii se confruntă cu lipsa banilor. Chiar şi aşa, gestul lor este de neiertat, întrucât cei mici nu au nici o vină pentru situaţia în care se află familiile lor. Au nevoie, în primul rând, de afecţiune, de siguranţa unui cămin, au dreptul să trăiască în condiţii decente şi să se bucure de copilărie. De multe ori însă, perioada cea mai frumoasă a vieţii se transformă într-o luptă pentru supravieţuire. Pe umerii copiilor apasă grija zilei de mâine, teama că nu vor avea ce să mănânce, că nu vor avea ce îmbrăca sau că nu au pe umărul cui să plângă atunci când au probleme. Pentru aceşti micuţi, căminul unui asistent maternal profesionist, o căsuţă de tip familial sau un centru de plasament au devenit locurile în care pot duce o viaţă mai bună decât alături de părinţii naturali. Numai anul acesta, şase dintre cei 16 micuţi neglijaţi de părinţi au ajuns într-un centru de primire în regim de urgenţă a copilului, cinci au ajuns în centre de plasament, trei locuiesc într-o căsuţă de tip familial, iar doi se află în grija unui asistent maternal. Ceilalţi şase, ale căror cazuri sunt în curs de soluţionare, se află încă în familiile lor. Anchetele sociale desfăşurate de specialiştii DGASPC au scos la iveală faptul că aceştia nu sunt îngrjiţi corespunzător de părinţi. Pentru a scăpa din coşmarul pe care îl trăiesc în propriile familii, ei vor fi daţi în plasament, în regim de urgenţă, în urma unei sentinţe a instanţelor de judecată.
Cu toate că şi-au părăsit ori şi-au neglijat copiii, părinţii nu au fost, în nici unul dintre cazurile amintite, decăzuţi din drepturi. „Părinţii acestor copii nu au fost decăzuţi din drepturi deoarece cauzele neglijării nu li se pot imputa în mod direct. În aceste cazuri, este vorba despre familii, majoritatea dezorganizate, care se confruntă cu lipsa acută a veniturilor sau cu probleme de sănătate“, a explicat Luminiţa Tudora, directoarea DGASPC. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS