19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinVoalul miresei, planta care vă înviorează locuinţa

Voalul miresei, planta care vă înviorează locuinţa

Voalul miresei este una dintre acele plante de interior care înviorează spaţiul unei locuinţe.

Remarcabilă prin frunzele extrem de decorative, voalul miresei este o plantă originară din Africa de Sud, Asia şi America tropicală. Dacă vă gândeaţi cumva că îngrijirea acestei plante vă va da bătăi de cap, trebuie să ştiţi că lucrurile nu stau deloc aşa. Aspectuoasă, cu frunzele dungate cu nuanţe de crem sau galben, voalul miresei nu vă va răpi prea mult din timpul dumneavoastră liber.  
Pedunculii florali, lungi şi cărnoşi, care se dezvoltă în centrul rozetei, poartă mănunchiuri de frunze folosite pentru reproducerea plantei. Dacă acestea nu sunt îndepărtate, aceste mănunchiuri cad în cascadă, creând un efect decorativ deosebit, pus cel mai bine în evidenţă când planta se cultivă în coşuleţe suspendate.
Pentru o mai bună dezvoltare şi trăinicie a plantei trebuie să ştiţi că udarea este foarte importantă şi trebuie dozată bine. În cazul în care este excesivă şi apa stagnează mult în suportul de sub ghiveci, rădăcinile cărnoase putrezesc, ceea ce determină suferinţa frunzelor. Pe de altă parte, udarea insuficientă generează colorarea în brun a vârfurilor frunzelor.
Alte reguli de care trebuie să ţineţi seama, dacă alegeţi o astfel de plantă pentru locuinţa dumneavoastră, este că voalul miresei preferă temperatura obişnuită. De asemenea, indicat ar fi ca şi în sezonul rece, când frumoasa plantă decorativă părăseşte balconul, să fie aşezată în lumina directă a soarelui. Motivul este unul simplu: în acest fel, frunzele nu-şi pierd frumoasele nuanţe. Trebuie să aveţi grijă ca locul în care se află planta pe timpul iernii să fie protejat de curenţii de aer, iar temperatura să nu scadă mai jos de 17 grade Celsius.
De asemenea, specialiştii vă recomandă ca, la sfârşitul iernii, să o replantaţi, dacă rădăcinile au ocupat complet ghiveciul, căci, din cauza presiunii, acesta ar putea crăpa.
Primăvara şi vara, trebuie să protejaţi planta de expunerea directă la soare, în special dacă temperatura este mai mare de 26 de grade Celsius, aşa că indicat ar fi să-i găsiţi un loc umbros pe balconul sau terasa dumneavoastră. Ea trebuie menţinută parţial la umbră, într-un ambient suficient de umed. Nu uitaţi ca, în aceste anotimpuri, să o udaţi abundent, după ce în prealabil aţi adăugat o picătură de îngrăşământ lichid în apă.

Şi în ghivecele prietenilor

Dacă voalul miresei a cucerit ochii musafirilor, care insistă să aibă în locuinţă o astfel de plantă, trebuie să ştiţi că modalitatea cea mai simplă de multiplicare constă în aşezarea în vase mici, diferite, în scopul înrădăcinării, a plăntuţelor care se formează în vârful pedunculilor florali.
De asemenea, puteţi să le lăsaţi prinse de planta-mamă şi să le separaţi când vor avea rădăcini proprii. A doua metodă, susţin specialiştii în domeniu, este eficientă, deoarece tulpina cărnoasă funcţionează ca un cordon ombilical prin care plăntuţele primesc hrană.
Deosebit de important este să ţineţi plăntuţele la umbră până la apariţia rădăcinilor, apoi trataţi-le ca şi pe plantele adulte. Puteţi, de asemenea, să le introduceţi în apă. După aproximativ o lună le apar rădăcini şi pot fi plantate în pământ.
Chlorophytum, denumirea ştiinţifică a voalului miresei, se poate înmulţi şi prin divizare. Tot ce trebuie să faceţi este să împărţiţi un tufiş în mai multe părţi şi să le replantaţi separat.
Voalul miresei este una dintre plantele cel mai uşor de cultivat în casă şi este disponibilă în multe varietăţi cu frunze lungi, elegante, arcuite, colorate verde cu alb, şi cu flori mici, albe.
Ca şi celelalte plante de interior şi nu numai, şi voalul miresei are duşmanii săi. Păianjenul roşu şi coşenila făinoasă infestează ocazional planta. Puteţi combate aceşti dăunători cu produse fitofarmacologice adecvate.

Disfuncţii frecvente

Uscarea extremităţilor frunzelor este cauzată de lipsa apei, atmosfera uscată, insolaţia puternică.
Pe de altă parte, înmulţirea tulpinilor şi frunzelor este consecinţa excesului de apă în sol, aşa că aveţi grijă dacă vreţi să vă decoraţi casa pentru mult timp cu voalul miresei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS