20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Continuă campania de vaccinare antirujeolică

Gorj: Continuă campania de vaccinare antirujeolică

Direcția de Sănătate Publică a Județului Gorj, în colaborare cu medicii de familie, medicii de medicină școlară și personalul sanitar aferent, asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari, administrația publică județeană și autoritățile administrației publice locale, liderii informali ai comunităților rome desfășoară în această perioadă campania de vaccinare-revaccinare a copiilor eligibili și a celor restanțieri la imunizarea antirujeolică.
La nivelul județului Gorj, activitățile sunt coordonate de o echipă formată din prefectul județului, președintele Consiliului Județean, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, șeful Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul D.S.P — Coordonator al Programului Național de Vaccinare și președintele Societății Medicilor de Familie. De asemenea, fiecare primărie din județ a desemnat o persoană responsabilă care să colaboreze cu echipa de coordonare de la nivel județean.
Pe raza județului Gorj nu au existat, de la debutul epidemiei de rujeola probleme în ceea ce privește distribuția vaccinului ROR (doze suficiente pentru distribuirea lunară către medicii de familie vaccinatori).
Există în prezent doze suficiente pentru vaccinarea copiilor, conform calendarului de vaccinare recomandat de Ministerul Sănătății, precum și pentru recuperarea restanțierilor la vaccinarea ROR.
La nivelul județului Gorj, rețeaua medicilor de familie acopera întreg mediul urban și rural din județ (199 medici vaccinatori în contract cu DSP) astfel încât nu se pune problema lipsei accesibilității la servicii medicale.
De la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat un număr de 179 cazuri de rujeolă.
Nu s-au înregistrat decese cauzate de rujeola in județul Gorj. În momentul de față nu există nici un focar de rujeolă, ultimul fiind închis în data de 30.06.2017. Se pune accentul pe informarea părinților referitor la importanța vaccinării, precum și pe creșterea acoperirii vaccinale minim 95%, pentru creșterea și susținerea unei imunități de grup în toate comunitățile județului.
Există cazuri în care părinții au refuzat vaccinarea, dar în urma discuțiilor purtate de către echipele formate din: medici de familie, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, mediatori școlari, lideri informali ai comunităților rome care au explicat riscurile la care se expun, aceștia s-au hotărât să-și vaccineze copiii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS