Craiova “ia foc”, la peste 70 de grade Celsius la nivelul asfaltuluiO măsurare a temperaturii cu o cameră cu termoviziune și cu un termomilimetru în mai multe puncte fierbinți ale Craiovei demonstrează că orașul fierbe la propriu. Înregistrările făcute cu  termomilimetrul  arată  că la nivelul pavimentului , în Centrul Istoric, ieri la ora prânzului, se înregistrau undeva la  42 – 43 de grade Celsius cu o umiditate de 25%-26% . Pe treptele de la Universitate, unul dintre punctele în care s-au făcut măsurătorile, temperatura înregistrată era de  50-51 de grade celsius, iar la baza acestora temperatura ajungea la o maximă de 62 de grade Celsius. Măsurătorile efectuate , cu termomilimetrul și camera cu termoviziune au arătat valori de 71 de grade Celsius la nivelul asfaltului, în mijlocul străzii A.I Cuza, în dreptul Universităţii.

Mai departe, către zona de parcare, pe capota unei mașinii temperatura înregistrată era la 68 de grade Celsius. Temperaturile  precizate de ANM sunt cu câteva grade mai scăzute decât cele reale, înregistrate atât la umbră și mai ales la nivelul solului.

În zonele în care avem paviment și clădiri, cum ar fi Centrul Istoric  al orașului, acolo se înregistrau  temperaturi de aproximativ 60 -65  de grade Celsius la nivelul pavimentului.  O clădire  nereabilitată , construită cu materiale vechi înregistra pe fațadă,  la ora prânzului 42 de grade Celsius, o valoare aproape egală cu cea aerului.


Măsurătorile au fost efectuate de Adrian Roșca, profesor universitar la Facultatea de Horticultură Craiova. Acesta spune că lipsa de vegetație, starea de canion dată de clădirile înalte și modul de distribuire a străzilor contribuie la acest efect.

„În 2015 iulie ANM anunța că se vor înregistra  unele dintre cele mai mari temperaturi. Era destul de cald și am făcut niște cercetări cu camera cu termoviziune în mai multe puncte fierbinți în Craiova. Atunci  fără ca ANM să anunțe că ar fi necesară instituirea codului roșu am constat  temperaturi mai mari și indice de confort termic mai mare decât cel preconizat. În acel iulie am constatat că ANM nu anunțat cod portocaliu sau roșu și interesant a fost că indicele de confort termic depășea cifra de 80%. Același lucru s-a întâmplat și în 2016, constatând depășiri mult mai consistente de temperatură decât cele comunicate de ANM. Aceasta ne comunică temperatura înregistrată în  stații , de termometre  aflate într-o incintă închisă, umbrită , la înălțimea la doi metri de sol. Mi-am pus problema oare care este temperatura reală pe care noi o resimțim , care este indicele de confort  real pe care îl resimțim ? Ieri (joi, 29.06 a.c.) am măsurat umiditatea  și era de 30%,  similară celei din țările arabe . La umbră aveam 38 – 39 de grade Celsius și 40- 42-43 de grade Celsius la nivelul pavimentului.  Adică temperaturile pe care le resimțim sunt mult mai mari”, a afirmat  Adrian Roșca, profesor universitar la Facultatea de Horticultură Craiova.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 septembrie 2017

Actualitate

» Dolj: Acţiuni de curăţenie pe drumuri
» Dolj: Accident cu patru victime în zona combinatului de la Işalniţa
» Un copil de doi ani, mort după ce a căzut dintr-o căruţă
» Opt cetăţeni din Irak, Iran şi Siria au încercat să treacă ilegal din România în Ungaria, mergând cu taxiul
» Arestați preventiv după ce și-au bătut fetița de un an și nouă luni
» Sibiu: Un copil de 13 ani a furat o mașină și a produs un accident de circulație
» Urmărit internaţional, predat de poliţiştii români autorităţilor italiene
» ANM: Ploi şi vânt, sâmbătă, în cea mai mare pare a ţării. La munte va ninge
» Renovarea apartamentelor vechi din România ar costa 15 miliarde de euro
» SUA: Trump intenționează să extindă lista țărilor vizate de decretul anti-imigrație
» Iranul a testat cu succes o rachetă balistică (presă)
» „Ziua fără autoturisme“ restricţionează traficul în Capitală
» 166 de persoane date în urmărire, depistate de polițiști în ultima săptămână
» Primele patru persoane „Most Wanted” pe site-ul Europol sunt români. Bivolaru, în fruntea listei
» Cel mai bătrân stejar din România, de peste 900 de ani, celebrat și în acest an
» Vremea răcoroasă se menţine şi în weekend
» Se dau subvenţiile pentru registrele genealogice și determinarea calităţii genetice a raselor de animale
» Trafic oprit pe DN1 Azuga – Predeal
» Accident rutier pe Autostrada Soarelui
» Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

Sport

» Craiova SportFest, demonstraţii sportive în centrul oraşului (galerie foto)
» Volei (m): SCM-U Craiova, pe locul doi la Cupa “Radu Zamfirescu”
» Fotbal / Victoria nu vine doar cu Băluță
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (22-25 septembrie)

Top