9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMașinile parcate neregulamentar nu pot fi încă ridicate

Mașinile parcate neregulamentar nu pot fi încă ridicate

Potrivit HG nr. 965/2016, mașinile pot fi ridicate și transportate numai pe platforme
Potrivit HG nr. 965/2016, mașinile pot fi ridicate și transportate numai pe platforme

Vineri a intrat în vigoare HG nr. 965/2016, cea care reglementează modul în care pot fi ridicate autovehiculele parcate neregulamentar, însă, în Oltenia, autoritățile locale nu sunt încă pregătite să aplice legea. Autoritățile locale din Craiova, Slatina, Drobeta Turnu Severin și Târgu Jiu au explicat pentru GdS că, deocamdată, nu vor trece la ridicarea mașinilor oprite și staționate neregulamentar. În schimb, primarul din Râmnicu Vâlcea susține că, de la începutul lunii februarie, utilajul de ridicări al primăriei „va intra în pâine“.

Hotărârea de Guvern nr. 965/2016, care modifică Regulamentul de aplicare a Codului Rutier și reglementează ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 22 decembrie 2016 și intră în vigoare începând de vineri, 20 ianuarie.
Potrivit acestei hotărâri, ridicarea vehiculului care staţionează neregulamentar pe partea carosabilă este un serviciu public realizat pe durata a 24 de ore, de către administraţia publică locală (primărie). Polițistul nu poate dispune ridicarea unei mașini dacă în aceasta se află una sau mai multe persoane, însă șoferul este răspunzător în situația în care prezența unor persoane în vehicul nu este vizibilă atunci când se dispune ridicarea. Ridicarea vehiculului se dispune în scris, iar dispoziția de ridicare trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informaţii: data, ora şi locul ridicării mașinii, gradul, numele şi prenumele poliţistului care dispune această măsură, precum şi unitatea din care acesta face parte, norma încălcată, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare şi marca vehiculului. Dispoziţia de ridicare se încheie în trei exemplare. Unul rămâne la polițist, unul este trimis primăriei, iar al treilea exemplar ajunge la persoana care solicită restituirea vehiculului.
În ceea ce privește ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului, HG nr. 965/2016 a adus o serie de lămuriri. Transportul la locul de depozitare se face numai pe platforme, iar depozitarea mașinilor se face numai în spaţii special amenajate de către primărie. Pe întreaga perioadă a depozitării, vehiculele ridicate se află în paza primăriei, care răspunde pentru avariile produse cu ocazia ridicării, transportului şi depozitării. Mai trebuie spus că transportul nu se mai execută dacă, între timp, proprietarul mașinii se întoarce și achită cheltuielile efectuate până în acel moment. Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului pentru operaţiunile efectuate.
Dacă ridicarea mașinilor se va face pe durata a 24 de ore, atunci și programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate va fi asigurat prin serviciu continuu, tot pe durata a 24 de ore.

A fost interzisă parcarea pe trotuare

Mai trebuie spus că, prin HG nr. 965/2016 a fost modificată litera n) art. 141, din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, cel care cuprinde cazurile în care este interzisă oprirea. Dacă până acum oprirea mașinii pe trotuar era interzisă dacă nu se asigura un spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor, odată cu intrarea în vigoare a HG nr. 965/2016, oprirea este interzisă pe trotuare cu o singură excepție: când primăria amenajează pe trotuar, cu avizul Poliţiei Rutiere, spaţii destinate opririi sau staţionării vehiculelor, marcate şi semnalizate corespunzător. Totuși, aceste amenajări pot fi făcute numai dacă se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, accesul vehiculelor în parcare se face din partea carosabilă, iar poziția mașinilor în parcare nu încurcă circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate. Nu se pot amenaja parcări pe trotuare la mai puţin de zece metri de intersecţii, de staţiile mijloacelor de transport în comun sau de trecerile pentru pietoni. În aceste condiții, mașinile pot fi ridicate și de pe trotuare dacă nu sunt parcate în spații marcate și semnalizate.

