6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Peste 3000 de participanţi la proiectul „Biblioteca din Vacanță”

Craiova: Peste 3000 de participanţi la proiectul „Biblioteca din Vacanță”


Cea de-a VIII-a ediție a proiectului „Biblioteca din Vacanță”, organizată de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, s-a desfășurat în intervalul 4 iulie-31 august iar zece noi promoții de cursanți și-au primit diplomele. Timp de două luni de zile, în plin sezon estival, al vacanțelor și timpului liber, s-au înregistrat 3035 de participări pentru cele 10 grupe organizate în cadrul cursurilor și atelierelor „Bibliotecii din Vacanță”.

Pliate pe două categorii clare de vârstă, clasele I-IV și V-VIII, atelierele și cursurile organizate săptămânal la bibliotecă au răspuns celor mai diverse preocupări și interese. Fie că s-a optat pentru continuarea unora dintre proiectele care și-au dovedit utilitatea în cursul edițiilor precedente: cursurile de Limba engleză, Desen, Micul Jurnalist și Public Speaking, respectiv atelierele de Origami și Hand-Made, sau au fost integrate și desfășurate activități noi, inedite, precum cursul de Igienă și acordare a primului ajutor, copiii au fost peste măsură de fericiți.

Deși inițial au fost planificate șapte grupe corespunzând celor șapte cursuri și ateliere prevăzute pentru ediția din acest an, numărul mare de aplicanți și suplimentarea continuă a locurilor au determinat organizarea a 10 grupe. Astfel cursurile și atelierele de Engleză, Public Speaking și Origami au fost organizate în două secțiuni, prioritate având primii copii înscriși.
La limba engleză și desen, toți participanții au dobândit cunoștințe noi, au învățat cântecele și poezii și au fost stimulați să dialogheze și scrie, pe de o parte, au fost asistați și supervizați în timpul orelor de desen, fiind încurajați să dea frâu liber imaginației, să creeze și imagineze modele cât mai dinamice și moderne, pe de altă parte. Cele două cursuri au fost coordonate de Adriana Gămălan, unul dintre voluntarii cu ștate vechi în bibliotecă.

Celor pasionați de lucrul manual, de confecționare, modelare și decupare, le-au fost rezervate atelierele de origami și hand-made. Copiii s-au întrecut în crearea de modele inedite începând cu brățările și mărgelele tradiționale și continuând cu obiectele realizate cu traforajul sau alte instrumente asemănătoare. Energia și implicarea voluntarilor bibliotecii au fost fără cusur. Ana Păvălan, Maria Stroe, Georgiana Dumitru, Bianca Bănescu, Rebegilă Liana, Ana Potropopu, la hand-made, și Cîrstea Marina, Pălăștea Andreea, Combei Ana, Maria Șerban, Badea Iarina, Mogoșanu Ruxandra, Matache Iarina, Boboc Razvan, Ana Potropopu, Gîngu Ionuț, la origami, sunt tinerii care ne-au sprijinit în organizarea acesor activități.

În premieră pentru această ediție, Cursul de Igienă și acordare a primului ajutor a atras nu doar curioși, ci și tineri dornici să deprindă tehnicile necesare acordării primului ajutor, respectiv păstrării și promovării importanței unei igiene impecabile. Sub coordonarea Florinei Pîrvan, membru al Fundației Ecologice Green și elev al Școlii Postliceale FEG Craiova, cursanții au fost instruiți să se preocupe permanent de întreținerea igienei, atât cea corporală cât și cea din spațiul în care locuiesc și învață, și să ofere primul ajutor în condiții de maximă siguranță.

Poate cele mai populare cursuri, cele de Public Speaking sau Micul Jurnalist, au atras, asemenea edițiilor anterioare, copiii cu aplecare către vorbirea liberă, texte jurnalistice și dicție. Dinamice și interactive, ședințele de comunicare liberă i-au antrenat pe toți cei prezenți, deopotrivă cursanți și coordonatori, într-un vârtej productiv al discursurilor și descrierilor ziaristice. Coordonați de două dintre cele mai cunoscute persoane media din Craiova, Laura Pumnea și Cătălin Petrișor, participanții cursului de jurnalism au aflat câteva dintre secretele jurnaliștilor, tainele scrierii unui text bun sau realizării unui reportaj profesionist.
Cel de-al doilea atelier dedicat vorbii și exprimării fluente, Public Speaking, a fost scena unor dezbateri și discursuri pline de energie. Învingându-și tracul, teama de reacțiile celorlalți și dând frâu liber pasiunii și entuziasmului, copiii au fost încântați să fie filmați în timpul discursurilor. Alături de Simona Mihaela Mocanu, coordonatorul proiectului, copiii au beneficiat și de expertiza și priceperea lui Mihail Jianu, psiholog, respectiv Marga Bulugean, ziarist.

Ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, bibliotecarii de la secția de împrumut copii și tineret au făcut bilanțul tuturor cursurilor desfășurate, anunțând pregătirea unor surprize mari pentru ediția viitoare. Cu acest prilej, Rodica Păvălan, Șef Serviciu Relații cu Publicul și Comunicarea Colecțiilor și responsabilul de proiect din partea bibliotecii, a declarat că „este minunat ca în fiecare vară să fim înconjurați de glasuri de copii, de ochii lor care sclipesc a veselie, a dorința de cunoaștere dar și a joacă. Au trecut 8 ani de când Secția pentru Copii și Tineret derulează acest program, astfel că, în total mii de copii ne-au înveselit diminețile, unii dintre ei fiind deja cititorii noștri….alții, cu siguranță, vor deveni!! Cele care pun suflet an de an în derularea acestui program sunt colegele noastre: Mihaela Mircea, Doina Stoichițescu, Silvia Mic și Laura Trăistaru. Mult succes micuților nostri cursanți în noul an școlar! Mulțumiri prietenilor bibliotecii, VOLUNTARII! Fără sprijinul și aportul lor ne-ar fi fost imposibilă continuarea programului. Le urăm succes în activitățile pe care le vor desfășura în continuare pentru că la anul, o știm cu toții, vom organiza o nouă ediție a „Bibliotecii din Vacanță”.

Referitor la utilitatea și importanța continuării acestui program, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a declarat că „fiind prima instituție din Craiova care și-a asumat organizarea și desfășurarea neîntrerupta a unui program deopotrivă instructiv și distractiv de o asemenea amploare, Biblioteca Aman se bucură pe bună dreptate de încrederea și aprecierea tuturor participanțiilor la cele VIII ediții derulate până în prezent, a bunicilor și părinților micuților cursanți. Trebuie spus că proiectul „Biblioteca din Vacanță”, dată fiind perioada în care se desfășoară în fiecare an, vacanța de vară, a reprezentat soluția pe care biblioteca a propus-o în sensul continuării procesului de învățare în sezonul estival. Educația și învățarea continue nu pot fi întrerupte, iar pentru a îndeplini aceste obiective am inițiat acest demers educativ. Venind în întâmpinarea părinților, dornici să-și înscrie copiii la cursuri interactive, biblioteca a acordat atenție la fel de mare și dorinței de joacă a participanților. Amestecul de cunoștințe noi și jocuri, de învățare și relaxare, credem noi, au reprezentat cheia popularității programelor noastre. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea „Bibliotecii din vacanță” și îi felicit pe toți absolvenții noștri”!

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a încheiat cea de-a VIII-a ediție a proiectului „Biblioteca din Vacanță”. Adresat copiilor din clasele I-VIII, acesta s-a desfășurat în perioada 4 iulie–31 august și a fost structurat pe mai multe ateliere: engleză, desen, jurnalism, hand-made, origami, public speaking și igienă și primul ajutor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS