Greenpeace a lansat www.salvezpadurea.ro unde oricine poate raporta tăieri ilegale de arbori

padure baia 1
Pădurile sunt rase de la o zi la alta

Greenpeace a lansat ieri platforma online www.salvezpadurea.ro, unde orice persoană poate raporta direct către autorități orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal. Platforma salvezpadurea.ro este și un instrument menit să ofere transparență actului de administrare a pădurilor din România, dar și să contribuie la combaterea fenomenului tăierilor ilegale de arbori. De pe platforma salvezpadurea.ro sesizările vor fi trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective și spre știința Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate.Platforma cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil și Garda Forestieră.

Pădurile, ameninţate cu dispariţia

Iniţiativa Greenpeace a pornit de la dorinţa de a limita tăierile ilegale şi necontrolate de arbori din pădurile României. „Pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale, de exploatări forestiere dezastruoase pentru mediu și de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toți, pentru că pădurile aduc servicii esențiale pentru comunitățile locale, pentru întreaga societate, de la stabilizarea climei, la reglarea circuitului apei și protecția solului. Fără păduri mai bune și mai multe decât cele pe care le avem astăzi nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă și o distribuție echitabilă a beneficiilor derivate. Fără implicarea tuturor, fără mai mulți ochi în pădure, nici nu vom vedea cum vom pierde această resursă de mediu esențială pentru viața noastră”, a declarat Valentin Sălăgeanu, coordonator campania de păduri. Potrivit Greenpeace, platforma este continuarea a Ghidului identificării tăierilor și transporturilor ilegale de arbori realizat anul trecut și completează măsurile menite să răspundă obiectivului Greenpeace România de diminuare a tăierilor ilegale. Ea este de asemenea și o piesă importantă în angrenajul unei administrări responsabile și transparente a pădurilor din România și sperăm să fie un instrument util pentru toți cetățenii care își doresc să se implice atunci când văd nereguli în pădure. În același timp platforma răspunde recomandărilor europene cu privire la comerțul cu lemn (EUTR) așa cum sunt acestea cuprinse în preambulul regulamentului.  Atât platforma cât și Ghidul au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Greenpeace care s-au înscris anul trecut pentru a se implica în campania de protejare a pădurilor din România și cu aportul Gărzilor Forestiere. Potrivit celui mai recent raport Greenpeace, în 2015 media cazurilor de tăieri ilegale de arbori a ajuns la 96 pe zi.

Gorjul e în topul tăierilor ilegale de arbori

Conform unui raport despre taierile ilegale de arbori din România pentru anul 2015, realizat de Greenpece, judeţul Gorj se situează în topul judeţelor cu tăieri ilegale de arbori. Gorjul se află pe locul al 9-lea la nivel naţional în ceea ce priveşte tăierile ilegale de arbori şi pe trei la infracţiuni forestiere. Potrivit statisticilor realizate de către Greenpeace, Garda Forestieră a depistat în judeţ 632 de cazuri de tăieri ilegale, poliţia 1.353, Romsilva 207 şi Jandarmeria 29. În ceea ce privește gravitatea faptelor, din totalul cazurilor de tăieri ilegale înregistrate la nivel național în anul 2015, 32% dintre acestea au fost încadrate ca infracțiuni pentru care au fost întocmite dosare penale, în timp ce 68% au reprezentat contravenții, pentru care s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de 29.673.250 lei. Din cele 11.060 de infracțiuni la nivel național, cele mai multe s-au înregistrat în județele: Bacău – 697 de infracțiuni, Argeș – 691 de infracțiuni și Gorj – 676. Primele 3 județe după numărul de infracțiuni (Bacău, Argeș și Gorj) totalizează 18,66% din numărul de infracțiuni înregistrate la nivel național în cursul anului 2015. Referitor la activitatea de investigare a infracțiunilor silvice derulată de procurori, la nivelul anului 2015 au fost investigate 17.624 de cazuri, dintre care au fost soluționate 5.563, respectiv 31,56%. Din totalul cauzelor soluționate în cursul anului trecut la nivel național, 564 au fost soluționate prin trimitere în judecată, reprezentând 10,14%. Cele mai multe cauze de soluționat au fost înregistrate în județele: Maramureș – 1.174, Argeș – 1.148 și Gorj – 956. Din cele 956 de cauze înregistrate la nivelul judeţului Gorj în 2015, doar 300 au fost soluţionate.  În ceea ce priveşte Radarul Pădurilor, în cursul anului 2015, au fost efectuate 19.946 de apeluri la numărul de urgență 112 pentru a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos. Județul cu cele mai multe apeluri înregistrate este Gorj, cu 2.761 de apeluri, ceea ce reprezintă 13,84% din totalul apelurilor efectuate la nivel național.

Eugen Măruţă


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 28 septembrie 2016

Top