La Craiova se lucrează la un Regulament

Primăria Craiova a anunțat, vineri, că deocamdată se lucrează la elaborarea unui Regulament privind ridicarea vehiculelor care staţionează neregulamentar. Prin acest document urmează să se stabilească atât operatorul care se va ocupa de ridicarea mașinilor, cât și locul de depozitare a vehiculelor ori tarifele pentru ridicare, transport şi depozitare.
„La nivelul Primăriei Municipiului Craiova, prin Dispoziţia Primarului nr. 11/2017, a fost constituită Comisia pentru atribuirea contractului de delegare a serviciului public de ridicare şi depozitare vehicule. Comisia a fost cea care a elaborat Regulamentul privind ridicarea vehiculelor care staţionează neregulamentar pe partea carosabilă. Regulamentul urmează să fie adus la cunoştinţă publică prin afişaj pe site-ul www.primariacraiova.ro, unde, timp de 30 de zile, cetăţenii interesaţi pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare. La încheierea acestei perioade, Regulamentul va fi supus abrobării Consiliului Local Municipal Craiova, iar după obţinerea vizei de legalitate din partea Instituţiei Prefectului va putea fi pus în aplicare“, au precizat reprezentanții Primăriei Craiova. În aceste condiții, în municipiul Craiova se va trece la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar cel mai devreme în luna martie.

Până în mai 2015, de ridicarea mașinilor staționate sau oprite neregulamentar s-a ocupat RAT Craiova  (Foto: arhiva GdS)
Până în mai 2015, de ridicarea mașinilor staționate sau oprite neregulamentar s-a ocupat RAT Craiova (Foto: arhiva GdS)

La Târgu Jiu, Slatina și Severin nu se ridică mașini

Potrivit autorităților locale din Târgu Jiu, maşinile parcate neregulamentar nu vor fi ridicate în perioada următoare. Vasile Căilean, directorul Transloc Târgu Jiu, care a gestionat în trecut Serviciul Ridicări Auto, a declarat că se aşteaptă publicarea normelor metodologice. „Aşteptăm publicarea normelor metodologice. Estimez să apară în 20 de zile. Vom şti exact cine va face ridicările, un serviciu nou în cadrul primăriei sau ne vom ocupa tot noi. Suntem în aşteptare în momentul acesta, nu vor fi ridicate maşini la Târgu Jiu, în perioada următoare“, a declarat Vasile Căilean.
Nici la Drobeta Turnu Severin, autorităţile locale nu sunt pregătite să aplice noile reglementări, urmând ca în perioada următoare să fie achiziționate utilajele pentru ridicarea autoturismelor și să fie desemnat un operator. Mai trebuie spus că, în acest moment, nu se lucrează la un proiect de hotărâre de consiliu local care să stabilească exact cum vor fi puse în aplicare reglementările HG nr. 965/2016.
În schimb, autoritățile locale din Slatina susțin că nu este nevoie de un Regulament pentru a putea aplica prevederile HG nr. 965/2016, dar și că nu pot ridica mașinile parcate neregulamentar din lipsa personalului. „Noi sperăm să începem în luna martie și activitatea de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar, dar totul ţine de cum reuşim să facem încadrarea. Aceste posturi le-am mai scos la concurs şi nu am avut solicitări, aşa că putem începe în martie“, a precizat Claudiu Dascălu, directorul Direcției de Administrare a Străzilor și Iluminat Public.

La Râmnicu Vâlcea se ridică din nou maşinile parcate neregulamentar

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea a explicat că, de la începutul lunii februarie, mașinile parcate neregulamentar vor fi ridicate de pe străzi. „Până acum nu ne-a permis legea să mai ridicăm maşinile parcate neregulamentar. Acum s-a dat verde şi de luna viitoare intrăm în pâine. Regulamentul de funcționare care cuprinde și informații despre tarife se va supune aprobării în consiliu local în ședinţa de la sfârşitul acestei luni“, a spus Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea. Edilul-şef a adăugat că serviciul de ridicări nu va fi dat unei societăţi private, ci va rămâne în administrarea primăriei.

Doi ani fără ridicări

Autovehiculele parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate din mai 2015, după ce Curtea Supremă a dat o hotărâre prin care a stabilit că procedura de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar (care nu era prevăzută de Regulamentul de aplicare a Codului Rutier) nu putea fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, așa cum se întâmpla și la Craiova. Efectul acestei hotărâri a fost aglomerarea orașelor din cauza mașinilor parcate în stații de autobuz, pe trecerile pentru pietoni ori pe primele benzi ale străzilor. Prin HG nr. 965/2016 a fost introdusă în Regulamentul de aplicare a Codului Rutier procedura privind ridicarea mașinilor oprite neregulamentar.

La acest material au contribuit: Eugen Măruţă, Mihai Căruntu, Alina Mitran, Nicoleta Ene

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS