20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Drapelului Național, sărbătorită la Craiova

Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Craiova

Ziua Drapelului Național,  simbolul suprem al unității și identității românești, a fost sărbătorită astăzi atât de craioveni, cât si de oficialităţile judeţene si cele locale. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

„Cu un bogat istoric, până la forma, culorile și semnificațiile actuale, tricolorul a apărut în timpul Revoluției de la 1848 și a însoțit apoi, permanent, lupta românilor pentru atingerea idealului statului național unitar, al României moderne. În contextul împlinirii, în acest an, a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Drapelul Național dobândește o și mai accentuată valoare simbolică, de omagiere a sacrificiului eroilor români, fiind arborat la toate evenimentele organizate de misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale ale României, pentru marcarea acestui Centenar”, se arată într-un comunicat al MAE transmis.

Cu acest prilej, prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a subliniat că drapelul este simbolul sub care s-a făurit statul român, simbolul sub care naţiunea română este unită. „Suntem datori să îl sărbătorim şi să-l cinstim în memoria înaintaşilor noştri, cei care şi-au vărsat sângele pentru recunoaşterea în întreaga lume a identităţii şi integrităţii României.

Cele trei culori ale Drapelului – roşu, galben şi albastru – au fost scut în vremuri de restrişte şi liant în toate mişcările românilor, care au avut ca ideal libertatea şi unitatea naţională. Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, Independența de stat a României de la 1877, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, bătăliile purtate în cele două războaie mondiale și multe altele evenimente importante pentru poporul nostru s-au desfășurat sub acest stindard național.

Şi asăzi, Tricolorul îi însoțește pe militari pretutindeni, pe câmpul de bătălie pentru apărarea țării, la instrucție sau în misiunile din teatrele de operații ducând cu el dorința națiunii române de a-și afirma deplina independență și suveranitatea, de a avea relații bazate pe încredere și respect reciproc cu toate popoarele lumii.

De aceea, vă spun că fiecare dintre noi este parte a istoriei şi suntem datori cu toţii să ne cinstim simbolurile identităţii noastre naţionale.

În numele Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj, dar şi al meu personal, doresc să le transmit craiovenilor şi doljenilor sincere urări de bine şi multă sănătate.  La mulţi ani, Drapelului nostru Naţional! Aşa să ne ajute Dumnezeu!” – prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

MAE subliniază că pentru milioanele de români din afara granițelor drapelul național rămâne emblema apartenenței de neam, a identității spirituale și culturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS