19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn pod din Pieleşti, sub apă după topirea zăpezii

Un pod din Pieleşti, sub apă după topirea zăpezii

Topirea zăpezii începe să devină problematică în unele zone din Dolj, iar în zilele următoare este posibil să apară din ce în ce mai multe inundaţii. Judeţul Dolj se află deja în atenţia pompierilor şi a reprezentanţilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor din cauză că debitele anumitor râuri şi pârâuri au crescut considerabil după topirea zăpezii şi a căderea precipitaţiilor din ultimele zile.

Pârâul Teslui cauzează deja probleme în Dolj, iar podul din satul Pârşani, comuna Pieleşti a fost inundat. „Ca urmare a precipitaţiilor căzute în ultima perioadă şi a cedării apei din stratul de zăpada s-au produs scurgeri de pe versanţi şi torenţi, ducând la creşteri de niveluri şi debite pe pârâul Teslui, fără depăşirea cotelor de apărare. Se menţine inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti, sat Pârşani, pe o lungime de 75-80 m cu o înalţime a lamei de apă de 65 de centimetri, din cauza incapacităţii de preluare a debitului de către tuburile de scurgere din zonă de subtraversare a podului de cale ferată. Circulaţia în zonă se menţine închisă, fiind dirijată pe o rută ocolitoare situată aval 500 de metri, până la retragerea apei de pe carosabil“, au precizat reprezentanţii INHGA.
Apa curge violent în zona podului situat pe strada Gheorghiţă Geolgău din satuş Pârşani, iar podul nu se mai vedea de sub apă. Din această cauză, autorităţile locale au montat indicatoare care opresc accesul spre pot şi care direcţionează şoferii spre ruta ocolitoare, pe strada Vidin.

INHGA avertizează că inundaţiile se pot intensifica

În următoarele ore, pot apărea în Oltenia şi alte zone inundate. „Ţinând cont de actuala situaţie hidro-meteorologică în continuare se monitorizează evoluţia nivelurilor şi debitelor pe cursul de apă de către personalul formaţiei Robăneşti- S.G.A Dolj. Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, precum şi de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, în următorul interval de 24 de ore, debitele vor fi în general în creştere, ca efect combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, propagării. Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici din Oltenia cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Până astăzi, la ora 18.00, în Oltenia se află sub cod galben de inundaţii râurile Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu (sector aval confluenţă Gilort – amonte S.H. Podari), afluenţii Motrului aval S.H. Broşteni (judeţul Mehedinţi), Teslui (afluent al Oltului inferior) – judeţele Dolj şi Olt, Călmăţui (judeţul Olt), afluenţii mici din bazinul inferior al râului Vedea (judeţele Olt). Reprezentanţii ISU Dolj au declarat că, până la această oră, nu au existat solicitări cu privire la acordarea de ajutor pentru evacuarea apei din gospodării, iar singura problemă cu inundaţiile este cea din zona podului din Pieleşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS