22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTrucuri simple prin care veţi scădea factura la încălzire

Trucuri simple prin care veţi scădea factura la încălzire

Pentru ca frigul din timpul iernii să nu se reflecte în totalitate în facturile la încălzire, există câteva trucuri simple care vă vor ajută. Mai ales că nu presupun mari investiţii şi stres, doar o atenţie mărită.

1. Opreşte căldura atunci când eșți plecat de acasă. Profită de robineţii termostataţi montaţi pe calorifere şi setează-i la temperatura minimă înainte să pleci spre serviciu, iar copiii spre şcoală. Acest truc este eficient mai ales în cazul persoanelor care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereţii, pardoseală şi tavanul se încălzesc şi prin transfer termic de la vecinii din imediată apropiere. Pont: nu uită să laşi ferestrele închise, dacă nu vrei să-ţi găseşți casă îngheţată la întoarcere.

2. Investeşte într-un termostat ambiental programabil. Dacă n-ai făcut-o deja, acum e momentul s-o faci. Termostatele programabile care comandă centrală termică instalată în casă ta îţi vor uşura viaţa. Acestea pot fi setate să modifice temperatura ambientală în funcţie de momentul zilei şi de programul tău şi al familiei tale. De exemplu, îl poți programa la 20 de grade dimineaţa, la 17 grade în orele în care eşți plecat de acasă şi la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să operezi chiar tu aceste modificări zilnic. Aceste variaţii controlate de temperatură îţi vor aduce economii considerabile la buget. Vestea bună e că un astfel de termostat, compatibil cu centralele termice, poate fi cumpărat cu aproximativ 100 de lei.

3. Un singur grad în minus îţi poate aduce economii de până la 3% la factură de încălzire. Să presupunem că ţi-ai montat deja un termostat ambiental programabil. Foloseşte-l pentru a aduce economii la bugetul familiei, setând temperatura la nivelul de jos al confortului termic. Se spune că diferenţa de un singur grad poate mări sau micşora, după caz, valoarea facturii cu până la 3%. Nu ai cum să economiseşți cu o temperatură ambientală de 25 de grade Celsius, zi şi noapte.

4. Economiseşte pe timpul nopţii. Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Lille, din Franţa, spun că temperatura ideală pentru un somn odihnitor se încadrează între 16 și 19 grade Celsius, cu condiţia să fim înveliţi şi îmbrăcăţi în pijamale. Profită de faptul că noaptea eşți protejat de frig în căldura patului tău şi economiseşte, setând termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius.

5. O plapumă groasă sporeşte confortul termic pe timpul nopţii. Un truc simplu şi eficient de încălzire în nopţile friguroase de iarnă este înlocuirea pilotei subţiri, de toamnă, cu una mai groasă sau pur şi simplu adăugarea unei pături peste plapumă existentă. În acest fel, nu va fi nevoie să menţii temperatura dormitorului ridicată pe timpul nopţii şi vei dormi bine, fără să-ţi crească valoarea facturii de încălzire.

6. Economiseşte cu ajutorul boilerului electric. Tuturor ne plac duşurile fierbinţi în serile geroase de iarnă. Ştiai că reducerea cu 10 grade a temperaturii boilerului poate scădea cu până la 6% costurile lunare de încălzire ale acestuia? Această diferenţă de temperatură a apei din boiler nu-ţi va diminua confortul termic din timpul duşului, dar valoarea facturii electrice va scădea simţitor.

7. Dotează-ţi duşul cu o pară economică, cu debit mic. Un alt truc eficient de economisire pe timpul iernii și nu numai, este înlocuirea capului de dus, aşa-zisă “pară” cu una economică, cu debit mic. Există pe piaţă o sumedenie de modele de pere de duş cu jet reglabil, care te vor ajută să economiseşți apă caldă cu până la 25%, fără să simţi diferenţa de presiune a apei.

8. Izolează ţevile de apă caldă. Izolarea ţevilor presupune o investiţie minimă, aducând în schimb o economie consistenţa bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu. În magazinele de specialitate găseşți tuburi goale confecţionate din spumă poliuretanică tăiată longitudinal special pentru izolarea ţevilor. Că o alternativă poţi folosi vată minerală, pe care, însă, va trebui s-o înfăşori în folie de aluminiu şi s-o fixezi cu o bandă adezivă. E drept că varianta cu vată minerală pierde la capitolul estetic.

9. Închide gură şemineului atunci când nu este aprins. Dacă stai la casă şi ai un şemineu cu ajutorul căruia obişnuieşți să încălzeşți încăperea în care acesta este montat, nu uită să închizi gură focarului atunci când nu faci focul în el. Explicaţia e simplă: şemineul nefuncţional este doar o altă cale de acces pentru aerul rece de afară.

10. Nu aruncă pe fereastră căldura. Aerisirea zilnică a locuinţei este extrem de importantă pentru sănătatea noastră. Înainte de a deschide ferestrele pentru reîmprospătarea aerului, nu uită să închizi robineţii termostataţi ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldura şi implicit banii pe fereastră.

11. Este foarte important că locuința să fie bine izolată. În acest mod, dacă un apartament vechi este izolat termic, acest lucru poare reduce cu până la 50% consumul de energie. Pe lângă asta, geamurile de termopan sunt de asemenea recomandate deoarece pot reduce costurile la jumătate. Tot la capitolul izolații se încadrează și podul deoarece atunci când o locuința începe să se încălzească, 25% din căldură este eliminată prin acoperiș. Din acest motiv, este recomandat să se realizeze o izoare de 25 cm în interiorul podului.

12. Este plăcut să ai o canapea sau câteva scaune amplasate chiar lângă calorifer, dar acestea vor acționa că un paravan și vor împiedică încălzirea camerei. Trebuie să lași aerul să circule liber, pentru că încăperea să se încălzească rapid și complet. Astfel, dacă ai orice obiect de mobilier în față caloriferului, trebuie să îl muți într-un alt colț al camerei.

13. Dacă ai draperii la geamurile camerei, este recomandat să le folosești, în special în timpul nopții. Acestea vor acționa că un strat izolant și practic vor menține căldură în încăpere. Desigur că pe timpul zilei este indicat că acestea să nu acopere geamurile, astfel încât lumina naturală și mai ales razele soarelui să pătrundă în locuința.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS