19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Porc sacrificat în mod tradițional pentru bătrânii din cadrul Centrului de Asistență Suseni

Gorj: Porc sacrificat în mod tradițional pentru bătrânii din cadrul Centrului de Asistență Suseni

 

Bătrânii din cadrul Centrului de Asistență Suseni au beneficiat joi de un porc de Crăciun sacrificat în mod tradițional. Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului(DGASPC) Gorj a organizat special pentru aceștia evenimentul intitulat „Împreună de Sărbători“, în cadrul căruia cei 85 de beneficiari au primit cadouri și au putut urmări un program artistic alcătuit din colinde şi jocuri populare pregătite special pentru ei de către copiii de Ia Căminul Cultural Polovragi. Mulți dintre bătrânii internați în Centrul de Asistență Suseni au probleme grave de sănătate și sunt imobilizați la pat. Infirmierele care îi îngrijesc pe bătrâni fac mari eforturi pentru a se ocupa de toţi beneficiarii centrului de la Suseni. Majoritatea suferă de boli cronice şi au fost aduşi la Suseni de către rude sau pur şi simplu nu mai au aparţinători şi nu se puteau îngriji siguri.

Viaţă grea fără familii

Pentru mulți dintre bătrânii care se află acum în centrul de Asistență de la Suseni nici viața nu a fost deloc ușoară. Unii au ajuns aici fără voia lor, dar spun că s-au obisnuit și chiar formează acum o mare familie. Tudor Voichița are 85 de ani și a ajuns în Centrul de la Suseni în urmă cu doi ani. Rămas văduv, după ce i-a decedat soția, bătrânul care a lucrat ca și contabil șef a fost adus aici de unul dintre cei patru copii ai săi, după ce s-a îmbolnăvit și nu s-a mai putut descurca singur. Bărbatul trăiește acum din amintiri și se bucură când este vizitat din când în când de copii și de nepoți. La Căminul de Bătrâni de la Suseni a ajuns în urmă cu mai bine de 20 de ani și Nicolae Lupu. Bărbatul, de loc din Moldova are acum 70 de ani și nu are pe nimeni care să-l viziteze. Nu are copii, iar soția i-a decedat în urmă cu mai mulți ani. Elena Preoteasa, o altă “locatară” a Centrului de Asistență de la Suseni are 82 de ani. Bătrână și bolnavă, femeia nu mai are pe nimeni și a trecut în decursul vieții prin mai multe tragedii. A fost adusă la căminul de bătrâni de o rudă, după ce i-au decedat pe rând și soțul, dar și cei doi copii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS